BibTex RIS Kaynak Göster

Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 2, 1 - 7, 01.09.2012

Öz

ÖzetBu çalışma, faal Türk tenis hakemlerinin fiziksel aktivite özelliklerinin cinsiyet, kategori ve beden kitle indeksine göre araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, 34 kadın ve 56 erkek olmak üzere toplam 90 tenis hakemi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan hakemlerin boy ve vücut ağırlığı ölçümleri alınarak beden kitle indeksi (BKİ) değerleri formülle hesaplanmıştır. Fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için ise Craig ve arkadaşlarının (2003) geliştirdiği, Öztürk’ün 2005’te Türkçeye uyarlayarak geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yaptığı “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi” (IPAQ) uygulanmıştır. İstatiksel hesaplamalar SPSS programında yapılmıştır. Verilerin analizinde yüzde frekans, Chi-Square (X2) ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; erkek hakemlerin toplam, şiddetli, orta şiddetli fiziksel aktivite düzeyleri ve yürüme aktivitelerinin kadın hakemlerden daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Investigation of Physical Activity Properties of Active Turkish Tennis Referees According to the Gender, Category and Body Mass Index

Yıl 2012, Cilt: 7 Sayı: 2, 1 - 7, 01.09.2012

Öz

The aim of this study was to investigate the physical activity properties of active Turkish
tennis referees according to the gender, category and body mass index. Thirty four
(34) female and 56 male, ninety in total tennis referees voluntarily participated in this
study. Body mass index values of the referees participating in this study were calculated
with the formula of taking height and weight measurements. To determine the level of
physical activity levels, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) which
was developed by Craig et al (2003) and adapted in Turkish by Ozturk (2005) by doing
reliability and validity study was practiced. The data obtained in this study was recorded
in SPSS program. In order to analyze the data, frequency and percent, Chi-Square (X2
)
and non-parametric Mann-Whitney U tests was applied. The significance level was
accepted as 0.05. Consequently, total, severe and moderate intensity physical activity
levels and walking activities of male referees were found to be higher than those of the
female referees

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA45UJ92EA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Tonguç Osman Mutlu Bu kişi benim

Özcan Saygın Bu kişi benim

Murat Erdoğan Bu kişi benim

Halil Evren Şentürk Bu kişi benim

Kemal Göral Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2012
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Mutlu, T. O., Saygın, Ö., Erdoğan, M., Şentürk, H. E., vd. (2012). Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(2), 1-7.
AMA Mutlu TO, Saygın Ö, Erdoğan M, Şentürk HE, Göral K. Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması. CBÜ BESBD. Eylül 2012;7(2):1-7.
Chicago Mutlu, Tonguç Osman, Özcan Saygın, Murat Erdoğan, Halil Evren Şentürk, ve Kemal Göral. “Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori Ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 7, sy. 2 (Eylül 2012): 1-7.
EndNote Mutlu TO, Saygın Ö, Erdoğan M, Şentürk HE, Göral K (01 Eylül 2012) Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 7 2 1–7.
IEEE T. O. Mutlu, Ö. Saygın, M. Erdoğan, H. E. Şentürk, ve K. Göral, “Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması”, CBÜ BESBD, c. 7, sy. 2, ss. 1–7, 2012.
ISNAD Mutlu, Tonguç Osman vd. “Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori Ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 7/2 (Eylül 2012), 1-7.
JAMA Mutlu TO, Saygın Ö, Erdoğan M, Şentürk HE, Göral K. Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması. CBÜ BESBD. 2012;7:1–7.
MLA Mutlu, Tonguç Osman vd. “Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori Ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 2, 2012, ss. 1-7.
Vancouver Mutlu TO, Saygın Ö, Erdoğan M, Şentürk HE, Göral K. Faal Türk Tenis Hakemlerinin Fiziksel Aktivite Özelliklerinin Cinsiyet, Kategori ve Beden Kitle İndeksine Göre Araştırılması. CBÜ BESBD. 2012;7(2):1-7.