Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 2, 9 - 17, 30.12.2016

Öz

The aim of this study is to determine status,
tendency and factors influence on consumption of fish meat in Hakkari province.
In the study, the survey were conducted with 202 households and data analyzed
to using logistic regression method. Influenced factors on fish consumption
trend were age, the state of being in the central district, education level,
the status of the easy supply of fish meat, consumption frequency of fish, situation
of fishing and aware of the situation about balanced and healthy nourishment.
Making of the study is required about the importance of fish consumption and
for the mobilization of existing aquaculture potential on the importance of
fish consumption in the region.

Kaynakça

  • Anonim, 2000. Türkiye’de Su Ürünleri Sektörünü Geliştirme Stratejileri, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara. Yayın No: 8.
  • Atay, D., 2000. The export and import arrangements between fishery products sectors of European Union and Turkey (in Turkish), IV. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum.
  • Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P. ve Sarıözkan, S., 2008. Ankara Üniversitesi veteriner fakültesi intern öğrencilerinde hayvansal ürünlerin tüketim durumu ve tüketici tercihleri, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, Ankara 55, 189-194.
  • Çakır, M., Çakır, F. ve Usta, G., 2010. Üniversite öğrencilerinin tüketim tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2 (2), 1309-8039
  • Çiçek, E., Akgün, H. ve İlhan, S., 2014. Elazığ ili balıketi tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 1, 3-11.
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. ve Ormancı, H.B., 2001. Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3), 387-392.
  • Dağtekin, M., Ak,O., 2007. The potential of export and import, and consumption of fishery products in East Black Sea Region (in Turkish). SÜMAE Yunus Araştırma Bülteni, 7(3),14-17.
  • Elbek, A.G., Emiroğlu (İşgören), D.ve Saygı, H., 1999. İzmir İlinde Su Ürünleri Tüketimi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No İzmir. 57, 36,
  • Erdal, G. ve Esengün, K., 2008. Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3), 203-209.
  • GTHB., 2014. Hakkâri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Faaliyet Raporu, http://Hakkâri.tarim.gov.tr/Belgeler/KutuMenu/Tar%C4%B1msal%20Faaliyet%20Raporu%202014.pdf,Erişim: [11.03.2016].
  • Gujarati, D., 1995. Basic Econometrics. Third Edition, Mc Graw-Hill, USA.
  • Kalaycı, Ş., 2006. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara.
  • Love, R.M., 1982. Basic Facts About Fish. In A. Aitken, I.M. Mackie, J.H. Merritt & M.L. Windsor (eds.), Fish handling & Processing. Chap 2, p. 2-19 Ministry of Agriculture, Fisheries & Food. Torry Research Station, Edinburgh.
  • Newbold, P., 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice Hall Inc., USA. Pages 1016.
  • Öztürk, C., 2002. GAP Bölgesinde Su Ürünleri Potansiyeli ve Mevcut Durumu, GAP. Bölgesi Su Ürünleri Üretim ve Tüketiminin Arttırılması Etüt Projesi Çalışma Toplantısı, Elazığ.
  • Pigott, G.M. and TuckerB.W., 1990. Seafood Effects of Technology on Nutrition. Marcel Dekker, Inc. New York.
  • Sarıkaya, N., 2007. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar üzerine bir saha çalışması, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14(2), 110-125.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F. ve Sönmez, F., 2008. Elazığ ilinde balıketi tüketimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, Elazığ. 20(3), 433-437
  • TÜİK, 2013. Fishery Products Statistical 2007 (in Turkish). Turkish Statistical Institute, Yayın No: 3177.
  • Turan, H., Kaya, Y., ve Sönmez, G., 2006. Balıketinin besin değeri ve insan sağlığındaki yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, İzmir 23, 505-508.
  • Ural, M. ve Balcı, M., 2007. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki su ürünleri sektörünün gelişimi mevcut yetiştiricilik tesisleri ve sorunları, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi Elazığ 19(4), 481-492.
  • Uzundumlu, A.S., Aksoy, A.ve Işık, H.B., 2011. Arıcılık İşletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar: Bingöl ili örneği. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, Erzurum 42(1), 49-55.
  • Yavuz, F., 2001. Ekonometri Teori ve Uygulama. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, Yayın No: 185, Erzurum.

Balıketi Tüketim Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Hakkari İli Örneği

