BibTex RIS Kaynak Göster

Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi

Yıl 1995, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 12, 01.03.1995

Öz

Bu çalışmanın amacı; 11 yaşından önce yüzme (erkek n=14, bayan n=9) ve hentbola (bayan n=10) başlamış olan sporcular ile 11 yaşından sonra hentbola başlamış olan (bayan n=27) sporcularda vücut postürü ile bazı motorsal ve koordinatif özellikleri saptamaktı.Deri katlanması değerleri açısından yüzücüler hentbolculara oranla daha düşük değerlere sahiptir. Bacak çevre ölçümlerinde ise hentbolcu bayan sporcular yüzücü bayanlara oranla daha büyük değerler gösterdi (p< 0.05). Deneklerin yarısından fazlasında hafif derecede, üçünde ise ileri derecede lordoz görüldü. Hentbolcularda özellikle atış kolunda omuz düşüklükleri saptandı.Yüzücülerin yarısında, Hentbolcuların 1/4 ünde fonksiyonel düztabanlık saptandı. Deneklerin önemli bir bölümünde karın bölgesinde sarkma belirlendi. Hentbol bayan milli takımında yer alan (n=16) denekler arasında hentbola 11 yaşından önce başlayan oyuncu yoktu. Hentbolcu bayanlarda basketbol topu fırlatmada 11 yaşından sonra hentbola başlayanların değerleri önce başlayanlarınkinden daha iyiydi. Denge testinde ise en iyi sonuçlan tüm denekler arasında hentbolcu bayanlar elde etti.

EFFECTS OF EARLY SPECİALİZATION ON SOME ANATOMIC (POSTURAL) AND FUNCTIONAL PARAMETERS

Yıl 1995, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 12, 01.03.1995

Öz

The purpose of this study was to determine body posture, some motoric and
coordinative abilities of female handball players (n=37) and swimmers (14 male, 9
female) who had been participated this events before and after eleven years old.
Swimers showed lower values in skinfold measurements. Leg surrounding size of all
handball players were higher than female swimmers (p<0.05). Most of the subjects
have slight lordosis. Additionally, in three subjects high degree lordosis was
determinThere were no subject who have been participated in Handball before eleven years old
among national Handball players (n=16).
Results of Basketball throwing test showed that Handball players who had been
participated in Handball before eleven years old have lower values than other Handball
players. In balance test, best results achieved by handball players among all subjects.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58TR49GD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çetin İşleğen Bu kişi benim

Tijen Erdinç Bu kişi benim

Dilek Gürpınar Bu kişi benim

Bahtiyar Özçaldıran Bu kişi benim

Ahmet Ertat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 1995
Gönderilme Tarihi 1 Mart 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İşleğen, Ç., Erdinç, T., Gürpınar, D., Özçaldıran, B., vd. (1995). Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 1-12.
AMA İşleğen Ç, Erdinç T, Gürpınar D, Özçaldıran B, Ertat A. Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi. CBÜ BESBD. Mart 1995;1(1):1-12.
Chicago İşleğen, Çetin, Tijen Erdinç, Dilek Gürpınar, Bahtiyar Özçaldıran, ve Ahmet Ertat. “Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) Ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 1, sy. 1 (Mart 1995): 1-12.
EndNote İşleğen Ç, Erdinç T, Gürpınar D, Özçaldıran B, Ertat A (01 Mart 1995) Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 1 1 1–12.
IEEE Ç. İşleğen, T. Erdinç, D. Gürpınar, B. Özçaldıran, ve A. Ertat, “Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi”, CBÜ BESBD, c. 1, sy. 1, ss. 1–12, 1995.
ISNAD İşleğen, Çetin vd. “Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) Ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 1/1 (Mart 1995), 1-12.
JAMA İşleğen Ç, Erdinç T, Gürpınar D, Özçaldıran B, Ertat A. Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi. CBÜ BESBD. 1995;1:1–12.
MLA İşleğen, Çetin vd. “Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) Ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 1, 1995, ss. 1-12.
Vancouver İşleğen Ç, Erdinç T, Gürpınar D, Özçaldıran B, Ertat A. Erken Branş Seçiminin Bazı Anatomik (Postür) ve Fonksiyonel Parametrelere Etkisi. CBÜ BESBD. 1995;1(1):1-12.