Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 1, 113 - 117, 30.06.2018
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.368352

Öz

Organik Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri
Dünya nüfusunun hızla artması sonucu insanoğlu ortaya çıkan gıda açığını kapatabilmek için değişik metotlar uygulayarak doğayı tahrip etmiştir. Bunun sonucunda üretimde kullanılan metotların gıda güvenliği, kalitesi, hayvan refahı ve çevre üzerinde olan etkileri sorgulanmaya başlanmıştır. Tarımsal üretimde çevre ve gıda güvenliğini esas alan ve destekleyen politikalar ile organik tarım geliştirilmiştir. Organik tarımdaki gelişme beraberinde organik hayvancılığın da artmasını sağlamıştır. Ancak hayvanlardan sağlıklı ürün elde etmek sağlıklı ve kaliteli yem tüketilmesi ile sağlanmaktadır. Günümüzde mevcut üretim alanlarının istenilen seviyede olmaması, yanlış toprak işleme uygulamaları gibi daha birçok problem organik yem bitkileri yetiştiriciliğinin önünde bir engel teşkil etmektedir. Bu makalede Dünyada ve Türkiye’de yetiştiriciliğin mevcut durumu, eksiklikleri ve bunlara getirilen çözüm önerileri belirtilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2016. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler (Erişim Tarihi: 12.08.2017)
  • Dellal,G., Öztürk, A.K., Aksakal, V., Haşimoğlu, S., Uzunçam, R., Pehlivan, E. ve Koşum, N.,2015. Türkiye’de organik hayvansal üretim. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kong., Bildiriler Kitabı-2. s:880-913. 12-16 Ocak 2015 Ankara. ISBN-978-605-01-0676-3.
  • Ertem, A. ve Çiçekli, Ö., 2010. Niçin organik tarım yapmalıyız? Türkiye IV. Organik Tarım Semp., 28 Haziran-1 Temmuz, Erzurum, 171-173.
  • FIBL and IFOAM, 2016. The World of Organic Agriculture, Statistics and Emerging Trends.
  • Gökkuş, A, Koç, A., Serin, Y., Çomaklı, B., Tan, M. ve Kantar, F., 1999. Hay yield and nitrogen harvest in smooth bromegrass mixtures with alfalfa and red clover in relation to nitrogen application. European J. Agron., 10: 145-151.
  • Hatipoğlu,R., 2013. Organik tarım ve çayır meralar. Doğu Karadeniz 1. Organik Tarım Kongresi. S.55-63. 26-28 Haziran, Kelkit.
  • Okcu, M.,2015. Organik Bitkisel Üretim.ISBN:978-605-4361-56-4.1. Baskı,2015, s.21-34.
  • Töngel,M.Ö ve Ayan, İ., 2005. Samsun ili çayır ve meralarında yetişen bazı zararlı bitkiler ve hayvanlar üzerindeki etkileri. ANAJAS, 20: 84-93.
  • Nadir, M., İptaş, S., Karadağ, Y. ve Kır, H., 2012. Tokat ili yeşilyurt köyü doğal merasının botanik kompozisyon, kuru madde verimi ve kalitesi. TABAD, 5: 115-117. Serin, Y., Gökkuş, A., Tan, M., Çomaklı, B. ve Koç, A., 1997. Otlakiye amacıyla kullanılabilecek baklagil ve buğdaygil yem bitkileri ile bunların karışımlarının belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araşt. Enst. Der., 6 (1): 15-26.
  • Younie, D. and Baars,T., 2012. Organic grassland: Principles, practices and potential. http://www.fao.org./ag/AGP/AGPC/doc/Newpub/perspectives/younie.htm.2012
  • Yolcu, H. ve Tan, M. 2008. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. J. Agr. Sci., 14: 303-312.
  • Yolcu,H.,Okcu, M. veTan,M.,2014. Türkiye’de organik kaba yem üretiminin mevcut durumu.YYÜ. Tarım Bilimleri Dergisi. 24(2):201-209.
  • Willer,H. and Lernoud, J.,2016. Organic agriculture worldwide 2016: Current Statistics

Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions

Yıl 2018, Cilt: 33 Sayı: 1, 113 - 117, 30.06.2018
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.368352

Öz

As the world’s population increases tremendously, mankind harmed the environment by applying different techniques to be able to close the deficit for food and consequently this resulted in the questioning of the effects of production techniques on food security, quality, animal welfare and their impacts on environment. Organic agriculture is developed with the help of policies that are driven by environmental and food safety. Organic livestock farming increased correlated to the increase of organic agriculture. However, getting healthy, safe and sound products from animals is only possible with the consumption of well qualified feed. Nowadays, unsatisfactory field productions, improper soil cultivation methods and more other obstacles which restrict the improvement of forage plants. In this review article, the current situation of cultivation in Turkey as well as in the world, imperfections and solution offers to those problems are stated.

