BibTex RIS Kaynak Göster

Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 1, 12 - 21, 01.03.2009

Öz

Amaç: Bu araştırmanın amacı amatör ve profesyonel futbolcuların seyirci ve seyirci davranışlarından etkilenme faktörlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya Türkiye’de Amatör ve profesyonel futbol liglerinde oynayan, yaşları 20–30 arasında, gönüllü 90 profesyonel ve 120 amatör futbolcu alınmıştır. Futbolculara araştırmanın amaca uygun olarak hazırlanan, “evet-hayır-fark etmez” “olumlu-olumsuz” durum belirten 16 soruluk bir anket, yüz yüze yapılan mülakat ile uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Bulgular tablolarda sayısal ve yüzde (%) oranlarla yorumlanmış, istatiksel farklılık düzeyi X2 testi ile hesaplanmıştır. Bazı tablolarda Yates düzeltmeli kikare uygulanmış ve gözlenen değer beşten küçükse Fisher kesin ki-kare testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Amatör ve profesyonel futbolcuların seyircilerden etkilenme oranlarına göre, kendi taraftarlarından % 89 oranında olumlu, maçın seyircisiz oynanmasından % 40.5 oranında olumsuz, küfür-hakaret içermeyen tezahüratlardan % 75.2 oranında olumlu, rakip takıma karşı kötü tezahürat halinde ise % 52.9 oranında olumsuz olarak etkilendikleri bulunmuştur (p<0.05). Futbolcuların % 94.3’ü seyircilerin bilinçli seyirci davranışı sergilemediğini belirtmiştir. Amatör futbolcuların seyircilerden daha çok etkilendiği saptanmıştır (p<0.05). Futbolcuların hakemlere karşı yaptıkları olumsuz davranışların seyircileri % 71.4 oranında olumsuz etkileyeceğini belirtmiştir. Amatör ve profesyonel futbolcular, seyircilerden “takımlarını maç süresi boyunca, sonuç ne olursa olsun destekleme” beklentisini ilk sırada (% 34.3) göstermiştir. Sonuç: Amatör futbolcular profesyonellere göre daha fazla seyirci etkisinde kaldıkları ve futbolcuların genelde “gürültülü–olumsuz–küfürlü” seyirci tepkilerinden performanslarının olumsuz (% 58.1) etkilendiği gözlenmiştir. Seyircisiz maçlarda profesyonel futbolcuların (% 55.5) motivasyon yönünden amatörlere (% 29.2) göre daha fazla etkilendikleri saptanmıştır. Bu sonuçlar, seyirci davranışlarının sporcu performansında etkili olduğu kanısını vermektedir.Anahtar Kelimeler: Amatör, profesyonel, futbolcu, seyirci, taraftar, motivasyon

Investigation of the Factors Being Affected from Spectators of Amateur and Professional Football Players

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 1, 12 - 21, 01.03.2009

Öz

The purpose of this study was to determine affecting factors from the spectators and their
spectator’s behaviors of amateur and professional football players. Material and Methods: 90 professional and 120
amateur voluntary footballers in Turkish leagues who aged between 20 and 30 participated to this study. A questionnaire
consisting of 16 questions was applied to the study for players as a related “yes- no- no difference” and
“positive-negative”. The statistical analysis of data was made with SPSS pocket programmed and level of significance
p<0.05 was evaluated. The results were commented into tables as numerical and percent (%) and statistical
differences calculated with X2. Yates corrected X2 was applied in some tables and Fisher’s exact X2 test used
for value five below. Results: According to the effected ranges from spectators, it was found positively in rate of
89 %, from no supporter playing negatively in rate of 40.5%, from non-scurrilous-insult the ovations positively
in rate of 75.2 %, bad ovation against opponent team negatively 52.9 % (p<0.05). 94.3 % of the footballers determined
to spectators who have not a conscious behavior. Amateur footballers had been effected much more than
spectators (p<0.05). Amateur and professional footballers showed to questionnaire item consisting “whatever result
become duration the match support they team” in first line (34.3 %). Conclusion: It was observed that amateur
football players were much more affecting of spectators than professional and in generally footballers were
effected negatively (58.1 %) from spectator reactions “noisy–negative–scurrilous”. It can be said that spectators
are a source of energy for athletes and affected from behaviors of spectators. In matches without spectators professionals
(% 55.5) had been affected much more than amateurs (% 29.2) in view of motivation. The conclusion
shows that performance of players is being affected from spectator’s behaviors

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA95BF96EC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cengiz Arslan Bu kişi benim

Eyüp Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arslan, C., & Yıldırım, E. (2009). Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 12-21.
AMA Arslan C, Yıldırım E. Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması. CBÜ BESBD. Mart 2009;4(1):12-21.
Chicago Arslan, Cengiz, ve Eyüp Yıldırım. “Amatör Ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 4, sy. 1 (Mart 2009): 12-21.
EndNote Arslan C, Yıldırım E (01 Mart 2009) Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4 1 12–21.
IEEE C. Arslan ve E. Yıldırım, “Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması”, CBÜ BESBD, c. 4, sy. 1, ss. 12–21, 2009.
ISNAD Arslan, Cengiz - Yıldırım, Eyüp. “Amatör Ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4/1 (Mart 2009), 12-21.
JAMA Arslan C, Yıldırım E. Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması. CBÜ BESBD. 2009;4:12–21.
MLA Arslan, Cengiz ve Eyüp Yıldırım. “Amatör Ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 1, 2009, ss. 12-21.
Vancouver Arslan C, Yıldırım E. Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Seyircilerden Etkilenme Faktörlerinin Araştırılması. CBÜ BESBD. 2009;4(1):12-21.