BibTex RIS Kaynak Göster

Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 50 - 57, 01.09.2016

Öz

Yapılan bu araştırmada vücut geliştirme ve fitness merkezinde spor yapan bireylerin beden bölgelerinden hoşnut olma düzeylerinin yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Ankara il merkezindeki özel bir vücut geliştirme ve fitness merkezinde düzenli olarak spor yapmaya gelen 78 erkek ve 36 kadın birey katılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin bedenlerinden hoşnut olma düzeylerinin belirlenmesinde Berscheid, Walster ve Bohrnstedt’in beden imajı doyumunun ölçülmesinde kullanılan “Beden İmajı Anketi” (Body Image Questionnarie) temel alınarak Gökdoğan (1988) tarafından Türkçeye uyarlanan anket kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 15.0 for Windows paket programında MANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda vücut geliştirme ve fitness merkezine gelen bireylerin beden görünümlerinden ve gövde görünümlerinden orta düzeyde memnun oldukları, yüz ve beden üyelerinin görünümünden ise pek hoşnut olmadıkları tespit edilmiştir. Bunun yanında katılımcıların beden görünümlerinden hoşnut olma düzeylerinin yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Sonuç olarak vücut geliştirme ve fitness merkezine gelen bireylerin genel olarak düşük beden memnuniyetine sahip oldukları, yaş ve cinsiyet değişkenlerinin de beden memnuniyeti üzerinde önemli birer belirleyici olmadığı söylenebilir.

Evaluation of the Body Part Satisfaction Levels of Individuals Working Out in Body Building and Fitness Centers According to Variables of Age and Gender

Yıl 2016, Cilt: 11 Sayı: 2, 50 - 57, 01.09.2016

Öz

In this research, it was aimed to analyze the body parts satisfaction levels of individuals working out in body building and fitness centers according to variables of age and gender. 78 male and 36 female participants who regularly work out in a private body building and fitness center in Ankara city center participated in this research. Berscheid , Walster and Bohrnsted’s Body Image Questionnaire, which was adapted to Turkish by Gökdoğan (1988), was used to determine the body parts satisfaction levels of the individuals. MANOVA analysis was used for the statistical analysis of collected data on SPSS 15.0 for Windows package program. As a result of the research, it was understood that while individuals who work out in body building and fitness center have mediocre satisfaction of the appearance of their body and waist, they are dissatisfied with the appearance of their face and body parts. On the other hand, it has been understood that the body parts satisfaction levels of individuals did not have significant difference according to variables of age and gender. As a result, it might be concluded that while the individuals working out at a body building and fitness center generally have lower satisfaction levels for the appearance of their body, variables of age and gender are not significant determining factors

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA73AS42SZ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Meriç Eraslan Bu kişi benim

Hayri Aydoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eraslan, M., & Aydoğan, H. (2016). Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(2), 50-57.
AMA Eraslan M, Aydoğan H. Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi. CBÜ BESBD. Eylül 2016;11(2):50-57.
Chicago Eraslan, Meriç, ve Hayri Aydoğan. “Vücut Geliştirme Ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş Ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 11, sy. 2 (Eylül 2016): 50-57.
EndNote Eraslan M, Aydoğan H (01 Eylül 2016) Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11 2 50–57.
IEEE M. Eraslan ve H. Aydoğan, “Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi”, CBÜ BESBD, c. 11, sy. 2, ss. 50–57, 2016.
ISNAD Eraslan, Meriç - Aydoğan, Hayri. “Vücut Geliştirme Ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş Ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11/2 (Eylül 2016), 50-57.
JAMA Eraslan M, Aydoğan H. Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi. CBÜ BESBD. 2016;11:50–57.
MLA Eraslan, Meriç ve Hayri Aydoğan. “Vücut Geliştirme Ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş Ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, 2016, ss. 50-57.
Vancouver Eraslan M, Aydoğan H. Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezinde Spor Yapan Bireylerin Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Düzeylerinin Yaş ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi. CBÜ BESBD. 2016;11(2):50-7.