BibTex RIS Kaynak Göster

E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri

Yıl 1999, Cilt: 3 Sayı: 3, 1 - 8, 01.09.1999

Öz

Bu çalışmada E vitamininin anaerobik eşik civarında koşulan standart egzersizde yorgunluğun geciktirilmesindeki etkisi plazma laktat konsantrasyonları (PLa) temel alınarak, oksidasyon mekanizmaları üzerindeki etkisi sülfhidril grupları (RSH), ve lipid peroksidasyon ürünleri (TBARS) incelenerek değerlendirildi. Araştırmaya katılan yaşları 19.8±1.3 olan 8 subelit gönüllü sporcudan istirahat ve standart koşu egzersizi programı sonrasında; 1) Herhangi bir ilaç kullanmadan, 2) 1 haftalık plasebo kullanımından sonra, 3) 1 haftalık 1000 UI/gün dozunda E vitamini kullanımı sonrasında PLa, serumda E vitamini, RSH ve TBARS konsantrasyonları çalışıldı. 1 haftalık 1000 UI/gün dozunda E vitamini desteğinin serum E vitamini düzeyini % 75.9 oranında arttırdığı gözlendi. Plasebo kullanımının çalışılan hiçbir parametre üzerine anlamlı etkisi görülmedi. E vitamini kullanımı öncesinde egzersizin serum TBARS düzeyini anlamlı şekilde arttırdığı (p<0.05) ancak, E vitamini kullanımı sonrasında bu artış oranında anlamlı bir azalma olduğu saptandı (p<0.05). Egzersizin ve E vitamini kullanımının serum RSH düzeyine anlamlı bir etkisi olmadığı tespit edildi. E vitamini kullanımı ile standart koşu egzersizi sonrasında PLa düzeyinin 4.7±0.7 mM'den 4.3±1.5 mM'e azalmasına ve serum E vitamini düzeyi ile PLa konsantrasyonları arasında negatif korelasyon saptanmasına rağmen bu fark ve ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi.

EFFECTS OF VITAMIN-E SUPPLEMENTATION ON OKSIDADIVE STRESS AND ENDURANCE PERFORMANCE DURING SUBMAXIMAL EXCERCISE

Yıl 1999, Cilt: 3 Sayı: 3, 1 - 8, 01.09.1999

Öz

In this study, the effect of vitamin E on endurance capacity was investigated by analysis of plasma lactate (PLa) concentrations and on oxidation mechanisms was evaluated by serum sulphydril groups (RSH) and lipid peroxidation products (TBARS) in a treadmill running exercise, performed at the intensity of 4 mM lactate threshold. In 8 voluntary subelit male athletes, PLa, serum vitamin E, serum RSH and serum TBARS concentrations were analyzed; 1) before taking any kind of substance, 2) after taking placebo for one week, 3) after taking 1000 UI/day vitamin E for one week. It was observed that, 1000 UI/day
vitamin E supplementation for one week is increased serum vitamin E
concentration as %75.9. There was no effect of placebo on any parameter.
Before vitamin E supplementation, exercise was increase serum TBARS level
significantly (p<0.05). However, after vitamin E supplementation, significant
reduction on this increment ratio (p<0.05) was determined. Vitamin E
supplementation had no significant effect on serum RSH levels. Although, PLa
concentration, received after 20 min treadmill exercise was decreased from
4.7±07 mM to 4.3±1.5 mM and there was a negative correlation between serum
vitamin E and PLa concentrations after vitamin E supplementation, these
differences and relationships were not statistically significant.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA89KR33AJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Serra Çolakoğlu Bu kişi benim

Muzaffer Çolakoğlu Bu kişi benim

Güldal Kırkalı Bu kişi benim

Murat Örmen Bu kişi benim

Pınar Akan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 1999
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çolakoğlu, S., Çolakoğlu, M., Kırkalı, G., Örmen, M., vd. (1999). E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(3), 1-8.
AMA Çolakoğlu S, Çolakoğlu M, Kırkalı G, Örmen M, Akan P. E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri. CBÜ BESBD. Eylül 1999;3(3):1-8.
Chicago Çolakoğlu, Serra, Muzaffer Çolakoğlu, Güldal Kırkalı, Murat Örmen, ve Pınar Akan. “E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres Ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 3, sy. 3 (Eylül 1999): 1-8.
EndNote Çolakoğlu S, Çolakoğlu M, Kırkalı G, Örmen M, Akan P (01 Eylül 1999) E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 3 3 1–8.
IEEE S. Çolakoğlu, M. Çolakoğlu, G. Kırkalı, M. Örmen, ve P. Akan, “E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri”, CBÜ BESBD, c. 3, sy. 3, ss. 1–8, 1999.
ISNAD Çolakoğlu, Serra vd. “E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres Ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 3/3 (Eylül 1999), 1-8.
JAMA Çolakoğlu S, Çolakoğlu M, Kırkalı G, Örmen M, Akan P. E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri. CBÜ BESBD. 1999;3:1–8.
MLA Çolakoğlu, Serra vd. “E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres Ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 3, 1999, ss. 1-8.
Vancouver Çolakoğlu S, Çolakoğlu M, Kırkalı G, Örmen M, Akan P. E Vitamini Desteğinin Submaksimal Egzersizde Oksidan Stres ve Dayanıklılık Üzerine Etkileri. CBÜ BESBD. 1999;3(3):1-8.