BibTex RIS Kaynak Göster

Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş ve Beklentileri

Yıl 2011, Cilt: 6 Sayı: 1, 36 - 46, 01.03.2011

Öz

Araştırmanın amacı ebeveynlerin, çocuklarının serbest zaman aktiviteleri ve spora katılımları hakkındaki görüş ve beklentilerinin belirlenmesidir. Araştırmaya Pamukkale Üniversitesi’nde görev yapan ve en az bir çocuk sahibi 100 erkek ve 79 kadın olmak üzere toplam 179 (yaş=37.37,Ss= 6.32) akademik ve idari personel katılmıştır. Çalışmada araştırmacılar tarafından hazırlanan “Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spor Faaliyetlerine Katılımları İle İlgili Görüş ve Beklenti Anketi” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, yüzde, frekans dağılımları ve iki bağımsız örneklemli t-test analizi kullanılmıştır. Bulgular, ebeveyn görüşlerine göre çocukların en çok tercih ettiği serbest zaman etkinlikleri; TV izlemek, müzik dinlemek, bilgisayar ve internet ile uğraşmak ve dördüncü sırada ise spor yapmak olduğunu göstermiştir. Ebeveynlerin kendi görüşlerine göre ise çocuklarının serbest zaman aktivitesi olarak ilk sırada spor yapmaları gerektiği ve daha sonra sırasıyla kitap ve dergi okumaları, müzik enstrümanları ile ilgilenmeleri ve zeka oyunları ile uğraşmaları gerektiği görüşünde oldukları saptanmıştır. Serbest za–man etkinliklerinin çocuklar üzerindeki etkileri hakkında ebeveynler, gelişim ve büyümelerine olumlu yönde etki eder (%67.6), çocukların arkadaşlık ilişkilerini geliştirir (%63.1) ve sosyal kişilik kazandırır (%60.9), şeklinde görüşlerini belirtmişlerdir. Ebeveynlere göre çocukların serbest zaman aktiviteleri için gün içerisinde ortalama ayırdıkları saat ve ayırmaları gereken saat ortalamaları [T(315)=3.729,p=.000)] ile çocukların serbest zaman aktiviteleri için hafta boyunca ortalama ayırdıkları gün ile ayırmaları gereken gün ortalamaları [T(309)=-2.350, p=.019] arasındaki farklar anlamlıdır. Bu bulgulara göre, ebeveynler çocuklarının gün içe–risinde daha az fakat hafta boyunca daha fazla gün serbest zaman aktivitelerine zaman ayırmaları gerektiğini düşünmektedirler. Son olarak, ebeveynlerin %36.9’u çocuklarının sportif etkinliklere serbest zamanlarını değerlendirme amaçlı katılmasını istediklerini bildirmişlerdir.

The Parents’ Opinion and Expectations about Their Children’s Leisure Time Activities and Sport Participation

Yıl 2011, Cilt: 6 Sayı: 1, 36 - 46, 01.03.2011

Öz

The aim the study was to determine the parents’ opinions and expectations about their children’s leisure time activities and sport participation. 179 (100 men & 79 women) academic and administrative personnel ( age=37.37, Ss= 6.32), who works in Pamukkale University and have at least a child, participated to this study. On this study, “The Questionnaire of the Parents’ Opinions and Expectations about Their Children’s Leisure Time Activities and Sport Participation”, prepared by researchers, was used to obtain data. Descriptive statistics and indepen–dent samples t-test were used for data analyses. Children mostly prefer watching TV, listening music, spending time on computer and internet, and doing sport as a leisure time activities. In addition, according to parents’ opinion, children should participate to sport firstly then to read book-magazine, to interested in music instrument and to attend intelligence games on their leisure time. Moreover, leisure time activities affect positively children’s developmentgrowth (%67.6), to improve their friendship (%63.1), and to give social personality (% 60.9). There were significant differences between the time that children spend and the time that children should spend [T(315)=3.729, p=.000)] and between days that children used for their leisure time a week and the day that children should used for leisure time a week [T(309)= -2.350, p=.019]. According to findings parents wants that their children spend less time in a day but more days during a week for their leisure time that they used to do. Finally, 36.9% of parents wants to their children participate sports as a leisure time activity

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA26FJ86UF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gürkan Elçi Bu kişi benim

Özgür MÜLAZIMOĞLU Ballı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Elçi, G., & Ballı, Ö. M. (2011). Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş ve Beklentileri. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 36-46.
AMA Elçi G, Ballı ÖM. Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş ve Beklentileri. CBÜ BESBD. Mart 2011;6(1):36-46.
Chicago Elçi, Gürkan, ve Özgür MÜLAZIMOĞLU Ballı. “Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri Ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş Ve Beklentileri”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 6, sy. 1 (Mart 2011): 36-46.
EndNote Elçi G, Ballı ÖM (01 Mart 2011) Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş ve Beklentileri. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 6 1 36–46.
IEEE G. Elçi ve Ö. M. Ballı, “Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş ve Beklentileri”, CBÜ BESBD, c. 6, sy. 1, ss. 36–46, 2011.
ISNAD Elçi, Gürkan - Ballı, Özgür MÜLAZIMOĞLU. “Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri Ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş Ve Beklentileri”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 6/1 (Mart 2011), 36-46.
JAMA Elçi G, Ballı ÖM. Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş ve Beklentileri. CBÜ BESBD. 2011;6:36–46.
MLA Elçi, Gürkan ve Özgür MÜLAZIMOĞLU Ballı. “Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri Ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş Ve Beklentileri”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 1, 2011, ss. 36-46.
Vancouver Elçi G, Ballı ÖM. Ebeveynlerin Çocuklarının Serbest Zaman Aktiviteleri ve Spora Katılımlarıyla İlgili Görüş ve Beklentileri. CBÜ BESBD. 2011;6(1):36-4.