BibTex RIS Kaynak Göster

Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 2, 82 - 91, 01.06.2009

Öz

Beden eğitimi ve sporun, uluslararası ve toplumsal hayatta oynadığı etkin rol, ülkeleri önemli planlamalara ve bilimsel araştırmalara yöneltmiştir. Basketbol disiplininde oyuncuların hem aerobik güçlerinin hem de anaerobik kapasitelerinin gelişmiş olması beklenmektedir. Düzenli spor yapan bayan sporcuların fiziksel kapasite ve fiziksel uygunlukları yaşa ve egzersiz eğitimi ile üst düzeylere çıkarılabilir. Fiziksel uygunluk ve aerobik kapasite spor için iki önemli değerlendirmedir. Amaç: Bu çalışmanın amaçları: En az 3 yıldır spor merkezinde kardiyo-pulmoner ve ağırlık eğitim yapan bayan sporcular ile ulusal bayan basketbol oyuncularının fiziksel uygunluk ve aerobik kapasitelerinin farklı olup olmadığının belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Bireyler ve Yöntem: Çalışmaya 29 sporcu bayan katıldı. Vücut kompozisyonu biyoelektrik impedans analizi (BIA) Tanita MC-180MATM ile ölçüldü, koşu 10m, 11m, 20m ve 21m sprint ile değerlendirildi. Maksimal aerobik kapasiteleri New Leaf Active Metabolic Assessment TM (NLMA) testi Technogym Exite MedTM koşu bandı ile uygulandı ve ölçüldü. Sonuçlar: Sporcuların 20m ve 21m koşu sonuçları çoğu ve vücut kompozisyonlarının değerleri benzerdi (p>0.05). Basketbolcularda 10m ve 11m koşu değerleri yüksektir (p<0.05). Basketbolcularda VO2max beklenileceği üzere yüksek bulundu (p<0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlarla, her iki sporda da fiziksel uygunluk ve aerobik kapasiteler farklıdır. Özellikle elit bayan basketbolcuların VO2max değerleri literatürle karşılaştırıldığında düşük saptanmıştır. Her iki sporu yapanlarında fiziksel uygunlukları ve egzersiz kapasiteleri uygun eğitimle daha da artırılabileceği düşünülmektedir.

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 2, 82 - 91, 01.06.2009

Öz

Physical education and sport have an effective role in public and international status.
National goverments and researchers have a numerous plans and research in this topic. In basketball
players aerobic and anaerobic capacity must be increased. Regulary exercised sportwomen can
be reach upper levels in physical capacity and fitness. Physical fitness and aerobic capacity are two
important evaluation of sports. Aim: The purpose of the study were (1) to investigate fitness and aerobic
capacity differences in national female basketball players and sportswomen who exercise with
cardio-pulmonary and weight training in a gym at least 3 years (2) to compare in groups. Ma te ri al
and met hod: 29 sportswomen participated the study. Body compositon evaluated by Tanita MC-
180MATM. Flexibility evaluated with ‘sit& reach’ test and sprint time measured by 10 m, 11 m, 20
m and, 21 m run. Maximal aerobic capacity measured with New Leaf Active Metabolic AssessmentTM
(NLMA) by Technogym Exite MedTM treadmill. Re sults: Statistical analyses results were
similar in 20 m, 21 m run and number of body composition values (p> 0.05). 10 m, 11 m run were
residuary in basketball players (p< 0.05). VO2max values found left over than regulary exercised
sportwomens in basketball players. It’s concluded that physical fitness and aerobic capacities where
different in these sports. Especially female basketball players VO2max results lower than other elite
national teams. We think all two sportswomen group’s physical fitness and exercise capacities can
be improve with proper training.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA65EK59CV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emin Arslan Bu kişi benim

İlker Yılmaz Bu kişi benim

Özgen Aras Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2009
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Arslan, E., Yılmaz, İ., & Aras, Ö. (2009). Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 82-91.
AMA Arslan E, Yılmaz İ, Aras Ö. Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması. CBÜ BESBD. Haziran 2009;4(2):82-91.
Chicago Arslan, Emin, İlker Yılmaz, ve Özgen Aras. “Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin Ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 4, sy. 2 (Haziran 2009): 82-91.
EndNote Arslan E, Yılmaz İ, Aras Ö (01 Haziran 2009) Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4 2 82–91.
IEEE E. Arslan, İ. Yılmaz, ve Ö. Aras, “Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması”, CBÜ BESBD, c. 4, sy. 2, ss. 82–91, 2009.
ISNAD Arslan, Emin vd. “Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin Ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4/2 (Haziran 2009), 82-91.
JAMA Arslan E, Yılmaz İ, Aras Ö. Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması. CBÜ BESBD. 2009;4:82–91.
MLA Arslan, Emin vd. “Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin Ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 2, 2009, ss. 82-91.
Vancouver Arslan E, Yılmaz İ, Aras Ö. Elit Düzey Bayan Basketbolcular ve Düzenli Egzersiz Yapan Bayan Sporcuların Aerobik Kapasitelerinin ve Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Karşılaştırılması. CBÜ BESBD. 2009;4(2):82-91.