BibTex RIS Kaynak Göster

YENİLİK İKLİMİ ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE’YE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Yıl 2017, Cilt: 20 Sayı: 2, 0 - 0, 04.07.2017

Öz

ÖZET

Amaç: Bu çalışmada, Yenilik İklimi Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlanarak, hemşire örneklemindeki geçerlik ve güvenirliğinin sınanması amaçlandı.

Yöntem: Metodolojik tipteki bu araştırma, etik kurul ve kurum izinleri alındıktan sonra İstanbul ilinde yer alan kamuya ait iki hastanede çalışan hemşirelerle (n=332) gerçekleştirildi. Öncelikle ölçeğin dil geçerliliği daha sonra geçerlik ve güvenirlik analizleri yapıldı.

Bulgular: Ölçeğin 22 maddelik özgün halinde uyum iyiliği indekslerinin özgün yapıyı doğrulamadığı belirlendi. Bu doğrultuda, ölçek bütünü ile düşük korelasyon gösteren maddeler elendi ve yeniden yapılan doğrulayıcı faktör analizinde bazı modifikasyon önerileri uygulanarak kabul edilebilir uyum elde edildi. Ölçeğin iç tutarlılık katsayılarının ölçek toplamında .824 olduğu ve alt boyutlarda .734-.849 arasında değiştiği saptandı.

Sonuç: Bu çalışmada, Yenilik İklimi Ölçeği’nin, üç alt boyut ve 14 maddelik Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik ölçütlerini kabul edilebilir düzeyde karşıladığı belirlendi.

Anahtar kelimeler: yenilik iklimi, yenileşim, örgüt iklimi, geçerlilik, güvenilirlik

ABSTRACT

Turkish Adaptation of The Scale of Climate For Innovation: A Validity and Reliability Study

Aim: The purpose of this study was to adapt the Scale of Climate for Innovation into Turkish and examine its validity and reliability in the nurse sample.

Method: This methodological study was conducted with nurses (n=332) working at two public hospitals in the province of Istanbul after obtaining ethics committee approval and institutional permissions. Primarily the language validity of the scale and then its validity and reliability analyses were conducted.

Results: It was determined that goodness of fit indexes did not verify the original structure in the original version of the scale involving 22 items. Accordingly, items showing a lower correlation with the entire scale were omitted and an acceptable fit was obtained by applying some modification suggestions in the confirmatory factor analysis, which was reapplied. It was found that internal consistency coefficient of the scale was .824 in the overall scale and varied between .734 and .849 in subscales.

Conclusion: In this study, it was determined that the Turkish version of the Scale of Climate for Innovation involving three subscales and 14 items met validity and reliability criteria at an acceptable level.

Keywords: climate for innovation, innovation, organizational climate, validity, reliability

Yıl 2017, Cilt: 20 Sayı: 2, 0 - 0, 04.07.2017

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Betül Sönmez Bu kişi benim

Feride Eşkin Bacaksız

Aytolan Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 4 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi 11 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Sönmez B, Eşkin Bacaksız F, Yıldırım A. YENİLİK İKLİMİ ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE’YE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;20(2).

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.