Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 1, 51 - 60, 30.06.2017
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.305219

Öz

Bu çalışmada Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık
Yüksekokul öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının saptaması
amaçlanmıştır. Araştırmaya Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinden toplam 120
öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket
kullanılmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler, ‘SPSS 22.0 for windows’
paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Ki-kare
(χ2) testi kullanılmıştır.



Araştırmaya katılan 120 öğrencinin % 50.8’i bayan, %
49,2’si erkektir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.12 ±2.528, beden kitle indeksi
ortalaması ise 21.61±2.504dır. Öğrencilerin % 73.3’ü sütü sevdiğini belirtmiş
olmakla birlikte sadece % 20’si her gün süt tüketmektedir. Her gün süt tüketen
öğrencilerin; % 12.5’i 1 su bardağından az, % 62.5’ i 1 su bardağı, % 25’i ise
2 su bardağı süt içmektedir. Öğrencilerin % 8.3’ü sütten nefret etiklerini ve
hiç süt içmediklerini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğrencilerin en çok
sevdiği süt ürününün ayran (% 25.8) olduğu ondan sonra peynir ( % 23.3) ve
yoğurt (% 23.3) geldiği belirlenmiştir. En çok tercih edilen peynir çeşidi %
62.5 oranıyla beyaz peynirdir. Araştırmada, süt
içmeyen öğrencilerin % 13.6’sı rahatsız ettiklerinden dolayı sütü
içmediklerini, % 3’ü kokusundan dolayı sütü içmediklerini, % 60.6’sı
alışkanlığının olmamasından dolayı sütü içmediklerini, % 18.1’i tadından dolayı
sütü içmediklerini, % 4.5’i de fiyatından dolayı süt içmediklerini
belirtmişlerdir. Çalışma sonuçlarına göre
öğrencilerin büyük bir kısmı süt içme alışkanlıklarını okul öncesi (% 30.8) ve
okul döneminde (% 21.7) kazandıkları belirlenmiştir. Ayrıca en önemli süt
içmeme nedeninin “alışkanlığın olmaması” olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler
gösteriyor ki okul öncesi dönemde çocuklara süt içme alışkanlığının
kazandırılması ileriki dönemde süt içme oranının arttırılması için büyük önem
taşımaktadır. 

Kaynakça

  • Karagözlü N., Karagözlü C., Karaca S., Eren S., 2005. Üniversite Öğrencilerinde Süt ve Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Ve Beslenme Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi, 1,2 101-108.
  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmenliği. Çiğ süt ve ısıl işlem görmüş içme sütleri tebliği. 14.02.2000-23964nolu Resmi Gazete. 2016/6 Nolu Tebliğ.
  • Kelebek Ö. 2010. Üniversite Öğrencilerini Süt ve Ürünlerini Tüketim Düzeyleri ile Beden Kitle İndeksleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. 2015. Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. http://www.bdb.hacettepe.edu.tr/TOBR_ kitap.pdf. Ankara. (Erişim tarihi: 16.03.2017).
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations 2015. Milk Talk – The role of milk and dairy products in human nutrition. http://www.fao.org/zhc/detail-events/en/c/288359/ (Erişim tarihi: 08.03.2017).
  • Çetinkaya A. 2010. Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 5 (2): 73-84.
  • Toptaş Bıyıklı E. 2011. Konya İli 10-15 Yaş Aralığındaki İlköğretim Öğrencilerinde Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı, Laktoz Sindirim Güçlüğü ve İntoleransı Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Konya.
  • Baysal A. 2014. Beslenme. Hatipoğlu, Yayınevi, Ankara.
  • Yasan Ataseven Z., Gülaç Z.N. 2014. Durum ve Tahmin, Süt ve Süt Ürünleri Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. http://www.tepge.gov.tr/Dosyalar/Yayinlar/ (Erişim tarihi: 16.03.2017).
  • Şimşek B., Açıkgöz İ. 2011. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi YYÜ Tar Bil Derg. 21(1):12-18.
  • Uzunöz M., Gülşen M. 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, 60240, Tokat. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007(3) 15-21
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Yalçın Bu kişi benim

Mustafa Şamil Argun

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 10 Nisan 2017
Kabul Tarihi 31 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

IEEE M. Yalçın ve M. Ş. Argun, “Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 1, ss. 51–60, 2017, doi: 10.17798/bitlisfen.305219.

Cited By












Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr