BibTex RIS Kaynak Göster

Hoca Ali Rıza’nın Sanat Anlayışı ve Taş Baskı Resimlerinin Sanat Eğitimindeki Önemi

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 24 - 30, 01.05.2017

Öz

Bu makalede Hoca Ali Rıza'nın taş baskı eserlerinin sanat eğitimindeki yeri incelenmiştir. Ali Rıza Bey; arkadaşları, öğrencileri ve meslektaşları arasında “hoca” olarak biliniyordu. Hoca Ali Rıza, Türk resim sanatının gelişiminde önemli bir basamak olan Harbiye Mektebi’ndeki sanat eğitimciliği görevinin yanında, Harbiye Matbaasında da baş ressamlık görevini sürdürmüştür. Çeşitli nedenlerden o dönemde öğrencilerin modelden çalışma olanağı olmadığından dolayı, kendisi; doğa görünümleri, kır evleri, çeşmeleri ve hayvan figürlerinden oluşturduğu karakalem çalışmalarını, taş baskı eserlere çevirerek çoğaltmış ve albümler oluşturmuştur. Oluşturduğu bu albümleri çalışabilmeleri için öğrencilerine dağıtmıştır ve öğrencilerinin sanat anlayışlarına ve uygulamalarına tesir etmiştir. Bu durum, döneminde Hoca Ali Rıza’nın sanat eğitimine verdiği önemi hem de baskı resminde ulaştığı noktayı göstermesi açısından önem arz etmektedir.

Hodja Ali Riza’s Artistic Perspective and the Importance of his Lithographic Artworks in Art Education

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 24 - 30, 01.05.2017

Öz

This paper analyzes the place of lithographic works of Hodja Ali Rıza in art education. He was known as “hodja” among his friends, his students and his colleagues. Hodja Ali Riza has been the chief painter in the Harbiye Printing House as well as being an art educator in Harbiye Mektebi, an important step in the development of Turkish painting art. Because of various reasons, there is no opportunity for the students to work in the model at that time; he reproduced charcoal drawings created by nature views, country houses, fountains and animal figures by converting them into lithographic works and created albums. These albums he has created have been distributed to his students who worked on those and have influenced the students' artistic understanding and practices. This situation is essential in terms of showing the importance of Hodja Ali Rıza in art education and the point he reached in the printing picture during his period

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA47VZ37VN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Lütfi Ciddi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ciddi, M. L. (2017). Hoca Ali Rıza’nın Sanat Anlayışı ve Taş Baskı Resimlerinin Sanat Eğitimindeki Önemi. Bilim Eğitim Sanat Ve Teknoloji Dergisi, 1(1), 24-30.

EBSCOhost.jpg
        Google_Scholar_logo_2015.PNG                road-issn.png                    citefactor_logo.png
ici2.png                SIS-Logo.png        15220


Creative Commons Lisansı