BibTex RIS Kaynak Göster

ŞİZOFRENİ HASTALARININ VE BAKIM VERENLERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2016, Cilt: 19 Sayı: 1, 0 - 0, 28.03.2016
https://doi.org/10.17049/ahsbd.36978

Öz

 

Amaç: Bu araştırma şizofreni hasta ve yakınlarının eğitim gereksinimlerinin saptanması ve bireylere uygulanacak psikoeğitim müdahalelerine yol gösterici olması amacıyla planlanmıştır.   

 

Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan araştırma bir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı 35 hasta ve 47 hasta yakını ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında; sosyo-demografik bilgi formu ve “Şizofreni hastalarının ve yakınlarının sağlık eğitimi gereksinimleri” formu kullanılmıştır.

 

Bulgular: Hastaların demografik özellikleri ile sağlık eğitim gereksinimleri alt boyutları karşılaştırıldığında; kadınların şizofreni hakkında genel bilgiler (p=0.04) ve iletişim-sosyal ilişkiler (p=0.02) alt boyutlarında erkeklere göre eğitim gereksiniminin daha fazla olduğu, geniş aile yapısına sahip olanların stresle baş etme konusunda çekirdek ve parçalanmış aile yapısına göre eğitim gereksinimlerinin daha fazla olduğu görülmüştür(p=0.00). Hasta yakınlarının demografik özellikleri ile sağlık eğitim gereksinimleri alt boyutları karşılaştırıldığında; ilköğretim mezunu olanların şizofreni belirtileri ile baş etme konusunda daha çok zorlandıkları, hastalık ile ilgili herhangi bir eğitim almayanların günlük yaşam becerileri(0.02) ile stresle baş etme(0.00) alt boyutlarında anlamlı farklılıkların olduğu bulunmuştur.

 

Sonuç: Araştırma sonucunda eğitim gereksinimlerinin belirlenmesinde, kadın olmanın ve geniş ailede yaşamanın, eğitim seviyesinin düşük olmasının ve herhangi bir eğitim almamanın önemli olduğu düşünülmektedir. Bu kapsamda verilecek eğitimlerin planlanmasında bu etkenlerin göz önünde bulundurulması önerilmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Şizofreni; hasta; hasta yakını; eğitim gereksinimi

 

ABSTRACT

 

The Education Needs of Schizophrenic Patients And Patient Relatives

 

Objective: This research has been planned in order to determine the education needs of schizophrenic patient and patient relatives and to be a guide to psychoeducation interventions implemented to individuals.

 

Method: This descriptive study has been conducted with 35 patients and 47 patient relatives registered to Community Mental Health Center. Sociodemographic form and “The health education needs of schizophrenic patients and patient relatives’’ forms are used for data collecting. 

 

Results: Women need to more education on general information about schizophrenia (p=0.04) and the subdimension of communication-social relations (p=0.02) than men, and that those having the extended family structure need to more education about overcoming the stress than those having the elementary and fragmented family structures. It has been found out that those being primary school graduate have difficulty mainly to cope with the symptoms of schizophrenia, and that there are significant differences at daily life abilities (0.02) and the sub-dimensions of overcoming the stress (0.00) of those not taking any education.

 

Conclusion: As a result of our research, it has been thought that it is important to be a woman and to live in the extended family, to be lower level of education and not to take any education in the determination of education needs.

 

Keywords: Schizophrenia; patient;  patient relative;  education need

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kerime Bademli

İlkay Keser

Neslihan Lök

Gülşah Acar Bu kişi benim

Ayten Kaya Kılıç

Hatice Güvendiren Bu kişi benim

Kadriye Buldukoğlu

Yayımlanma Tarihi 28 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 13 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Bademli K, Keser İ, Lök N, Acar G, Kaya Kılıç A, Güvendiren H, Buldukoğlu K. ŞİZOFRENİ HASTALARININ VE BAKIM VERENLERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2016;19(1).

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.