Kaynakça

  • Anonim, 2016. http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler (Erişim Tarihi: 12.08.2017)
  • Dellal,G., Öztürk, A.K., Aksakal, V., Haşimoğlu, S., Uzunçam, R., Pehlivan, E. ve Koşum, N.,2015. Türkiye’de organik hayvansal üretim. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kong., Bildiriler Kitabı-2. s:880-913. 12-16 Ocak 2015 Ankara. ISBN-978-605-01-0676-3.
  • Ertem, A. ve Çiçekli, Ö., 2010. Niçin organik tarım yapmalıyız? Türkiye IV. Organik Tarım Semp., 28 Haziran-1 Temmuz, Erzurum, 171-173.
  • FIBL and IFOAM, 2016. The World of Organic Agriculture, Statistics and Emerging Trends.
  • Gökkuş, A, Koç, A., Serin, Y., Çomaklı, B., Tan, M. ve Kantar, F., 1999. Hay yield and nitrogen harvest in smooth bromegrass mixtures with alfalfa and red clover in relation to nitrogen application. European J. Agron., 10: 145-151.
  • Hatipoğlu,R., 2013. Organik tarım ve çayır meralar. Doğu Karadeniz 1. Organik Tarım Kongresi. S.55-63. 26-28 Haziran, Kelkit.
  • Okcu, M.,2015. Organik Bitkisel Üretim.ISBN:978-605-4361-56-4.1. Baskı,2015, s.21-34.
  • Töngel,M.Ö ve Ayan, İ., 2005. Samsun ili çayır ve meralarında yetişen bazı zararlı bitkiler ve hayvanlar üzerindeki etkileri. ANAJAS, 20: 84-93.
  • Nadir, M., İptaş, S., Karadağ, Y. ve Kır, H., 2012. Tokat ili yeşilyurt köyü doğal merasının botanik kompozisyon, kuru madde verimi ve kalitesi. TABAD, 5: 115-117. Serin, Y., Gökkuş, A., Tan, M., Çomaklı, B. ve Koç, A., 1997. Otlakiye amacıyla kullanılabilecek baklagil ve buğdaygil yem bitkileri ile bunların karışımlarının belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araşt. Enst. Der., 6 (1): 15-26.
  • Younie, D. and Baars,T., 2012. Organic grassland: Principles, practices and potential. http://www.fao.org./ag/AGP/AGPC/doc/Newpub/perspectives/younie.htm.2012
  • Yolcu, H. ve Tan, M. 2008. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. J. Agr. Sci., 14: 303-312.
  • Yolcu,H.,Okcu, M. veTan,M.,2014. Türkiye’de organik kaba yem üretiminin mevcut durumu.YYÜ. Tarım Bilimleri Dergisi. 24(2):201-209.
  • Willer,H. and Lernoud, J.,2016. Organic agriculture worldwide 2016: Current Statistics
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Melih Okcu

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Kabul Tarihi 20 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Okcu, M. (2018). Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions. Alinteri Journal of Agriculture Science, 33(1), 113-117. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.368352
AMA Okcu M. Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions. Alinteri Journal of Agriculture Science. Haziran 2018;33(1):113-117. doi:10.28955/alinterizbd.368352
Chicago Okcu, Melih. “Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions”. Alinteri Journal of Agriculture Science 33, sy. 1 (Haziran 2018): 113-17. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.368352.
EndNote Okcu M (01 Haziran 2018) Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions. Alinteri Journal of Agriculture Science 33 1 113–117.
IEEE M. Okcu, “Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 33, sy. 1, ss. 113–117, 2018, doi: 10.28955/alinterizbd.368352.
ISNAD Okcu, Melih. “Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions”. Alinteri Journal of Agriculture Science 33/1 (Haziran 2018), 113-117. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.368352.
JAMA Okcu M. Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018;33:113–117.
MLA Okcu, Melih. “Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 33, sy. 1, 2018, ss. 113-7, doi:10.28955/alinterizbd.368352.
Vancouver Okcu M. Problems Face to Organic Forage Plant Improvement and Their Recommended Solutions. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018;33(1):113-7.