BibTex RIS Kaynak Göster

The Investigation of Using Some Boron Compounds in the Raw Glaze

Yıl 2014, Cilt: 14 Sayı: 3, 169 - 175, 01.12.2014

Öz

In this study, we investigated use of boron compounds in the raw glaze without fritted. For this aim, After determining a suitable Seger formula from low temperature glazes that high content frit used in it, borax and boric acid were added into the glaze recipes substituted for frit and different compositions were prepared. Prepared glazes from these compositions as raw (aqueous and dry) and calcined were applied to floor tiles by spraying and dry pressing routes. The samples prepared using various glazing techniques subjected to heat in order to firing at laboratory and industrial scales and characterized by standard tests. Characterization results are analyzed, the use of boron compounds in the raw glaze a little porosity occurred on the section of the glaze but don't contribute any negative effects on the technical properties of glaze. © Afyon Kocatepe Üniversitesi

Kaynakça

  • Fröberg, L. ,2007. Factors Affecting Raw Glaze Properties, Abo Akademi University, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Abo, Finland.
  • Gomez, M., Bou E., Moreno A., S Cook. and M, Galindo., 2009. Fritless Glaze Composition for single Fast Fire Tiles. Interceram, 58.
  • Kartal, A., 1998. Sır ve Sırlama Tekniği, Çizgi Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Kartal, A. ve Gürtekin, H., 2002. Çeşitli Bor Hammaddelerinin Sırın Erime Davranışlarına Etkileri. 1. Uluslararası Bor Sempozyumu, Kütahya.
  • Ketboonruang, C. P., Jinawat, S., Kashima, D.P., Wasanapiarnpong, T. P., Buggakuptav S.W., Traipol N. and Jiemsirilers, S., 2011. Characterization of Low Firing Temperature Ceramic Glaze Using Phuket MSW and Soda Lime. Innovation in Refractories and Traditional Ceramics.
  • Tkachev, A. G.,Tkacheva O. N. and I. S. Solov’eva1., 2002. Production Of Low-Melting Glazes Without Frit Melting Keramika.
  • Türk Standartları, TS – EN 122, TS – EN 154.

Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması

Yıl 2014, Cilt: 14 Sayı: 3, 169 - 175, 01.12.2014

Öz

Bu çalışmada, bazı bor bileşiklerinin firitleştirilmeden ham olarak sırda kullanılabilme imkânları araştırılmıştır. Bu kapsamda, firit miktarının yüksek oranlarda kullanıldığı düşük sıcaklık sırlarından (∼1000 oC) tespit edilen bir Seger formülü esas alınarak bileşimdeki B2O3’ün firit yerine boraks ve borik asitle sır bileşimine girmesini sağlayacak şekilde farklı reçeteler oluşturulmuştur. Bu reçetelerden ham (su ve kuru bazlı) ve kalsine olmak üzere 2 farklı şekilde hazırlanan sır karışımları yer karosu bisküvileri üzerine püskürtme ve presleme yöntemleri ile uygulanarak laboratuvar ve endüstriyel ölçekli olarak pişirime tabi tutulmuş ve karakterizasyon işlemleri yapılmıştır. Karakterizasyon sonuçları incelendiğinde bor bileşiklerinin ham olarak sırda kullanılması durumunda sır bünyesinde az da olsa gözeneklilik yarattığı fakat sırın sahip olması gereken diğer temel özelliklere karşı olumsuzluk oluşturmadığı anlaşılmıştır

Kaynakça

  • Fröberg, L. ,2007. Factors Affecting Raw Glaze Properties, Abo Akademi University, Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Abo, Finland.
  • Gomez, M., Bou E., Moreno A., S Cook. and M, Galindo., 2009. Fritless Glaze Composition for single Fast Fire Tiles. Interceram, 58.
  • Kartal, A., 1998. Sır ve Sırlama Tekniği, Çizgi Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Kartal, A. ve Gürtekin, H., 2002. Çeşitli Bor Hammaddelerinin Sırın Erime Davranışlarına Etkileri. 1. Uluslararası Bor Sempozyumu, Kütahya.
  • Ketboonruang, C. P., Jinawat, S., Kashima, D.P., Wasanapiarnpong, T. P., Buggakuptav S.W., Traipol N. and Jiemsirilers, S., 2011. Characterization of Low Firing Temperature Ceramic Glaze Using Phuket MSW and Soda Lime. Innovation in Refractories and Traditional Ceramics.
  • Tkachev, A. G.,Tkacheva O. N. and I. S. Solov’eva1., 2002. Production Of Low-Melting Glazes Without Frit Melting Keramika.
  • Türk Standartları, TS – EN 122, TS – EN 154.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cenk Yamaner Bu kişi benim

Süleyman Akpınar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2014
Gönderilme Tarihi 8 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yamaner, C., & Akpınar, S. (2014). Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(3), 169-175.
AMA Yamaner C, Akpınar S. Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Aralık 2014;14(3):169-175.
Chicago Yamaner, Cenk, ve Süleyman Akpınar. “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14, sy. 3 (Aralık 2014): 169-75.
EndNote Yamaner C, Akpınar S (01 Aralık 2014) Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14 3 169–175.
IEEE C. Yamaner ve S. Akpınar, “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 14, sy. 3, ss. 169–175, 2014.
ISNAD Yamaner, Cenk - Akpınar, Süleyman. “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14/3 (Aralık 2014), 169-175.
JAMA Yamaner C, Akpınar S. Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2014;14:169–175.
MLA Yamaner, Cenk ve Süleyman Akpınar. “Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 14, sy. 3, 2014, ss. 169-75.
Vancouver Yamaner C, Akpınar S. Bazı Bor Bileşiklerinin Sırda Ham Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2014;14(3):169-75.