Bu çalışmada Erzurum ilinde faaliyet
gösteren bir besi işletmesinin 6 ay süren 50 adet sığır besisinin maliyet ve
karlılık analizi yapılmıştır. Toplam maliyetin %60,25’i sığır, %29,17’si yem,
%6,77’si işçilik ve %3,81’i diğer giderlerden oluşmaktadır. Sığır besi canlı
ağırlık artışı toplam 14.027,1 kg
(%77,86) dır. Sığırların sıcak karkas ağırlığı %57 randımanla 18.271 kg
olmuştur. Besi kg maliyeti 27,06 TL’dir. Besi işletmesinin satış karlılığı (kasap)
%16,40 olarak gerçekleşmiştir. Kasap işletmesinin et satış karlılığı %22,86
olarak hesaplanmıştır. Tüketicilerin daha ucuza et tüketebilmesi için özellikle
küçük ölçekli besi işletmelerin girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik;
hibe, ucuz kredi ve vergi indirimleri gibi teşvikler sağlanmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 22 Sayı: Özel Sayı 3 |