Yıl 2016, Cilt: 31 Sayı: 2, 9 - 17, 30.12.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı Hakkari ilinde balıketi tüketim
durumu, eğilimi ve tüketime etki eden faktörleri tespit etmektir. Çalışmada 202
hane halkı ile anket çalışması yapılmış ve veriler logistik regresyon yöntemi
kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Hakkari ilinde balıketi tüketim eğilimini
yaş, merkez ilçede bulunma durumu, eğitim seviyesi, balıketini kolay temin etme
durumu, balıketi tüketim sıklığı, balık avlama durumu ve dengeli-sağlıklı
beslenme konusunda balıketinin öneminin farkında olma durumunun etkilediği
görülmüştür. Bu kapsamda beslenme açısından balık tüketiminin önemi konusunda
sürekli ve rutin bir şekilde bilgilendirme çalışmalarının yapılması ve yörede
mevcut olan su ürünleri yetiştiriciliği potansiyelinin harekete geçirilmesi
için teşvik edici çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Anonim, 2000. Türkiye’de Su Ürünleri Sektörünü Geliştirme Stratejileri, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara. Yayın No: 8.
  • Atay, D., 2000. The export and import arrangements between fishery products sectors of European Union and Turkey (in Turkish), IV. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum.
  • Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P. ve Sarıözkan, S., 2008. Ankara Üniversitesi veteriner fakültesi intern öğrencilerinde hayvansal ürünlerin tüketim durumu ve tüketici tercihleri, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, Ankara 55, 189-194.
  • Çakır, M., Çakır, F. ve Usta, G., 2010. Üniversite öğrencilerinin tüketim tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2 (2), 1309-8039
  • Çiçek, E., Akgün, H. ve İlhan, S., 2014. Elazığ ili balıketi tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 1, 3-11.
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. ve Ormancı, H.B., 2001. Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3), 387-392.
  • Dağtekin, M., Ak,O., 2007. The potential of export and import, and consumption of fishery products in East Black Sea Region (in Turkish). SÜMAE Yunus Araştırma Bülteni, 7(3),14-17.
  • Elbek, A.G., Emiroğlu (İşgören), D.ve Saygı, H., 1999. İzmir İlinde Su Ürünleri Tüketimi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No İzmir. 57, 36,
  • Erdal, G. ve Esengün, K., 2008. Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3), 203-209.
  • GTHB., 2014. Hakkâri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Faaliyet Raporu, http://Hakkâri.tarim.gov.tr/Belgeler/KutuMenu/Tar%C4%B1msal%20Faaliyet%20Raporu%202014.pdf,Erişim: [11.03.2016].
  • Gujarati, D., 1995. Basic Econometrics. Third Edition, Mc Graw-Hill, USA.
  • Kalaycı, Ş., 2006. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara.
  • Love, R.M., 1982. Basic Facts About Fish. In A. Aitken, I.M. Mackie, J.H. Merritt & M.L. Windsor (eds.), Fish handling & Processing. Chap 2, p. 2-19 Ministry of Agriculture, Fisheries & Food. Torry Research Station, Edinburgh.
  • Newbold, P., 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice Hall Inc., USA. Pages 1016.
  • Öztürk, C., 2002. GAP Bölgesinde Su Ürünleri Potansiyeli ve Mevcut Durumu, GAP. Bölgesi Su Ürünleri Üretim ve Tüketiminin Arttırılması Etüt Projesi Çalışma Toplantısı, Elazığ.
  • Pigott, G.M. and TuckerB.W., 1990. Seafood Effects of Technology on Nutrition. Marcel Dekker, Inc. New York.
  • Sarıkaya, N., 2007. Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar üzerine bir saha çalışması, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14(2), 110-125.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F. ve Sönmez, F., 2008. Elazığ ilinde balıketi tüketimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, Elazığ. 20(3), 433-437
  • TÜİK, 2013. Fishery Products Statistical 2007 (in Turkish). Turkish Statistical Institute, Yayın No: 3177.
  • Turan, H., Kaya, Y., ve Sönmez, G., 2006. Balıketinin besin değeri ve insan sağlığındaki yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, İzmir 23, 505-508.
  • Ural, M. ve Balcı, M., 2007. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki su ürünleri sektörünün gelişimi mevcut yetiştiricilik tesisleri ve sorunları, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi Elazığ 19(4), 481-492.
  • Uzundumlu, A.S., Aksoy, A.ve Işık, H.B., 2011. Arıcılık İşletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar: Bingöl ili örneği. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, Erzurum 42(1), 49-55.
  • Yavuz, F., 2001. Ekonometri Teori ve Uygulama. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, Yayın No: 185, Erzurum.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet Semih Uzundumlu

Ayşe Sezgin

Mehmet Hasan Tekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2016
Kabul Tarihi 10 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Uzundumlu, A. S., Sezgin, A., & Tekin, M. H. (2016). Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province. Alinteri Journal of Agriculture Science, 31(2), 9-17.
AMA Uzundumlu AS, Sezgin A, Tekin MH. Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province. Alinteri Journal of Agriculture Science. Aralık 2016;31(2):9-17.
Chicago Uzundumlu, Ahmet Semih, Ayşe Sezgin, ve Mehmet Hasan Tekin. “Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province”. Alinteri Journal of Agriculture Science 31, sy. 2 (Aralık 2016): 9-17.
EndNote Uzundumlu AS, Sezgin A, Tekin MH (01 Aralık 2016) Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province. Alinteri Journal of Agriculture Science 31 2 9–17.
IEEE A. S. Uzundumlu, A. Sezgin, ve M. H. Tekin, “Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 31, sy. 2, ss. 9–17, 2016.
ISNAD Uzundumlu, Ahmet Semih vd. “Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province”. Alinteri Journal of Agriculture Science 31/2 (Aralık 2016), 9-17.
JAMA Uzundumlu AS, Sezgin A, Tekin MH. Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016;31:9–17.
MLA Uzundumlu, Ahmet Semih vd. “Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 31, sy. 2, 2016, ss. 9-17.
Vancouver Uzundumlu AS, Sezgin A, Tekin MH. Analysis of Affecting the Factors over Fish Meat Consumption Tendency: The Case of Hakkari Province. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016;31(2):9-17.