In this study,
sun-dried eggplant samples were rehydrated at three different rehydration water
temperatures (25, 35 and 45°C) and the effect of rehydration kinetics were determined.
Four different models were used to model the rehydration behaviors of sun-dried
eggplants, and non-linear regression analysis were performed to obtain the
model that gives the best fit to experimental data. The coefficients of models
were calculated. According to regression analysis, Peleg model gave a better
fit for all rehydration conditions applied. Additionally, the effective
diffusivities were between 3.21×10-8 and 4.06×10-8 m2
s-1. Rehydration water temperature influenced rehydration rates, and
moisture uptake of samples was faster at high temperatures.
Çalışmada, güneşte kurutulmuş patlıcan
örneklerinin rehidrasyonunda, üç farklı rehidrasyon suyu sıcaklığının (25, 35
ve 45°C) rehidrasyon kinetiğine etkisi incelenmiştir. Dört farklı modelle,
rehidrasyonda elde edilen deneysel sonuçların uygunluğu doğrusal olmayan
regresyon analizi uygulanarak karşılaştırılmış ve modellere ait katsayılar
hesaplanmıştır. Deneysel sonuçlara en iyi uyum gösteren modelin Peleg modeli
olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca efektif difüzivite katsayıları da
belirlenmiş ve 3.21×10-8- 4.06×10-8 m2 s-1
değerleri arasında hesaplanmıştır. Yüksek sıcaklıkta yapılan rehidrasyon işleminde
nem kazanımının daha hızlı olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 16 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).