Öz
Bu çalışma, tuzlu koşullarda çay atığı kompostu
uygulamalarının yeşil soğanda bitki gelişim parametreleri üzerine etkilerini
araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Deneme, Kantartopu soğan çeşidinin
arpacıkları kullanılarak tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekrarlı
olarak kurulmuştur. Çay atığı kompostunun 0, 40, 80 ve 120 g dozları 3 kg’lık
saksılara kumlu-tın bünyeli toprak ile karıştırılarak doldurulmuştur. Dikilen
arpacıklar 4-5 cm yaprak uzunluğuna geldiğinde bitkiler tuz (0 mM ve 75 mM)
stresine maruz bırakılmıştır. Bitkiler tuz uygulamasından 30 gün sonra hasat
edilmiştir. Hasat edilen bitkilerde bitki gelişim parametreleri ile Na ve K
elementi içerikleri incelenmiştir. Tuzlu koşullarda çay atığı kompostu
uygulamaları kontrol parsellerine göre bitki taze ve kuru ağırlıkları, aks
uzunluğu, yaprak uzunluğu ve kök uzunluğu ile birlikte bitkilerin K içeriği
değerlerini önemli derecede artırmıştır. Çay atığı kompostunun artan seviyesi
ile birlikte bu parametrelerde artışlar gözlemlenmiştir. Bununla birlikte çay
atığı kompostu tuzlu koşullara toleransın bir göstergesi olan K/Na oranını da
önemli derecede artırmıştır. Çay atığı uygulanmayan tuzlu koşullarda K/Na oranı
0.91 iken 120 g uygulanmış parsellerde bu oran 1.79 olarak belirlenmiştir. Öte
yandan tuzlu koşullarda bitki kuru ağırlığı üzerinden hesaplanan tolerans
oranlarına bakıldığında artan çay atığı kompostu seviyesi ile birlikte tolerans
oranı değerlerinin arttığı görülmüştür. Kontrol koşullarında 0.72 olan tolerans
oranı 120 g çay atığı seviyesinde 0.98 olarak belirlenmiştir.