BibTex RIS Kaynak Göster

Health Status of the Female Workers in the Garment Sector of Bangladesh

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014, 43 - 58, 01.04.2014

Öz

Readymade Garment (RMG) Sector in Bangladesh has been playing a vital role in creating
employment opportunity for the rural marginal people for the last two decades. At present 5,100
garment factories are operating in this country and 3.6 million workers are working there in which
more than 80 percent of them are female. From the beginning it is largely apparent that the health
status of the female garment workers is not well enough to do their work properly. Keeping this in
mind, the study was conducted to find out the health status of the female workers. In this study,
200 female workers of Bangladesh were interviewed to identify the major diseases they
experienced. The study reveals that the majority of the female workers in the garment sector suffer
from the diseases like problems in bones, abortion complexity, dermatitis, back pain, eye stain,
pruritus, malnutrition, respiratory problems, hepatitis (Jandice), gastric pain, fatigue, fever,
abdomen pain, common cold, and helminthiasis. The policy makers and other concern bodies
should take necessary measures to ensure good health of the garment workers. It will help female
workers to be more productive and their contribution to the country will be enhanced.

Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014, 43 - 58, 01.04.2014

Öz

Son 20 yıldan beri Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü, köylü ve eğitim seviyesi düşük insanlar için iş istihdamı sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzdeki 5,100 sayıda giyim fabrikası bu ülkede faaliyet göstermekte ve %80’den fazla kadın işçiyi kapsayan 3.6 milyon çalışana da bu fabrikalar iş imkanı sağlamaktadır. Başlangıçtan beri yetersiz sağlık durumlarından dolayı kadın tekstil işçilerinin sağlık statüleri işlerini tam olarak icra edebilmeleri için yeterli değildir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışma kadın çalışanların sağlık statülerine dair verileri bulmak üzerine hazırlanmıştır. Bu çalışmada Bangladeşli 200 kadın çalışanın geçirmiş oldukları ana hastalıkları saptayabilmek için mülakat yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma hazır giyim sektöründe çalışan kadın işçilerin çoğunluğunun heminthiasis, soğuk algınlığı, karın ağrısı, ateş, yorgunluk, mide ağrısı, hepatit (Jandice), solunum problemleri, yetersiz beslenme, kaşıntı, bel ağrısı, göz lekesi, deri iltihabı, (zorlu) kürtaj ve kemiklerde problemler gibi sağlık sorunlarından muzdarip olduğunu ortaya koymaktadır. Politikacıların ve diğer ilgili kurumların hazır giyim sektöründe çalışan işçilerin sağlıklarını korumak adına gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Bu sayede bayan çalışanların işyerinde daha verimli olmalarına katkı sağlayacak ve onların ülkeye olan katkıları da böylelikle artmış olacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA64NJ43ZG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Shaheen Ahmed Bu kişi benim

Mohammad Zahir Raıhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014

Kaynak Göster

APA Ahmed, S., & Raıhan, M. Z. (2014). Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 43-58.
AMA Ahmed S, Raıhan MZ. Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Nisan 2014;4(1):43-58.
Chicago Ahmed, Shaheen, ve Mohammad Zahir Raıhan. “Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4, sy. 1 (Nisan 2014): 43-58.
EndNote Ahmed S, Raıhan MZ (01 Nisan 2014) Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4 1 43–58.
IEEE S. Ahmed ve M. Z. Raıhan, “Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 43–58, 2014.
ISNAD Ahmed, Shaheen - Raıhan, Mohammad Zahir. “Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4/1 (Nisan 2014), 43-58.
JAMA Ahmed S, Raıhan MZ. Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4:43–58.
MLA Ahmed, Shaheen ve Mohammad Zahir Raıhan. “Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, 2014, ss. 43-58.
Vancouver Ahmed S, Raıhan MZ. Bangladeş’teki Hazır Giyim Sektörü’nde Çalışan Bayan İşçilerin Sağlık Durumları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4(1):43-58.