BibTex RIS Kaynak Göster

YENİDOĞANDA YARARSIZ BAKIM

Yıl 2016, Cilt: 19 Sayı: 4, 0 - 0, 02.01.2017

Öz

ÖZET

Bakım, belirli bir mesleğe özgü bir kavram değildir fakat sağlık profesyonelleri arasında temel uğraş alanı insan olan ve bakıma temellenmiş meslek grubu olan ebelik ve hemşirelik meslekleri için özgündür. Bakımın içinde yer alan yararsızlık kavramının ortaya çıkışı Plato ve Hipokrat’a kadar dayanmaktadır. Genel olarak yararsız bakım, “hastaya herhangi bir faydası olmayan bir hayatın sürdürülebilmesi için uygulanan müdahale ve bakımı içeren medikal bakım” olarak tanımlanabilir.

Ülkemizde yenidoğan hekim ve hemşirelerinin yaklaşık 1/3’i günlük uygulamalar sırasında yararsız bakım kavramını kullandıklarını ve bu kavram ile geriye dönüşsüz bitkisel yaşamı sürdürmeye yarayan tedaviyi ya da beklenen sonucu elde etmeye etkisi olmayan tedaviyi kast ettiklerini bildirmişlerdir.

Etik ve hukuki boyutlarıyla tartışmalı bir konu olan yararsız bakımla ilgili ülkemizde sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle bu derleme konunun önemini vurgulamak amacıyla yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Bakım; Ebelik; Yararsız Bakım; Yenidoğan.

 

ABSTRACT

Futile Care in Newborn

Care is not a concept specific to a certain profession, but it is specific to professions of nursing and midwifery, which deal with human beings basically, and is an occupational professional group based on the care, among the health professionals. Occurrence of the concept of uselessness / futility included in the care is based on Plato and Hippocrates. In general, it is possible to define the futile care as “the medical care including care and interventions applied to the patient for maintaining the life having no benefit to the patient”.

                About 1/3 of the neonatal doctors and nurses in Turkey stated that they used the concept of futile care in daily practices and they reported that this concept mean the treatment being useful for maintaining the irreversible vegetative state or the treatment having no effect to obtain the expected outcome.

 The number of studies conducted on futile care which is a controversial topic with ethical and legal aspects is limited in Turkey. For this reason, the purpose of this review was to emphasize the importance of this subject.

Keywords: Care; Futile Care; Midwifery; Neonatal.


Yıl 2016, Cilt: 19 Sayı: 4, 0 - 0, 02.01.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Serap Öztürk Altınayak

Elif Yağmur Özorhan Bu kişi benim

Serap Ejder Apay

Yayımlanma Tarihi 2 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 11 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 4

Kaynak Göster

Vancouver Öztürk Altınayak S, Özorhan EY, Ejder Apay S. YENİDOĞANDA YARARSIZ BAKIM. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;19(4).

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.