BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi

Yıl 1997, Cilt: 2 Sayı: 1, 0 - 4, 01.03.1997

Öz

Bu çalışmanın amacı, 1993-94 sezonunda Avrupa Şampiyonası eleme maçlarına katılan erkek hentbol milli takımının hücum elementlerini analiz etmekti. Türk milli takımı; Avusturya, Estonya ve İsveç milli takımlarına karşı oynadı. Türkiye'de oynanan maçlar, video bantlara kaydedildi ve Teos Ltd tarafından üretilen "Vestel Maç Gözlemi Programı" ile analiz edildi. İzlenen dört milli takımın maç başına ortalama atış sayısı 39.3, ortalama gol sayısı 19.3, atış/gol oranı ise% 48.3 olarak bulundu. Kalede kalan toplarda İsveç, Avusturya ve Türkiye arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanmadı (p>0.05). Türkiye-Estonya takımları arasında, kaleci tarafından bloke edilen atışlarda anlamlı bir fark saptandı (p<0.05). Aynı maçta aut olan atışların karşılaştırılmasında anlamlı bir fark vardı (p<0.05).Avusturya-Türkiye maçında temel ve düşerek atış sayısında anlamlı bir fark görünmemesine rağmen, sıçrayarak atış sayısı bakımından iki takım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi (p<0.05).Sonuç olarak, analiz edilen elementlerin, takımların oynadıkları rakiplerinin hücum ve savunma sistemlerine bağlı olacak şekilde sayısal farklılık gösterdikleri söylenebilir. Buna göre; takımların daha verimli hücum organizasyonunu sağlamaları, büyük ölçüde hücum analizlerinin yapılmasına bağlı olacaktır.

T h e A n a l y s is o f O f f e n s iv e El e m e n t s o f T u r k is h M a l e T e a m ’s G a m e s Pa r t ic ip a t in g in E u r o p e a n C h a m p io n s h ip Qu a l if ic a t io n

Yıl 1997, Cilt: 2 Sayı: 1, 0 - 4, 01.03.1997

Öz

The purpose of this study was to analyze offensive elements of Turkish Handball National
Team that participated European Championship Qualification in 1993-94 season. Turkish
National team competed against Austria, Estonia and Sweden. Games that were played in Turkey were recorded by video tape and were analyzed by using "Vestel Handball Game
Observation Program" which is developed by Teos Company.
For four national teams, mean goal throw, mean goal and ratio of goal throws to goal were
found respectively, 39.3; 19.3; 48.3 per match. There was no statistically significant
difference was obtained in ball on goal among Sweden, Austria and Turkey (p>0.05).
Between Turkey and Estonia, significant significant differences were found in the goal
throws which were blocked by the goal keeper (p<0.05). Also, significant differences
were obtained in goal throws which were out in the game between Turkey and Estonia
(p<0.05). Altough no significant difference was found observed in number of direct
(center) and dive shots in matches between Austria and Turkey, significant differences
were fonud in jump shot between these two teams (p<0.05).
In conclusion, it can be said that elements that were analyzed showed quantitative
variations according to offensive and defensive elements o f opponents. Therefore,
developing more effective offensive organization depends on analyzing offense elements.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59NG45MP
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yavuz Taşkıran Bu kişi benim

Rüştü Şahin Bu kişi benim

Saadet Rana Varol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 1997
Gönderilme Tarihi 1 Mart 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Taşkıran, Y., Şahin, R., & Varol, S. R. (1997). Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 0-4.
AMA Taşkıran Y, Şahin R, Varol SR. Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi. CBÜ BESBD. Mart 1997;2(1):0-4.
Chicago Taşkıran, Yavuz, Rüştü Şahin, ve Saadet Rana Varol. “Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 2, sy. 1 (Mart 1997): 0-4.
EndNote Taşkıran Y, Şahin R, Varol SR (01 Mart 1997) Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2 1 0–4.
IEEE Y. Taşkıran, R. Şahin, ve S. R. Varol, “Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi”, CBÜ BESBD, c. 2, sy. 1, ss. 0–4, 1997.
ISNAD Taşkıran, Yavuz vd. “Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2/1 (Mart 1997), 0-4.
JAMA Taşkıran Y, Şahin R, Varol SR. Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi. CBÜ BESBD. 1997;2:0–4.
MLA Taşkıran, Yavuz vd. “Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, 1997, ss. 0-4.
Vancouver Taşkıran Y, Şahin R, Varol SR. Avrupa Şampiyonası Eleme Maçlarına Katılan Türk Hentbol Erkek Milli Takımının Yaptığı Maçlardaki Hücum Elementlerinin Analizi. CBÜ BESBD. 1997;2(1):0-4.