Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 73 - 80, 01.06.2017

Öz

Bu çalışmada, Giresun bölgesinde yetişmekte olan karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer, Taflan) meyvelerinin kuruma karakteristikleri üç farklı kurutma yöntemiyle incelenmiştir. Kuruma karakteristiklerinin incelenmesi için kullanılan yöntemler; geleneksel kurutma, mikrodalga (MD) kurutma ve infrared (IR) kurutma sistemleridir. Karayemiş, geleneksel kurutma yöntemiyle 4 gün ortam şartlarına maruz bırakılarak kurutulmuştur. İnfrared ısıtıcı ile yapılan deneylerde 200-500W aralığında 4 farklı dalga çıkış gücünde çalışılmıştır. Mikrodalga kullanılarak yapılan deneylerde 450-700W aralığında 3 farklı dalga çıkış gücünde nem giderimi gerçekleştirilmiştir. Minimum kuruma süresi İnfrared kurutucu için yaklaşık 90 dk, mikrodalga kurutucu için yaklaşık 20 dk civarındadır. Sonuç olarak, en yüksek kuruma hızının mikrodalga kurutucu sisteminde 700W’da bulunmuştur. MD, IR ve geleneksel kurutma yöntemleri ile elde edilen veriler 3 farklı matematiksel modelde denenmiştir. Karayemiş meyvesi için kurutma sistemlerinden Midilli ve Kuçuk modelinin diğerlerine göre daha uygun olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anşin R., Özkan Z.C. 1993. Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta) Odunsu Taksonlar, KTÜ Orman Fakültesi, 1, 512.
  • Ayaz F.A, Kadıoğlu A, Reunanen M., Var M. 1997. Sugar Composition in Fruits of Laurocerasus officinalis Roem And Its Three Cultivars, Journal of Food Composition and Analysis, 10, 82-86.
  • Baytop, T. 1984. Therapy With Medicinal Plants in Turkey (past and present), Istanbul University Publication No. 3255. İslam A., Deligöz H. 2012. Ordu İlinde Karayemiş (Laurocerasus officinalis L.) Seleksiyonu, Akademik Ziraat Dergisi, 1, 1, s.37-44.
  • Kocabıyık H., Demirtürk B.S. 2008 Nane Yapraklarının Infrared Radyasyonla Kurutulması, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 5, No. 3, s.239-246, 2008.
  • Ksrsbegovic I.T, Stojicevic S.S, Velickovic D.T, Todorovic Z.B, Nikolic N.C., Lazic M.L. 2014. The Effect of Different Extraction Techniques on the Composition and Antioxidant Activity of Cherry Laurel (Prunus laurocerasus) Leaf and Fruit Extracts, Industrial Crops and Products, 54, 142-148.
  • Öztekin S, Bastencilik A,, Soysal Y. 1999. Crop Drying Programme in Turkey, Renewable Energy, 16, 789-794.
  • Sarımeşeli A. 2011. Microwave Drying Characteristics of Coriander Leaves, Energy Conversion and Management, 52, 1449-1453.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 73 - 80, 01.06.2017

Öz

Kaynakça

  • Anşin R., Özkan Z.C. 1993. Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta) Odunsu Taksonlar, KTÜ Orman Fakültesi, 1, 512.
  • Ayaz F.A, Kadıoğlu A, Reunanen M., Var M. 1997. Sugar Composition in Fruits of Laurocerasus officinalis Roem And Its Three Cultivars, Journal of Food Composition and Analysis, 10, 82-86.
  • Baytop, T. 1984. Therapy With Medicinal Plants in Turkey (past and present), Istanbul University Publication No. 3255. İslam A., Deligöz H. 2012. Ordu İlinde Karayemiş (Laurocerasus officinalis L.) Seleksiyonu, Akademik Ziraat Dergisi, 1, 1, s.37-44.
  • Kocabıyık H., Demirtürk B.S. 2008 Nane Yapraklarının Infrared Radyasyonla Kurutulması, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 5, No. 3, s.239-246, 2008.
  • Ksrsbegovic I.T, Stojicevic S.S, Velickovic D.T, Todorovic Z.B, Nikolic N.C., Lazic M.L. 2014. The Effect of Different Extraction Techniques on the Composition and Antioxidant Activity of Cherry Laurel (Prunus laurocerasus) Leaf and Fruit Extracts, Industrial Crops and Products, 54, 142-148.
  • Öztekin S, Bastencilik A,, Soysal Y. 1999. Crop Drying Programme in Turkey, Renewable Energy, 16, 789-794.
  • Sarımeşeli A. 2011. Microwave Drying Characteristics of Coriander Leaves, Energy Conversion and Management, 52, 1449-1453.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatih Güleç

Gülistan Deniz Turhan Özdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güleç, F., & Turhan Özdemir, G. D. (2017). Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 6(1), 73-80.