Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of Some Organic Fertilizers and Agryl Cover on Yield, Quality and Leaf Nutrient Content and Soil Productivity in Organic Lettuce Growing

Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 3, 190 - 203, 04.09.2011
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001171

Öz

This study was carried out at the organic land of Ege University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture during the spring and autumn seasons. Three organic fertilizers were tested under two growing systems to determine yield, quality, plant growth and soil fertility in Romaine lettuce (cv. Yedikule) and lettuce (cv. Arapsaçı) production. Experiments were conducted with 6 groups composed of two growing systems [under Agryl cover (A+) or open field conditions without Agryl (A-)] and three fertilizers [Biofarm (B), Biofarm + Humic Acid (BHa) and Biofarm + Leonardite (BL)] in two years and growing seasons (2005-spring and 2006-autumn) with factorial design. In both years, total yield and average plant weight increased with the use of agryl cover while among the tested fertilizers, BHa and B applications gave the highest yields in the 1st and 2nd year, respectively. Agryl cover affected plant length among the measured quality characteristics. Mean nitrate content of organic lettuces was found quite low than the limits. Effects of agryl cover and fertilizers on leaf nutrient content were significant whereas fertilizer treatments increased soil microbial biomass-C and organic matter content in the first yield. It was concluded that these treatments could be recommended to use in organic lettuce production due to the positive effects of agryl cover on yield and organic fertilizers on yield, quality and soil fertility. 

Organik Salata-Marul Yetiştiriciliğinde Agryl Örtü ve Bazı Gübrelerin Verim, Kalite, Yaprak Besin Madde İçeriği ve Toprak Verimliliği Özelliklerine Etkileri

Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 3, 190 - 203, 04.09.2011
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001171

Öz

Bu çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’ne ait organik tarım arazisinde 2005-2006 yıllarında yürütülmüştür. Agryl örtü altında (A+) ve açıkta yetiştirilen (A-) Yedikule marul çeşidi ile kıvırcık yapraklı Arapsaçı salata çeşidinde, 3 farklı organik gübre (Biofarm, Hümik asit ve Leonardit) kullanılarak, verim, kalite, bitki gelişimi ve toprak verimliliğinin değişimi belirlenmiştir. Konvansiyonel yetiştirme sistemi kontrol olarak alınmıştır. Parsellere dikim öncesi kükürt (S) verildikten sonra gübreler (1) Biofarm (B), (2) Biofarm + Humik Asit (BHa) ve (3) Biofarm + Leonardit  (BL) olacak şekilde uygulanmıştır. Her iki deneme yılında da toplam verim değeri ile ortalama bitki ağırlığı agryl örtü kullanımı ile artmış; kullanılan organik gübreler içerisinde 1. yıl Biofarm+Humik Asit, 2. yıl Biofarm uygulaması en yüksek verimi vermiştir. Agryl örtü kullanımının kalite özellikleri üzerine etkisi özellikle bitki boyunda olmuştur. Organik salata ve marullardaki nitrat içeriği konvansiyonel olarak üretilmiş olanlara göre ortalama olarak Yedikule marulunda % 25, Kıvırcık salatada % 28.4 daha düşük bulunmuştur. Agry örtü ve gübre uygulamalarının yapraklardaki besin element içeriğine önemli bir etkisi olmamıştır. Denemeye alınan gübre uygulamalarının toprağın mikrobiyal biyomas-C’nunu ve organik madde içeriğini arttırdığı saptanmıştır. Sonuç olarak; agryl örtünün verimi artırması, organik gübrelerin ise verim, kalite ve toprak verimliliği üzerine olumlu etkisi nedeniyle organik salata ve marul yetiştiriciliğinde kullanılabileceği ortaya konmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yüksel Tüzel

Gölgen Öztekin

Hale Duyar

Dursun Eşiyok

Özlem Gürbüz Kılıç Bu kişi benim

Dilek Anaç Bu kişi benim

Hüseyin Kayıkçıoğlu

Yayımlanma Tarihi 4 Eylül 2011
Gönderilme Tarihi 29 Haziran 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Tüzel, Y., Öztekin, G., Duyar, H., Eşiyok, D., vd. (2011). Organik Salata-Marul Yetiştiriciliğinde Agryl Örtü ve Bazı Gübrelerin Verim, Kalite, Yaprak Besin Madde İçeriği ve Toprak Verimliliği Özelliklerine Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 17(3), 190-203. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001171

Cited By










Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).