BibTex RIS Kaynak Göster

Akıcılığı Geliştirme Programının İlkokul İkinci Sınıf Öğrencilerinin Okuma ve Anlama Becerileri Üzerindeki Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 2, 26 - 43, 01.06.2014
https://doi.org/10.30703/cije.321340

Öz

Bu çalışmanın amacı; tasarlanan bir Akıcılığı Geliştirme Programının (AGP) ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin akıcı okuma ve anlama becerilerine etkisini belirlemektir.Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden “Eylem araştırması” ile desenlenmiştir. Araştırma; Ankara İli, Pursaklar İlçesinde bulunan bir ilkokulun ikinci sınıfında öğrenimlerine devam eden 36 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, “Yanlış Analiz Envanteri”, “Prozodik Okuma Ölçeği”, “Okuduğunu Anlama Testleri” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde “İçerik analizi” tekniğinden yararlanılmıştır.Öğrencilerin akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek amacıyla tasarlanan AGP tüm akıcılık programları incelenerek oluşturulmuş esnek bir uygulamadır. Literatürde etkisi kabul edilen akıcılık stratejilerinin birlikte kullanıldığı ve tüm sınıfa yönelik olarak hazırlanan bir akıcılık öğretimi için tasarlanmıştır. Araştırma, pilot ve asıl uygulama olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama, 2012 – 2013 eğitim öğretim yılı bahar döneminde 2. sınıf öğrencileri (N= 28) ile yürütülmüştür. Pilot çalışma sonunda yapılan değişiklikler neticesinde AGP’ye son şekli verilmiş ve asıl uygulamaya geçilmiştir. Asıl uygulama 2013- 2014 güz döneminde 2. sınıf öğrencileri (N= 36) ile yürütülmüştür. Asıl uygulama öğrencilerin mevcut durumlarının tespiti ile başlamıştır. Öğrencilerin akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerinde, sınıf seviyesinin altında bir başarı gösterdiği belirlenmiştir. Daha sonra öğrencilerin akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek için Akıcılığı Geliştirme Programı (AGP) uygulanmıştır. Araştırma sürecinde toplam 4 test uygulanmış, her testte akıcılığı (doğru okuma, okuma hızı ve prozodi) ölçmek için bilgi verici metinler, anlamayı ölçmek için de hikaye edici metinler tercih edilmiştir.Süreç sonunda AGP’nin uygulandığı öğrencilerin yaptıkları sesli okuma hatalarında azalmalar görülmüş, öğrencilerin okuma hızları artmış ve prozodik okuma ve okuduğunu anlama becerilerinde ilerlemeler olduğu tespit edilmiştir.

The Effect of Fluency Development Program on the Second Graders' Reading and Comprehension Skills

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 2, 26 - 43, 01.06.2014
https://doi.org/10.30703/cije.321340

Öz


The purpose of this study is to investigate the effects of designed Fluency Development Program (FDP) on the second grade students’ fluent reading and comprehension skills. The study designed as a “action research” of the qualitative research methods and conducted with 36 students who continue their education in the second grade of primary school in the province of Pursaklar in Ankara. “Running Record Technique”, “the Scale of Prosody Reading”, “the Test of Reading Comprehension” were used as data collection methods. The “Content Analysis” were utilized in order to evaluate the data. The FDP is a flexible application which has been formed by examining all of the fluency programmes for improving the students’ reading fluency and reading comprehension skills. To create the FDP, the literature related to fluent reading and reading comprehension was reviewed. The research is including the pilot and the actual application which is conducted in two steps. A pilot application was carried out with 2nd grade students (N: 28) in Spring Semester of 2012-2013 academic year. As a result of the changes made at the end of the pilot application the study was finalized and the actual application of FDP has been started. The main application was carried out with 2nd grade students (N = 36) in 2013-2014 Fall Semester. Actual implementation began with the determination of the current status of the students. The results revealed that reading fluency and reading comprehension skills of the students in the class were below the grade level. Then, to improve students’ reading fluency and reading comprehension skills, Fluency Development Program (FDP) has been applied. During the research process, in total 4 tests were conducted including correct reading, reading rate, prosody tests on informative texts; and comprehension tests on narrative texts. At the end of the FDP process the students’ reading errors are decreased and their prosodic reading level, reading speed and comprehension levels are increased.


Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA39YR49NE
Bölüm Articles
Yazarlar

Aybala Çayır

Mustafa Ulusoy

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çayır, A., & Ulusoy, M. (2014). Akıcılığı Geliştirme Programının İlkokul İkinci Sınıf Öğrencilerinin Okuma ve Anlama Becerileri Üzerindeki Etkisi. Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi, 3(2), 26-43. https://doi.org/10.30703/cije.321340

e-ISSN: 2147-1606

14550        14551