BibTex RIS Kaynak Göster

Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 2, 67 - 74, 01.06.2009

Öz

Amaç: Bu araştırmada hazırlık dönemi süresince, üst düzey erkek basketbolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya, Büyük Kolej Spor Kulübünden 12 elit erkek 22.0 yaş/yıl±3.95 basketbolcu gönüllü denek olarak katılmıştır. Deneklere; antrenman öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez alan ve laboratuvar testleri uygulanarak istatistiksel analizle değerlendirilmiştir. Hazırlık dönemi; 74 gün olmak üzere, genel ve özel kondisyon, teknik, taktik çalışmalardan oluşturulmuştur. Birinci resmi lig maçına kadar 81 birim antrenman, 12 özel maç ve turnuva oynanmıştır. Araştırmadaki verilerin analizi ’’t-testi’’ ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hazırlık dönemi öncesi ve sonrasında deneklerin vücut ağırlıkları ve sol pençe kuvvetindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken (p>0.05), vücut yağ yüzdesi, dikey sıçrama, esneklik, 20 metre sprint, aerobik güç, anaerobik güç, maksimal bench pres ve squat testlerine ait hazırlık dönemi öncesi ve sonrasındaki değişim değerleri istatistiksel olarak (p<0.01) anlamlı bulunmuştur. Parametrelerden sadece sağ pençe kuvvetlerindeki değişim (p<0.05) anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın daha fazla denek ve değişik yaş grupları üzerinde uygulanması araştırma sonucunun geçerliliği ve güvenirliliğini artıracaktır. Hazırlık çalışmalarının daha uzun periyotlara yayılması, çok sayıda takıma uygulanması ve ölçümlerin daha kısa zaman aralıklarında tekrarlanması, kapsamlı ve geçerliliği kabul edilmiş alan ve laboratuvar testlerinin kullanılması, çalışmanın kapsamının genişletilmesini sağlayacaktır. Bu çalışmanın diğer bir sonucuna görede; Sporcuların kondisyonel ve fizyolojik kapasitelerinin yanı sıra teknik ve taktik becerilerinde de gelişme, yapılan hazırlık maçlarında gözlemlenmiştir. Buradan hareketle, bilimsel literatürlerede dayanarak en iyi antrenman modellerinin saptanmasına çalışılmıştır. Yapılan bu çalışmanın basketbol antrenman literatüre katkı sağlayacağı umulmaktadır.

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 2, 67 - 74, 01.06.2009

Öz

Aim: This study was carried out to investigate some physical psychological parameters
of elite male basketball players during preparation period. Met hod: The study was participated by
12 elite basketball players from Büyük Kolej basketball team with an average age of 22 ± 3.95 years.
The subjects were subjected field and laboratory tests twice one before and one after the training
period. The preparation period contained 74 day general and special conditioning and technical
and tactical studies. There were 81 units of exercise carried out and 12 private matches and tournaments
played till the first official league match. The data obtained in the study were evaluated
by the use of t-test. Re sult: There were no statistically significant changes in the body weights and
left hand grips of the players regarding to pre and post training periods (p> 0.05). However the post
training values of body fat ratio, vertical jump, flexibility, aerobic strength, anaerobic strength, 20-
m sprint, maximal bench press and squat tests were found to statistically different compared to pre
training period values (p< 0.01). Among the parameters only the change of the right hand grip was
significant according to p< 0.05. It is assumed that a more comprehensive study carried out with more
participants and different age groups will increase the reliability and accuracy of the study and
contribute to sport practice.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA43NR82RR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cengiz Kuru Bu kişi benim

Seyfi Savaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kuru, C., & Savaş, S. (2009). Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 67-74.
AMA Kuru C, Savaş S. Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi. CBÜ BESBD. Haziran 2009;4(2):67-74.
Chicago Kuru, Cengiz, ve Seyfi Savaş. “Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 4, sy. 2 (Haziran 2009): 67-74.
EndNote Kuru C, Savaş S (01 Haziran 2009) Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4 2 67–74.
IEEE C. Kuru ve S. Savaş, “Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi”, CBÜ BESBD, c. 4, sy. 2, ss. 67–74, 2009.
ISNAD Kuru, Cengiz - Savaş, Seyfi. “Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4/2 (Haziran 2009), 67-74.
JAMA Kuru C, Savaş S. Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi. CBÜ BESBD. 2009;4:67–74.
MLA Kuru, Cengiz ve Seyfi Savaş. “Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel Ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 2, 2009, ss. 67-74.
Vancouver Kuru C, Savaş S. Üst Düzey Basketbolcuların Hazırlık Dönemi Süresince Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi. CBÜ BESBD. 2009;4(2):67-74.