Yazım Kuralları

E_UmbNGXEAom3Vy.jpg

Makalenin geri kalan kısmı Times New Roman – 12 punto ile iki kenara yaslı bir biçimde yazılacaktır. Kenar boşlukları tüm kenarlardan 2,5 cm olacak şekilde ayarlanacaktır. Makale içerisindeki başlıklar da aynı şekilde 12 punto ile yazılıp Kalınlaştırılacaktır.

Paragraf başları 1 tab boşluk ile başlanacaktır.

Metin satır aralığı 1,5 olacaktır.

Göndereceğiniz makalelerde İsnad atıf sistemi 2. Edisyon kullanılması gerekmektedir. İsnad atıf sistemi ile ilgili bilgiye https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/ linkten ulaşabilirsiniz.

ORCİD NO: TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından başlatılan uygulamada, yazar adından yapılan yayın/atıf taramalarında isim benzerlikleri, soyadı değişikliği, Türkçe harf içeren isimler, farklı yazımlar, kurum değişiklikleri gibi durumların sorun oluşturabildiği ve bu nedenle araştırmacıların tanımlayıcı kimlik/numara (ID) edinmelerinin önemli olduğu vurgulanmıştır. ULAKBİM TR Dizin sistemlerinde tanımlayıcı ID bilgilerine yer vereceğinden ve standardizasyonun sağlanabilmesi ve YÖK ile birlikte yürütülecek ortak çalışmalarda ORCID kullanılacağı için, TR Dizin’de yer alan veya yer almak üzere başvuran dergilerin, yazarlardan ORCID bilgilerini talep etmeleri ve dergide/makalelerde bu bilgiye yer vermeleri tavsiye edilmiştir. ORCID, Open Researcher ve ContributorID'nin kısaltmasıdır. ORCID, Uluslararası Standart Ad Tanımlayıcı (ISNI) olarak da bilinen ISO Standardı (ISO 27729) ile uyumlu 16 haneli numaralı bir URI'dir. ORCID numarası olmayan araştırıcılar http://orcid.org adresinden bireysel ORCID numarası için ücretsiz kayıt oluşturabilmektedir. Dergimize yeni makale gönderecek olan araştırmacıların makalelerine tüm yazarların ORCID numaralarını eklemeleri gerekmektedir. Tüm yazarların ORCID numara bilgisi sağlanmayan makaleler dergimizde yayımlanmayacaktır.

Dergimize yazı gönderimi sadece Dergipark üzerinden yapılmaktadır.

Dergimize yayın için gönderilen yazılar öncelikle editörlük tarafından Dergi Yazım ve Yayım İlkeleri bağlamında incelenir. Eğer yazar tarafından düzeltilmesi gereken kısımlar varsa yazı yazara iade edilerek düzenleme istenir.

Yazı amaç, kapsam ve araştırma ile ilgili literatürdeki yaklaşımların ve bu çalışmanın yönteminin ele alındığı bir “Giriş” bölümü ile başlamalıdır. Yazının sonunda, elde edilen bulguların değerlendirildiği bir de “Sonuç” bölümü bulunmalıdır.

Dergi Yazım ve Yayım İlkelerine uygun olmayan yazılar hakeme gönderilmez ve yayımlanmaz.

Dergiye gönderilen yazılar editörlük tarafından onaylandıktan sonra aynı sistem üzerinden en az iki hakeme gönderilir. Gerekli görüldüğü durumlarda çalışma ikiden fazla hakeme inceletilebilir. Yayınlanacak çalışma ile ilgili nihai karar hakem çoğunluğunun görüşü de dikkate alınarak verilir. Hakemlerin önerileri editör tarafından titizlikle takip edilir. Dergi, gönderilen yazılarda düzeltme yapmak, yazıları yayımlamak ya da yayımlamamak haklarına sahiptir. Değerlendirmeye gönderilen çalışmalarda yazarların ve hakemlerin isimleri karşılıklı olarak gizli tutulur.

Yazarlar, hakemlerin olumsuz görüşlerine kanıt göstermek koşuluyla itiraz edebilir. Bu itiraz incelenir ve gerekli görülürse farklı hakem görüşüne başvurulur.

Hakemler düzeltilmesini istedikleri yazının yayımlanmadan önceki halini görmeyi isteyebilirler. Bu durumda sisteme kaydedilen yazı otomatik olarak hakemin sayfasına düşer ve buradan hakem tarafından incelenir.

Hakemlerin raporlarını belirlenen sürede göndermeleri editörlük tarafından takip edilir. Belirlenen sürede raporların gelmemesi durumunda yazıya editörlük tarafından yeni hakem ataması yapılır.

Hakem-editör, editör-yazar Makale Takip Sistemindeki mesajlar kısmından yazışabilir. Teklif ve ek uyarılarda bulunabilir.

Bütün süreçler elektronik ortamda gerçekleşir. 

Son Güncelleme Zamanı: 23.04.2024 00:14:47