BibTex RIS Kaynak Göster

Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 3, 132 - 141, 01.09.2009

Öz

Değişen ve hızla gelişen dünya ekonomisinde, spor ekonomisi ve serbest zaman ekonomisi endüstri olarak ifade edilmekte ve makro ekonominin temel açılımlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Ekonomik büyümeyle birlikte bir ekonominin kalkınmışlık göstergelerinden biri olan gelir düzeyindeki artışlar sonucu, toplumu oluşturan bireylerin ihtiyaç hiyerarşisi değişmiş ve bu durumunda çalışma dışında kalan zaman olarak değerlendirilen serbest zamanın daha etkin kullanılması durumu ortaya çıkarmıştır. Ekonomik kalkınmışlık düzeyi arttıkça, bireylerin serbest zaman değerlendirmede kullandıkları aktiviteler daha önemli hale gelmekte ve bir sektör olarak tanımlanabilecek serbest zaman endüstrisini oluşturmaktadır. Spor ve sportif aktivitelerin tümü bu açıdan değerlendirildiğinde bir serbest zaman aktivitesi olarak da tanımlanabilir. Türkiye’nin insani gelişmişlik endeksine göre düzeyi “orta gelirli ülke” düzeyidir. İnsani gelişmişlik düzeyinin yükselmesinin temel belirleyicilerinden birisi de beşeri sermaye stokuna yapılan ilavelerdir. Serbest zaman aktivitesi olarak spor ve sportif tüm aktiviteler bireye ait niteliksel ve niteliksel öğeleri etkiler. Bu öğeler beşeri sermaye stokunun bir bileşenidir. Bu durum, beşeri sermaye stokunu pozitif yönde etkilemektedir. Bu çalışma; ülkelerin kalkınma düzeyleri ile serbest zamanın arasındaki pozitif ilişkiyi açıklamaktadır. Artan serbest zamanın spor ve sporla ilgili tüm aktiviteleri kapsayacak şekilde geliştirilmesinin ülke ekonomisinin kalkınma sürecine etkisinin olumlu olacağını belirtmektedir.Anahtar Kelimeler: Serbest zaman; ekonomik kalkınma; spor ve spor endüstrisi

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 3, 132 - 141, 01.09.2009

Öz

iş gü cü nün sa hip ol du ğu ni te lik sel be ce ri le rin ge liş - ti ril me si sü re ci ni kap sa mak ta dır. Bu bi le şen le rin her bi rin de mey da na ge len ar tış lar şüp he siz bir eko no mi de ki top lam in san ser ma ye si ka pa si te si ni art tı ra cak tır.2Bir eko no mi de kal kın ma sü re ci ni be- lir le yen öl çü le bi lir tek nik pa ra met re ler dı şın da, öl- çü le bi lir ve öl çü le mez in san ser ma ye si ne ya pı lan ila ve ler de as lın da eko no mi de ki bü yü me yi be lir le - mek te dir. An cak bu ça lış ma nın asıl ama cı özel lik - le bü yü me sü re ci nin ser ma ye sto ku gi bi ya da po tan si yel GSMH’ın ne ka da rı nın ar tan şek liy le kul la nıl dı ğı so ru su na ce vap ara mak de ğil, özel lik le bi rey sel be ce ri ve di na miz min bü yü me ve kal kın - ma sü re cin de oluş tu ra ca ğı et ki le ri tar tış mak tır. Bi- rey sel be ce ri ve di na mizm kal kın ma yı be lir le yen ve be şe ri ser ma ye nin bir bi le şe ni ola rak de ğer len - di ril mek te dir. Kal kın ma ve bü yü me de be lir le yi ci olan di ğer ni cel bi le şen ler gi bi bi rey sel be ce ri ve di na mizm de be şe ri ser ma ye öğe le ri ola rak ta nım - lan mak ta dır. Bi re ye ait bu va sıf lar boş za ma nı de- ğer len dir me fa a li yet le ri ne et kin ve dü zen li ka tı lım la art mak ta dır. Kal kın ma sü re cin de bi rey sel be ce ri ve di na miz min bu ro lü de ğer len di ril di ğin - de, rek re a tif et kin lik le re sa de ce boş za ma nın de- ğer len di ril me si fa a li ye ti ola rak bak ma mak ge rek ti ği gi bi bir yar gı da or ta ya çık mak ta dır. Bi rey de be ce - ri le rin ge liş me si ve özel lik le di na miz min art tır ma - sı yö nüy le spor ve spor tif ak ti vi te le re ka tı lım di ğer rek re a tif et kin lik ler den fark lı lık gös ter mek te dir. Spo run bi rey de ya ra ta ca ğı be ce ri ve di na mizm kal- kın ma fonk si yo nu için de yer alan öl çü le mez pa ra - met re le ri tem sil et mek te dir. Be şe ri ser ma ye

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA43CB78BP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nilgün Çağlarirmak Uslu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2009
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uslu, N. Ç. (2009). Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(3), 132-141.
AMA Uslu NÇ. Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü. CBÜ BESBD. Eylül 2009;4(3):132-141.
Chicago Uslu, Nilgün Çağlarirmak. “Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 4, sy. 3 (Eylül 2009): 132-41.
EndNote Uslu NÇ (01 Eylül 2009) Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4 3 132–141.
IEEE N. Ç. Uslu, “Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü”, CBÜ BESBD, c. 4, sy. 3, ss. 132–141, 2009.
ISNAD Uslu, Nilgün Çağlarirmak. “Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 4/3 (Eylül 2009), 132-141.
JAMA Uslu NÇ. Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü. CBÜ BESBD. 2009;4:132–141.
MLA Uslu, Nilgün Çağlarirmak. “Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 3, 2009, ss. 132-41.
Vancouver Uslu NÇ. Rekreatif Etkinlik Olarak Sporun Ekonomik Kalkınmadaki Rolü. CBÜ BESBD. 2009;4(3):132-41.