BibTex RIS Kaynak Göster

KAHKAHA TERAPİSİ VE SAĞLIK ALANINDA KULLANIM ÖRNEKLERİ

Yıl 2017, Cilt: 20 Sayı: 1, 63 - 66, 31.03.2017

Öz

ÖZET

Kahkaha terapisi adını gülme, gevşeme ve nefes egzersizlerinin birleşmesinden alan nefes teknikleri ve koşulsuz kahkahadan oluşan egzersizlerdir. Kahkaha terapisinin kanser, yaşlılık, diyabet, kadın sağlığı gibi alanlarda gerek tedaviye bağlı semptomların azaltılması gerek mevcut durumun iyileştirilmesinde ön plana çıkan bir hemşirelik girişimi olduğu görülmektedir. Dünya çapında giderek yaygınlaşan ve etkileri kanıtlanan bir girişim olan kahkaha terapisinin ülkemizdeki hasta popülasyonunda kullanımına ilişkin literatüre ulaşılamamıştır. Bu derleme makale ile kahkaha terapisinin vücutta gösterdiği etkileri, hangi alanlarda kullanıldığı, elde edilen sonuçları ve özellikle kanser alanında kullanımı anlatılmak istenmiştir.

Anahtar kelimeler: kahkaha terapisi; kanser; hemşirelik.

ABSTRACT

Laughter Therapy and Examples of Use In Health

Laughter therapy is a combination of field breathing techniques and unconditional laughter from the combination of laughing, relaxation and breathing exercises. Laughter therapy seems to be a prominent nursing intervention in areas such as cancer, aging, diabetes, women's health. It is used for reducing treatment-relates symptoms and improving the current situation. Laughter therapy is a nursing intervention which increasingly widespread worldwide with proven effects. It could not be reached to any literature about the use of laughter therapy on the patient population in our country.  This review article is aimed to explain the effects of laughter therapy that have shown in the body, the which areas/fields that laughter therapy is being used,  the results that is obtained, and the use of laughter therapy especially in the field of cancer.

Keywords: laughter therapy; cancer; nursing.

Yıl 2017, Cilt: 20 Sayı: 1, 63 - 66, 31.03.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Özlem Kardaş Kin

Yasemin Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Kardaş Kin Ö, Yıldırım Y. KAHKAHA TERAPİSİ VE SAĞLIK ALANINDA KULLANIM ÖRNEKLERİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;20(1):63-6.

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.