Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erzurum Ölçeğinde Kırmızı Et Sektörü Karlılık ve Maliyet Analizi

Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: Özel Sayı 3, 2969 - 2986, 31.12.2018

Öz

Bu çalışmada Erzurum ilinde faaliyet
gösteren bir besi işletmesinin 6 ay süren 50 adet sığır besisinin maliyet ve
karlılık analizi yapılmıştır. Toplam maliyetin %60,25’i sığır, %29,17’si yem,
%6,77’si işçilik ve %3,81’i diğer giderlerden oluşmaktadır. Sığır besi canlı
ağırlık artışı  toplam 14.027,1 kg
(%77,86) dır. Sığırların sıcak karkas ağırlığı %57 randımanla 18.271 kg
olmuştur. Besi kg maliyeti 27,06 TL’dir. Besi işletmesinin satış karlılığı (kasap)
%16,40 olarak gerçekleşmiştir. Kasap işletmesinin et satış karlılığı %22,86
olarak hesaplanmıştır. Tüketicilerin daha ucuza et tüketebilmesi için özellikle
küçük ölçekli besi işletmelerin girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik;
hibe, ucuz kredi ve vergi indirimleri gibi teşvikler sağlanmalıdır. 

Kaynakça

  • Cankurt, M. Miran, B. Şahin, A. (2010). “Sığır Eti Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği”. Hayvansal Üretim Dergisi, 51(2): 16-22.
  • Çevik, B. (2018), “Büyükbaş Hayvancılık Sektörü”. İktisadi Araştırmalar Bölümü, Türkiye İş Bankası.
  • Et ve Süt Kurumu. (2016). “2016 Yılı Sektör Değerlendirme Raporu”. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Food Outlook, (2018). “Biannual Report On Global Food Markets”. Food and Agriculture Organization Of The United Nations. http://www.fao.org/3/CA0239EN/ca0239en.pdf (Erişim: 22.10.2018)
  • İlgü, E. ve Güneş, H. (2002). “Siyah-alaca ırkından erkek sığırların özel işletme koşullarındaki besi performansları üzerinde araştırmalar”. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28(2): 313-335.
  • Özhan, M. ve Uğur, F. (1995). “Sığır Besisinde Yaş Faktörünün Önemi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26 (1), 153-158.
  • Sakarya, E. ve Aydın, E. (2011). “Dünya Sığır Eti Üretimi, Tüketimi ve Ticareti ile Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Sığır Eti İthalatı”. ATB-Borsavizyon Dergisi, 94, 35-44.
  • Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. (2018). “Tarım Ürünleri Piyasaları, Kırmızı Et”. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF (Erişim, 19.10.2018)
  • Türkiye İstatistik Kurumu: http://www.tuik.gov.tr/
  • Ünal, Ç. (2011). “Erzurum’un Hayvancılık Potansiyeli / Stock-Breeding Potential(ity) of Erzurum”. Doğu Coğrafya Dergisi, 9 (12),257-274.
Yıl 2018, Cilt: 22 Sayı: Özel Sayı 3, 2969 - 2986, 31.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Cankurt, M. Miran, B. Şahin, A. (2010). “Sığır Eti Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği”. Hayvansal Üretim Dergisi, 51(2): 16-22.
  • Çevik, B. (2018), “Büyükbaş Hayvancılık Sektörü”. İktisadi Araştırmalar Bölümü, Türkiye İş Bankası.
  • Et ve Süt Kurumu. (2016). “2016 Yılı Sektör Değerlendirme Raporu”. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara.
  • Food Outlook, (2018). “Biannual Report On Global Food Markets”. Food and Agriculture Organization Of The United Nations. http://www.fao.org/3/CA0239EN/ca0239en.pdf (Erişim: 22.10.2018)
  • İlgü, E. ve Güneş, H. (2002). “Siyah-alaca ırkından erkek sığırların özel işletme koşullarındaki besi performansları üzerinde araştırmalar”. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 28(2): 313-335.
  • Özhan, M. ve Uğur, F. (1995). “Sığır Besisinde Yaş Faktörünün Önemi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26 (1), 153-158.
  • Sakarya, E. ve Aydın, E. (2011). “Dünya Sığır Eti Üretimi, Tüketimi ve Ticareti ile Türkiye’nin Canlı Hayvan ve Sığır Eti İthalatı”. ATB-Borsavizyon Dergisi, 94, 35-44.
  • Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. (2018). “Tarım Ürünleri Piyasaları, Kırmızı Et”. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF (Erişim, 19.10.2018)
  • Türkiye İstatistik Kurumu: http://www.tuik.gov.tr/
  • Ünal, Ç. (2011). “Erzurum’un Hayvancılık Potansiyeli / Stock-Breeding Potential(ity) of Erzurum”. Doğu Coğrafya Dergisi, 9 (12),257-274.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdulkadir Albez

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: Özel Sayı 3

Kaynak Göster

APA Albez, A. (2018). Erzurum Ölçeğinde Kırmızı Et Sektörü Karlılık ve Maliyet Analizi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(Özel Sayı 3), 2969-2986.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.