Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kabin kurutucuda kurutulan kuşburnu (Rosa canina L.) meyvesinin kuruma performansı, efektif difüzyon ve aktivasyon enerjisi değerlerinin belirlenmesi

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 1, 75 - 82, 15.07.2018
https://doi.org/10.29278/azd.440678

Öz

Türkiye 'de önemli bir üretim potansiyeline sahip
olan kuşburnu meyvesi (Rosa canina
L.
)
kurutularak alternatif şekillerde tüketilmektedir. Bu çalışmada
kabin tip bir konvektif kurutucu kullanılarak 50, 60 ve 70°C kurutma havası
sıcaklıklarında kurutulmuştur. Ürün nemi yaş baza göre % 10-15 seviyesine kadar
kurutulan kuşburnu meyvesinin kuruma performansı, en uygun ince tabakalı
matematiksel kuruma modeli, efektif difüzyon (Deff) ve aktivasyon enerji değerleri belirlenmiştir.
Kurutma havası sıcaklık değerlerine göre belirlenen ortalama kuruma süreleri
sırasıyla 16.5, 7.5 ve 7 saat olarak belirlenmiştir. Kuşburnu meyvesinin ince
tabakalı kuruma modellerini oluşturmak için literatürde yaygın olarak
kullanılan Midilli-Küçük, Page ve Yağcıoğlu modelleri seçilmiştir. Oluşturulan
kuruma modelleri içerisinde kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden ince tabakalı
matematiksel model Midilli-Küçük modeli olduğu belirlenmiştir. Kurutma işlemi
esnasında belirlenen efektif difüzyon (Deff)
değerleri 1.52x10-5-3.74x10-5 m2/sn
aralığında değişirken aktivasyon enerji değeri ise (Ea) 42.83 kj/mol olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Aghbashlo, M., Kianmehr M.H, Arabhosseini, A.. 2009. Modeling of thin-layer drying of potato slices in length of continuous band dryer. Energy Conver Manag, 50, 1348-1355.
  • Artik, N., Eksi, A., 1988. Studies on chemical composition of some wild fruits (Rosa canina, Crataegus monogyna, Crataegus aronia, Vaccinium myriltlus and Berberries vulgaris). Food Industry, 9, 33-34.
  • Barta, J., 2006. Handbook of fruit and fruit 542 proccesing. In Y. Hui (Ed.), (First Edi- 543 tion, Chap. Fruit Drying Principles). Ox- 544 ford, Blackwell Publishing.
  • Bicer, A., Kar. F., 2013. Experimental Investigation of Drying Behavior of Rosehip in a Cyclone-Type Dryer. Engineering and Technology International Journal of Nutrition and Food Engineering, Vol:7, No:6.
  • Chrubasik, C., Duke, R.K., Chrubasik, S., 2006. The evidence for clinical efficacy of rose Hip and seed: a systematic review, Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 20(1): 1-3.
  • Crank, J., 1979. The mathematics of diffusion. Oxford universitypress, London.
  • Çelen, İ.H., Çelen, S., Moralar, A., Buluş, H.N., Önler, E., 2015. Mikrodalga Bantlı Kurutucuda Patatesin Kurutulabilirliğinin Deneysel Olarak İncelenmesi. Electronic Journal of Vocational Colleges, Özel Sayı, 57-69.
  • Demir, F., Ozcan, M., 2001. Chemical and technological properties of rose (Rosa canina L ) fruits grown wild in Turkey. Research note. Journal of Food Engineering, 47, 333–336.
  • Demiray, E., Tülek, Y., 2014. Drying characteristics of garlic (Allium sativum L) slices in a convective hot air dryer. Heat and Mass Trans, 50, 779-786.
  • Demiray, E., Tülek, Y., 2016. Güneşte Kurutulmuş Bamyaların Rehidrasyon Kinetiği. Akademik Gıda 14 (4), 368-374.
  • Doymaz, İ., 2012. Evaluation of some thin-layer drying models of persimmon slices (Diospyros kaki L.). Energy Conver Manag, 56, 199-205.
  • Doymaz, İ., Tuğrul, N., Pala, M. 2003. “Maydanozun Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi,” Yıldız Teknik Üniversitesi Dergisi, 3: 1-8.
  • Erenturk, S., Gulaboglu, M.S., Gultekin, S., 2005. The effects of cutting and drying medium on the vitamin C content of rosehip during drying. J Food Eng, 68 (4): 513-518.
  • Gür, M., 2016. Balkabağının Akışkan Yataklı Kurutucuda Kurutulmasının Deneysel Ve Teorik İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21, 2.
  • Karel M., Saguy I., 1991. Effects of water on diffusion in foodsystems. in: Water Relationships in Foods. Editor Harry Levine and Louise Slade. Publ. by Springer Science Business Media. 157-173.
