BibTex RIS Kaynak Göster

Okul Öncesi Öğrencilerinin Bilimsel Süreci Becerilerinin Değerlendirilmesi İçin Bir Test Geliştirme Çalışması

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 123 - 138, 01.10.2018

Öz

Bu çalışmanın amacı; okulöncesi döneme uygun bilimsel süreç becerilerinin kazanımları ile paralel hazırlanmış, okulöncesi dönemde ilkokula hazırlık sınıfında olan öğrencilerin BSB’lerini ölçmeye yönelik geçerliği ve güvenirliği sağlanmış bir bilimsel süreç becerileri testi (BSBT) geliştirmektir. Çalışmanın örneklemini 2015–2016 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da bulunan dört farklı ana okulda öğrenim gören toplam 212 okulöncesi hazırlık sınıfında okuyan öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada test geliştirme çalışmalarında kullanılan, test maddelerinin yazılması, pilot uygulamalar, geçerlilik, güvenirlik ve madde analizi şeklinde adımlar takip edilmiş ve sırasıyla sunulmuştur. Çalışma kapsamında ilk etapta 20 madde halinde hazırlanan, analizler sonunda toplam 16 maddeden oluşan 12’si çoktan seçmeli 3’ü açık uçlu ve 1’i performansa dayalı sorudan oluşan bir test oluşturulmuştur. Daha sonra testin geçerlik, güvenirlik ve madde analizlerini yapabilmek için dört ayrı okulda öğrenim gören; toplam 180 öğrenciye uygulanmıştır. Uygulamadan elde edilen verilere göre testin yapı geçerliğini test etmek için hipotez test tekniği ve öğelerin iç tutarlılığının güvenilirliğini test etmek için Kuder Richardson-20 (KR-20) ve Cronbach Alfa güvenilirliği kullanılmıştır. Maddelerin zorluk ve ayrımcılık indeksleri madde analizi ile hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • Şahin, F., Yıldırım, M., Sürmeli, H., & Güven, İ. (2018). Okul öncesi öğrencilerinin bilimsel süreci becerilerinin değerlendirilmesi için bir test geliştirme çalışması. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi), 2(2), 124-138.

A Test Development Study for Evaluation of Preschool Children's Scientific Process Skills

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 2, 123 - 138, 01.10.2018

Öz

The aim of this study is to develop valid and reliable instrument to measure children’s scientific process skills. The study group consisted of 212 preschool kids from four different preschool. In the test development process four steps were followed which were writing test items, pilot study, construct validity, reliability and item difficulty and discrimination analysis. In the first step, 20 items related to scientific process skills appropriate for preschool education program were prepared and applied to the sample in the first pilot study. After that; 4 items were eliminated considering item difficulty and discrimination index values. The prepared test was presented to the experts for reviewing process. Final version of the test was included 12 multiple test questions, 3 open ended questions and a performance based question which supported with pictures to make questions more understandable. The validity, reliability and item analysis of the test were calculated after the second pilot study. Hypothesis test technique was applied to test the construct validity of the test. Kuder Richardson20 (KR-20) and Cronbach Alpha reliability were used to test the reliability of the items’ internal consistency

Kaynakça

  • Şahin, F., Yıldırım, M., Sürmeli, H., & Güven, İ. (2018). Okul öncesi öğrencilerinin bilimsel süreci becerilerinin değerlendirilmesi için bir test geliştirme çalışması. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi), 2(2), 124-138.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA89FE27TK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatma Şahin Bu kişi benim

Mehtap Yıldırım Bu kişi benim

Hikmet Sürmeli Bu kişi benim

İlknur Güven Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şahin, F., Yıldırım, M., Sürmeli, H., Güven, İ. (2018). Okul Öncesi Öğrencilerinin Bilimsel Süreci Becerilerinin Değerlendirilmesi İçin Bir Test Geliştirme Çalışması. Bilim Eğitim Sanat Ve Teknoloji Dergisi, 2(2), 123-138.

EBSCOhost.jpg
        Google_Scholar_logo_2015.PNG                road-issn.png                    citefactor_logo.png
ici2.png                SIS-Logo.png        15220


Creative Commons Lisansı