BibTex RIS Kaynak Göster

TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 3(Ek Sayı), 0 - 0, 31.12.2016

Öz

Allah yolunda yapılan savaşa İslami literatürde cihad denmektedir. Kur’an’da cihad hakkında birçok âyet bulunmaktadır. Bu âyetlerin manası, bağlamı, kapsamı ve içerdiği ahkâm hakkında tefsirlerde farklı izahat yapılmıştır. İslam’ın savaşa yaklaşımını şekillendiren bu ayetlere yönelik farklı yorumlar, cihadın mahiyeti hakkında muhtelif görüşlerin şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu çalışmada kısaca cihadın tanımı yapıldıktan sonra cihadâyetleri hakkında tefsirlerdeki ihtilaflar irdelenmiştir. Bu çerçevede cihada ilk olarak ne zaman ve hangi koşullarda izin verildiği, cihada fiilen katılmanın kimlere farz kılındığı, İslam’a göre savaşın meşruiyet alanlarının neler olduğu konusunda tefsirlerde yapılan tartışmalar ve farklı görüşler değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kur’an, Cihad, Tefsir, Hakimiyet, Savunma

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Salmazzem

Abdulkerim Bingöl

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 3(Ek Sayı)

Kaynak Göster

APA Salmazzem, M., & Bingöl, A. (2016). TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(3).
AMA Salmazzem M, Bingöl A. TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Aralık 2016;5(3).
Chicago Salmazzem, Mehmet, ve Abdulkerim Bingöl. “TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, sy. 3 (Aralık 2016).
EndNote Salmazzem M, Bingöl A (01 Aralık 2016) TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 3
IEEE M. Salmazzem ve A. Bingöl, “TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 3, 2016.
ISNAD Salmazzem, Mehmet - Bingöl, Abdulkerim. “TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/3 (Aralık 2016).
JAMA Salmazzem M, Bingöl A. TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5.
MLA Salmazzem, Mehmet ve Abdulkerim Bingöl. “TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 3, 2016.
Vancouver Salmazzem M, Bingöl A. TEFSİRLERDE CİHADA YÖNELİK YORUM FARKLILIKLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5(3).

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload