Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Prunus spp türlerinin tohumlarından kallus kültürlerinin oluşturulması

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 9 - 12, 01.06.2016

Öz

Çalışmada, bazı Prunus türlerinde kotiledon explantlarından kallus üretimi için en uygun besin ortamının tespit edilmesine yönelik olarak 0, 1.0, ve 2.0 mg/l benziladenin (BA), 0.0, 0.5, 1.0, 2.0 ve 5.0 mg/l naftalenasetik asit (NAA) ve 2,4-diklorofenoksiasetik asit’in (2,4-D) oluşturduğu 30 farklı kombinasyon içeren Murashige and Skoog ortamı denenmiştir. Badem explantlarında en yüksek kallus oluşturma oranı %65.00 ile 2.0 mg/l BA+0.5 mg/l 2,4-D kombinasyonunda, kayısıda ise en yüksek kallus oluşturma oranı % 57.86 ile 1.0 mg/l BA+5.0 mg/l 2,4-D kombinasyonunda elde edilirken, karayemiş explantlarında ise kallus oluşturma oranı sadece %7.5 düzeyinde 1.0 mg/l BA+0.5 mg/l 2,4 D içeren ortamda gözlenmiştir. Kallus büyüklüğü 0-4 puan olarak göreceli olarak değerlendirilmiş ve buna göre en yüksek kallus büyüklüğü bademde 2.39 puan, kayısıda 0.35 puan karayemişte 0.38 puan olarak tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aygün, A., Dumanoğlu, H., 1999. Ayvada (Cydonia vulgaris Pers.) Olgunlaşmamış Çenek Yapraklardan Somatik Embriyo Oluşumu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 5 (2): 50-57.
  • Blando, F., Scardino, A.P., Bellis, L., Nicoletti, I., Giovinazzo, G. 2005. Characterization of in vtro anthocyanin- producing sour cherry (Prunus cerasus L.) callus culture. Food Research International, 38 : 937-942.
  • Çetin, E.S.,Uzunlar, F., Baydar, N.G .2011. UV-C Uygulamasının Gamay Üzüm Çeşidine Ait Kalluslarda Sekonder Metabolit Üretimi Üzerine Etkileri. Gıda,(2011) 36 (6): 319-326
  • Gürel, E., Türker, U.A 2001.Organagenesis. Bitki Biyoteknolojisi. Vol. I. Doku Kültürü ve Uygulamaları. Editörler S. Özcan, E. Gürel ve M. Babaoğlu. S.Ü. Basımevi, s.36-70, Konya.
  • Jones, O.P., Waller,B.J., Beech, M.G.1988.The production strawberry plants from callus cultures. Plant Cell, Tissue and Organ Culture,12:235-241.
  • Keskin, N.,Kunter, B., 2007. Erciş Üzüm Çeşidinin Kallus Kültürlerinde UV Işını Etkisiyle Resveratrol Üretiminin Uyarılması. A.Ü Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (4): 379-384.
  • Koo, J.Y., Hwang, E.Y., Cho, s., Lee, J.H., Lee, Y.M., Hong, S.P., 2005. Quantitative Determination of Amygdalin Epimers from Armeniacae semen by Liquid Chromatography.Journal of Chromatography B, 814: 69–73.
  • Ikeuchi, M. Sugimoto, S., Iwase, A. 2013. Plant Callus: Mechanisms of Induction and Repression Plant Cell. 2013 Sep; 25(9): 3159–3173.
  • Maharik, N., Elgengaih S., Taha H., 2009. Anthocyanin Production in Callus Cultures of Crateagus sinaica Boiss. Department of Plant Biotechnology, National Research Center Department of Cultivation and Production of Medicinal and Aromatic Plants, 1(1): 30-34.
  • Nagata T., Takebe I., 1971. Plating of isolated tobacco mesophyll protoplasts on agar medium. Planta, 99: 12–20 Ning, G.G, Bao, M.Z.2007. Plant Regeneration Callus Derived from Immature Embryo Cotyledons of Prunus mume. Hort science,42(3):744.2007.
  • Sökmen, A., Gürel, E. 2001 Sekonder Metabolit Üretimi. Bitki Biyoteknolojisi. Vol. I. Doku Kültürü ve Uygulamaları. Editörler S. Özcan, E. Gürel ve M. Babaoğlu. S.Ü. Basımevi, s.211-261, Konya.
  • Tretter, D., Galensa, R., Feucht, W., Schmid, P.P.S 1985. Flavanone glucosides in callus and phloem of Prunus avium: Identification and stimulation of their synthesis. Physiologia Plantarum, 65(1): 95-101.
  • Yang, N., Ying.,L.Y., Teng, G.Z., Kun, S.2009. Callus İnduction and Regenerasyon of Amygdalus communis. Acta Botanica Boreali-Occidentalia Sinica vol.29 no.9.pp 1779-1784.
  • Yao, Q.;Wang, D. C.; Wu, J. L., Zhuang, E. J. 1190. Callus induction and plantlet regeneration from immature embryos of peach, nectarine and flat peach. Acta Agriculturae Shanghai 6 (3):23-29.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Birnur Hatice Erdemel Bu kişi benim

Ahmet Aygün

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdemel, B. H., & Aygün, A. (2016). Bazı Prunus spp türlerinin tohumlarından kallus kültürlerinin oluşturulması. Akademik Ziraat Dergisi, 5(1), 9-12.