Yazım Kuralları

  • Afyon Kocatepe Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi (AKİD), ulusal hakemli bir dergi olup yılda iki sayı olarak yayımlanır. Gerektiği durumlarda bu sayıların dışında özel veya ek sayılar yayımlanabilir.
  • AKİD Sosyal ve Beşeri Bilimler/İlahiyat alanına dair araştırma makalesi, çeviri, kitap kritiği ve sempozyum değerlendirmesi gibi bilimsel çalışmaları yayımlar.
  • AKİD sadece elektronik olarak yayımlanmaktadır.
  • AKİD'e gönderilen yazılar daha önce başka bir yerde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere kabul edilmiş olmamalıdır. Lisansüstü tezlerden üretilen yazılar ile sempozyum bildirileri ise makale başında etik beyana yer vererek dergi sistemine yüklenebilir.
  • AKİD'de Türkçe, Arapça ve İngilizce dilinde yazılar yayımlanabilmektedir.
  • Araştırma makalesinin hacmi en az 3.000, en fazla 9.000 kelime olmalıdır. (Öz, Abstract, Kaynakça ve Summary hariç)
  • Makalenin başında 150-200 kelimelik Türkçe Öz ve İngilizce Abstract, en az 5 kelimelik Türkçe anahtar kelime, ve İngilizce keywords ile Türkçe ve İngilizce başlıklara yer verilmelidir.
  • Öz/Abstract kısmında; araştırmanın konu, kapsam, önem, amaç ve yöntem gibi temel metodolojik çerçevesi belirtilmeli, ulaşılan sonuç ve yararlanılan kaynaklara ise değinilmemelidir. Öz/Abstract tek paragraf hâlinde yazılmalıdır. 
  • Metin içinde atıf yapılan eserler, KAYNAKÇA başlığı altında aşağıdaki formatta metnin sonuna eklenmelidir.
  • Arapça makalelerin sonunda latin harfleriyle KAYNAKÇA bulunmak zorundadır. Arapça makalelerin dipnotlarının ve kaynakça bölümünün nasıl oluşturulması gerektiği ile ilgili örnek belge için tıklayınız.
  • Hakkında iki hakem tarafından da “yayımlanabilir” kararı verilen çalışmaların yazarlarından, en az 750 kelimelik İngilizce ayrıntılı özet (summary) hazırlaması talep edilir. İngilizce ayrıntılı özet (summary) çalışmanın sonuna eklenir. Arapça ve İngilizce makalelerin sonunda İngilizce ayrıntılı özet (summary) yanında en az 750 kelimelik Türkçe ayrıntılı özet istenir.
  • Öz kısmında yer alan Türkçe olmayan özel isim (din, mezhep, şahıs, sûre vb.), kitap adı ve kavramların yazımında Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi'nin (Bk. https://islamansiklopedisi.org.tr) kullanımına uyulmalıdır. İngilizce (abstract, summary) metninde yer alan özel isimler, kitap adları ve kavramların yazımında ise Encyclopaedia of Islam'ın 3. edisyonu dikkate alınmalı ve Transkripsiyon Alfabesi (Bk. https://www.isnadsistemi.org) kullanılmalıdır.
  • Bir sayıda aynı yazara ait en fazla bir çalışma yayımlanabilmektedir.
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi (AKİD), makale yazımında uluslararası uygunluk açısından Zotero, Mendeley ya da Endnote kullanımını önermektedir.

Yazılar, dergi sistemine yüklenirken aşağıdaki özelliklere göre düzenlenmelidir:

  1. Microsoft Word programında yazılmalıdır.
  2. Metin yazı tipi (font), Türkçe ve İngilizce için Cambria Font; Arapça için Tradational Naskh olmalıdır. Tradational Naskh için tıklayınız.
  3. Makalede kullanılan atıf sistemi, İsnad Atıf Sistemi 2. edisyona (Dipnotlu) uygun olmalıdır. İsnad Atıf Sistemi için tıklayınız.
  4. Sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.
  5. Örnek makale yazım şablonu için tıklayınız.
  6. Sayfa yapısı ve paragraf ayarları ile ilgili bilgiler: 

Kenar Boşlukları

Üst:
4 cm
Alt:
4 cm
Sol:
3,5 cm
Sağ:
3,5 cm      


Özet ve Abstract:

Hizalama:
Yaslanmış
Özel Girinti:
Yok
Aralık:
Önce: 0 nk, Sonra: 0 nk
Satır Aralığı
Tek Satır
Yazı Boyutu

10 Punto


Metin (Çalışmanın sonuna eklenecek İngilizce ayrıntılı özet (summary) de bu standartlara uygun olarak hazırlanacaktır)

Hizalama:
Yaslanmış
Özel Girinti:
İlk Satır: 1 cm
Aralık:
Önce: 3 nk, Sonra: 3 nk
Satır Aralığı
Tek Satır
Yazı Boyutu

10 Punto


Dipnot:

Hizalama:
Yaslanmış
Özel Girinti:
Asılı: 0,5 cm
Aralık:
Önce: 0 nk, Sonra: 0 nk
Satır Aralığı
Tek Satır
Yazı Boyutu

8 Punto


Kaynakça:

Hizalama:
Yaslanmış
Özel Girinti:
Asılı: 1 cm
Aralık:
Önce: 0 nk, Sonra: 0 nk
Satır Aralığı
Tek Satır
Yazı Boyutu

10 Punto