  • Kaya, A., Kamer, M.S., Şahin, H.E., 2015. Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L.) Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi. Gıda 40 (1): 15-21. doi: 10.15237/gida.GD14047.
  • Kutlu, N., İşci, A., 2016. Farklı Kurutma Yöntemlerinin Patlıcanın Kurutma Karakteristikleri Üzerine Etkisi ve Kurutmanın Matematiksel Modellenmesi. Akademik Gıda 14 (1), 21-27.
  • Leahu, A., Damian, C., Oroian, M., Ropciuc, S. and Rotaru, R., 2014. Influence of Processing on Vitamin C Content of Rosehip Fruits. Animal Science and Biotechnologies, 47 (1).
  • Mabellini, A., Ohaco, E., Marquez, C.A., Michelis, A.D., Lozano, J.E., 2012. Effects of pretreatments on convective drying of rosehip (Rosaeglanteria). International Journal of Food Studies, 1, 42-51.
  • Machmudah, S., 2008. Process optimization and extraction rate analysis of carotenoids extraction from rosehip fruit using supercritical CO 2 J. of Supercritical Fluids, 44:308–314.
  • Meisami-asl, E.,Rafiee, S., Keyhani, A., Tabatabaeefar, A., 2010. Determination of suitable thin layer drying curve model for apple slices (variety-Golab). Plant Omics Journal, 3 (3):103-108.
  • Miranda, M., Maureira, H., Rodriguez, K., Vega-Galvez, A. (2009), Influence of temperature on the drying kinetics, physicochemical properties, and antioxidant capacity of Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) gel, Journal of Food Engineering, 91, 297-304.
  • Deliorman Orhan, D.., Hartevioglu, A., Kupeli, E. Yesilada, E., 2007. In vivo anti-inflammatory and antinociceptive activity of the crude extract and fractions from Rosa canina L. Fruits. Journal of Ethnopharmacology, 112: 4–400.
  • Özgen, F., 2014. Elma Kurutulmasında Kullanılan Konvektif Tip Bir Kurutma Sisteminin Tasarımı. Mühendis ve Makine, 55, 656, 42-49.
  • Parlak, N., 2014. Akışkan Yataklı Kurutucuda Zencefilin Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakülte Dergisi, 29 (2), 261-269.
  • Pisalkar, P. S., Jain, N. K., Jain, S. K., 2011. Osmo-air drying of aloe vera gel cubes. Journal of food scıence and technology-mysore 48-2, 183-189.
  • Sadi, T., Meziane, S., 2015. Mathematical modelling, moisture diffusion and specific energy consumption of thin layer microwave drying of olive pomace. International Food Research Journal 22 (2): 494-501.
  • Taşova, M., 2016. Sıcaklık Kontrollü Bir Mikrodalga Kurutucu Geliştirilmesi Ve Performansının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Türker, İ., İşleroğlui H., 2017. Mahlep Püresinin Kızılötesi Işınım İle Kurutulması İşleminde Antosiyanin, Fenolik Madde Ve Antioksidan Kapasite Değişim Kinetiği. Gıda Dergisi, 42 (4), 422-430.
  • Vega-Galvez, A., Miranda, M., Diaz, L.P., Lopez, L., Rodriguez, K., Di-Scala, K.. 2010. Effective moisture diffusivity determination and mathematical modelling of the drying curves of the olive-waste cake. Bioresour Technol, 101, 7265-7270.
  • Yağcıoglu, A., 1999. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi ziraat fakültesi yayınları No: 536. Bornova, İzmir.
  • Yıldız, A.K., Polatci, H., Uçun, H., 2015. Farklı Kurutma Şartlarında Muz (Musa cavendishii) Meyvesinin Kurutulması ve Kurutma Kinetiğinin Yapay Sinir Ağları ile Modellenmesi. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi 11 (2), 173-178.
  • Zhu, A., Shen, X., 2014. The model and mass transfer characteristics of convection drying of peach slices. Int J Heat and Mass Trans, 72, 345-351.
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gazanfer Ergüneş Bu kişi benim

Muhammed Taşova

Yayımlanma Tarihi 15 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ergüneş, G., & Taşova, M. (2018). Kabin kurutucuda kurutulan kuşburnu (Rosa canina L.) meyvesinin kuruma performansı, efektif difüzyon ve aktivasyon enerjisi değerlerinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 7(1), 75-82. https://doi.org/10.29278/azd.440678