Yazım Kuralları

  • Hakem Değerlendirme Politikası
    BEYDER’e gönderilen makaleler herhangi bir dergiye yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Editörlükçe ön incelemesi yapılan makaleler, çift kör hakemlik sistemi uyarınca yazar adları metinden çıkarılarak hakemlere gönderilir. Dergiye gönderilen makalelerin yayınlanması ve hakem değerlendirme süresi bakımından kısa geri dönüşler garanti edilmez.

    Hakem Değerlendirme Süreci
    Tüm yazarlar tarafından onaylanan ve daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya değerlendirmede olmayan makaleler değerlendirilmek üzere kabul edilir.

    Ön değerlendirmeyi geçen yazıların intihal tarama işlemi için Turnitin yazılımı kullanılır. İntihal incelemesinden sonra, uygun bulunan makaleler özgünlükleri, metodolojileri, makalede ele alınan konunun önemi ve derginin kapsamına uygunluğu açısından editör tarafından değerlendirilir.

    Gönderilen makale biçimsel esaslara uygun ise, editör tarafından gelen yazı yurtiçinden ve /veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunulur ve çift kör hakemlik sistemi uygulanır.
    Dergiye gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. Hakemler, editörün belirlediği süre içerisinde değerlendirmelerini göndermelidirler. Yazarlar konunun uzmanı olarak bağımsız hakem önerebilir.

    Hakemler gerek gördüğü takdirde yazıda değişiklik (minör-major revizyon) isteyebilirler. Bu durumda yazarlar, editörlerin belirlediği süre içerisinde makaleyi belirtilen açıklamalara göre revize etmeli veya bazı açıklamaları göz ardı etmek için makul bir açıklama yapmalıdır. Hakem, revizyondan sonra makaleyi yeniden görmek isteyebilir.

    Hakemler, değerlendirmelerine sunulan makalelere ilişkin tüm bilgilerin makale yayınlanana kadar gizli kalmasını garanti etmeli ve makalede bir telif hakkı ihlali veya intihal durumunu fark ettiklerinde editöre raporlanmalıdır.
    Hakem, makalenin konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyorsa ya da değerlendirme süresinde geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa editöre durumu bildirmelidir.

    Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir.

    Yayın Kurulu, dergiye araştırma/değerlendirme veya benzer amaçlı gönderilen tüm yazıların seçimi veya reddine ilişkin kararları almaya yetkili mercidir. Yayın Kurulu'nun aldığı karar her bakımdan kesin olup, yazarlardan bu konuda başka yorum/iletişim beklenmemektedir.

    Yukarıda belirtilen politika, bu derginin yazarlarına/katkıda bulunan kişilere bildirimde bulunarak veya bulunmadan değişebilir.

    Yazım Kuralları:

    a.    Çalışmada, başlık büyük harfle (14 punto) koyu olarak ortalı yazılmalı, hemen altında sağa dayalı olarak yazar(lar)ın adı-soyadı (12 punto) alt alta yer almalıdır. Her bir yazar için sayfa altına verilecek numarasız açıklama dipnotunda sırası ile akademik unvan, kurum ve e-posta adresi bulunmalıdır.

    b.   Başlık ve yazar adından sonra en az 200 en fazla 300 kelimelik 10 punto Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. İngilizce özette başlık da belirtilmelidir.

    c.    Harf karakteri Times New Roman ve punto büyüklüğü 12 olmalıdır. Tablo, dipnot ve kullanılan kaynakların punto büyüklüğü ise 10’dur. Çalışmada renkli harf, grafik ve tablo yer almamalı, yalnızca siyah renk kullanılmalıdır.

    d.   Çalışma M. Word programında ve A4 kağıt boyutuna göre bloklanarak yazılmalı, alt, üst, sağ ve soldan 2, 5 cm, alt bilgi ve üst bilgi ise 1, 25 cm boşluk bırakılmalıdır. Paragraflarda satır aralığı bırakılmamalı, girinti: 0 cm, aralık: önce 6 nk- sonra 6 nk ve satır aralığı: tek satır olmalıdır.

    e.   Paragraf başı yapılmamalı, dipnotlar ise parantez içinde yazar soyadı, yayın yılı ve sayfa numarası sıralı biçimde (Yumuşak, 2005a:520) şeklinde verilmelidir.

    f.    Başlıklar koyu ve ilk harfleri büyük olarak yazılmalı, 1, 1.1., 1.2.1 biçiminde numaralandırılmalıdır. Giriş, sonuç ve kaynaklar için numara verilmemelidir.

    g.    Tablo ve grafikler ise ayrı ayrı numaralandırılarak Tablo 1: Cinsiyete Göre Eğitim Durumu (Ortalama Eğitim Yılı), Grafik 1:......... şeklinde yazılacak başlıkların altına koyulmalı, tablonun veya grafiğin hemen altında ise 10 punto ile kaynağı belirtilmelidir.

    h.   Orijinal belge, resim, harita ve benzeri resimler metin içinde yer almamalı numaralandırılarak metin sonuna eklenmelidir. Yüksek çözünürlükteki resimler ayrıca CD’ye kaydedilerek gönderilmelidir.

    i.     Sayfa altına ortalayarak 10 punto ile sayfa numarası verilmelidir.

    j.    Kullanılan kaynaklar ise, dipnotlarla aynı biçimde metin sonuna soyada göre 10 punto ve alfabetik olarak sıralanarak konmalıdır.