BibTex RIS Kaynak Göster

Sporda Propriosepsiyon ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi

Yıl 2015, Cilt: 10 Sayı: 1, 10 - 35, 01.03.2015

Öz

Spor yaralanmalarıyla ilgilenen bilim dallarında propriosepsiyon kavramının önemi her geçen gün biraz daha fazla anlaşılmaktadır. Proprioseptif egzersizlerle tedavi sonuçları daha iyi hale getirilebilmekte, yeniden yaralanma riski azaltılabilmektedir. Ayrıca yaralanma öncesi proprioseptif eğitimle, yaralanma sıklığının da azaltılabildiğine inanılmaktadır. Bandajlama, breysleme, kas yorgunluğu, egzersiz ya da cerrahi tedavi gibi birçok faktörün propriosepsiyonu etkilediği gösterilmiştir. Sportif rehabilitasyonda sık kullanılan sıcak ya da soğuk uygulamalarının propriosepsiyona etkileri ise yeterince bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, sıcak ve soğuk uygulamanın eklemlerde propriosepsiyonu etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır.Sıcak uygulama sonrasında propriosepsiyon düzeyinin arttığı, soğuk uygulama ile propriosepsiyonun kötüleştiği saptanmıştır. Bu bulgular umut verici görünmektedir ve gelecekteki başka çalışmalarla da desteklenirse spor yaralanmalarının önlenmesi ya da tedavisinde yararlı olabilir.

Proprioception in Sport and Its Relations with Hot and Cold Applications

Yıl 2015, Cilt: 10 Sayı: 1, 10 - 35, 01.03.2015

Öz

Importance of proprioception in the treatment and prevention of sports injuries has become increasingly clear. Outcome of treatments are increased through proprioceptive rehabilitation, and re-injury risk is reduced. It is also believed that incidence of injury may be reduced by using pre-injury proprioceptive education. Bracing, muscle fatigue, exercises and surgery has been shown to affect proprioception level. Little is known about the effect of heat and cold application on proprioceptive capability which is the most commonly used treatment modalities on sportive rehabilitation. Purpose of this study was to investigate the effects of cold and heat application on joints proprioception.In this study it has been identified that proprioception increased after hot application and it decreased after cold application. These findings seem to be promising and may be useful in prevention and treatment of sports injuries, if supported by future studies

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27NP42NF
Bölüm Derleme
Yazarlar

Haydar Kaynak Bu kişi benim

Muammer Altun Bu kişi benim

Muhammet Özer Bu kişi benim

Devrim Akseki Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaynak, H., Altun, M., Özer, M., Akseki, D. (2015). Sporda Propriosepsiyon ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 10(1), 10-35.
AMA Kaynak H, Altun M, Özer M, Akseki D. Sporda Propriosepsiyon ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi. CBÜ BESBD. Mart 2015;10(1):10-35.
Chicago Kaynak, Haydar, Muammer Altun, Muhammet Özer, ve Devrim Akseki. “Sporda Propriosepsiyon Ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 10, sy. 1 (Mart 2015): 10-35.
EndNote Kaynak H, Altun M, Özer M, Akseki D (01 Mart 2015) Sporda Propriosepsiyon ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 10 1 10–35.
IEEE H. Kaynak, M. Altun, M. Özer, ve D. Akseki, “Sporda Propriosepsiyon ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi”, CBÜ BESBD, c. 10, sy. 1, ss. 10–35, 2015.
ISNAD Kaynak, Haydar vd. “Sporda Propriosepsiyon Ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 10/1 (Mart 2015), 10-35.
JAMA Kaynak H, Altun M, Özer M, Akseki D. Sporda Propriosepsiyon ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi. CBÜ BESBD. 2015;10:10–35.
MLA Kaynak, Haydar vd. “Sporda Propriosepsiyon Ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 10, sy. 1, 2015, ss. 10-35.
Vancouver Kaynak H, Altun M, Özer M, Akseki D. Sporda Propriosepsiyon ve Sıcak - Soğuk Uygulamalarla İlişkisi. CBÜ BESBD. 2015;10(1):10-35.