BibTex RIS Kaynak Göster

Voronoi Poligonları İle (Matlab Kullanarak) Bitki Yaşam Alanının Belirlenmesi ve Sıraya Ekimde Yatay Düzlemdeki Tohum Dağılımının Bitki Yaşam Alanı ile Değerlendirilmesi

Yıl 2010, Cilt: 16 Sayı: 2, 0 - , 06.06.2010

Öz

Ekim sonrası yatay düzlemdeki tohum dağılımını belirlemek için tohumların sıra üzeri dağılımları incelenmektedir. Sıra üzeri veya sıralar arası tohum dağılımını belirlemek için yapılan ölçümler bir boyutlu ölçümlerdir. Oysaki bitki gelişme ortamı üç boyutludur. Sadece bir boyut kullanılarak yapılan ölçümler diğer boyutları içermediği için yanılmalara neden olabilir. Bu araştırma kapsamında her bitkinin yaşam alanı hesaplanmış ve böylece iki boyutlu değerlendirmeye olanak sağlanmıştır. Bitkilerin yaşam alanının hesaplanmasında hesaplamaya dayalı geometrinin konularından birisi olan Delaunay üçgenlemesi ve bunun eşleniği olan Voronoi poligonları kullanılmış ve her bitkinin yaşam alanı poligon alanı olarak hesaplanmıştır. Hesaplamalarda MATLAB (Matrix Laboratory) yazılımı kullanılmıştır.

 

Tarla denemeleri için buğday, soya ve mısır ekimi yapılmıştır. Ekim sonrası, yatay düzlemdeki tohum dağılımı, sıra üzeri uzaklık ve yaşam alanı kullanılarak değerlendirilmiş, elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, soya ve mısır ekimi gibi geniş sıra arası mesafelerde yapılan ekimlerde sıra üzeri uzaklık kullanılarak yapılan değerlendirme ile yaşam alanına paralel sonuçlar elde edildiği ancak buğday gibi daha dar sıra arası mesafelerde yapılan ekimlerde ise sadece sıra üzeri mesafe kullanılarak yapılan değerlendirmenin yetersiz olacağı saptanmıştır. Çünkü dar sıra arası uzaklıklarda yapılan ekimlerde, sıra üzeri mesafe kadar, tohumların sıradan sapma miktarı da yaşam alanını ve dolayısıyla yatay düzlemdeki tohum dağılımını etkilemektedir

 

Yıl 2010, Cilt: 16 Sayı: 2, 0 - , 06.06.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Davut Karayel

Yayımlanma Tarihi 6 Haziran 2010
Gönderilme Tarihi 20 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karayel, D. (2010). Voronoi Poligonları İle (Matlab Kullanarak) Bitki Yaşam Alanının Belirlenmesi ve Sıraya Ekimde Yatay Düzlemdeki Tohum Dağılımının Bitki Yaşam Alanı ile Değerlendirilmesi. Journal of Agricultural Sciences, 16(2).

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).