BibTex RIS Kaynak Göster

Performance Evaluation of Sub-manufacturing Sectors Using TOPSIS and ELECTRE Methods

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014, 237 - 266, 01.04.2014

Öz

Performance analysis could be defined as a process of collecting, analyzing and reporting data
systematically and regularly for a business to monitor its sources it has used, products and services
it has produced, and the results it has gained in general. In this study, financial performances of
sub manufacturing sectors are analyzed by the methods of TOPSIS and ELECTRE using current
ratio, cash ratio, total debt / total assets, inventory turnover rate, equity turnover rate, net profit /
equity, operating income /net sales, net profit / sales and cost of goods sold / net sales criteria.
Selected ratios are the members of four different financial ratio groups (liquidity ratios, operating
ratios, profitability ratios, and financial leverage ratios) that are widely used for different purposes
of different groups and they can be used for common analysis of sub manufacturing groups.
Moreover, studies that compare different sectors have not been found in the literature. The
findings suggest that coal and refined petroleum product manufacturing industry is in the first
place in both methods

İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014, 237 - 266, 01.04.2014

Öz

Performans analizi, bir işletmenin kullandığı kaynakları, ürettiği ürünleri ve hizmetleri, elde ettiği sonuçları takip etmesi için düzenli ve sistematik bir şekilde veri toplaması, bunları analiz etmesi ve raporlama süreci olarak tanımlanmaktadır. Uygulayıcılar açısından ise, bir işletme tarafından ya da bir program içinde sürdürülen faaliyetlerin sayısal olarak ifade edilmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada da T.C. Merkez Bankası tarafından 22 alt sektöre ayrılan imalat sektörü; Cari Oran, Nakit Oranı, Yabancı Kaynaklar Toplamı / Aktifler Toplamı, Stok Devir Hızı, Öz Kaynak Devir Hızı, Net Kar / Öz Kaynak, Faaliyet Karı / Net Satışlar, Net Kar / Net Satışlar ve Satılan Malın Maliyeti / Net Satışlar kriterleri doğrultusunda TOPSIS ve ELECTRE yöntemleri ile finansal açıdan değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda her iki yöntemde de Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektörü ilk sırayı almıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA38UR84UA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nuri Ömürbek Bu kişi benim

Yasin Mercan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014

Kaynak Göster

APA Ömürbek, N., & Mercan, Y. (2014). İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 237-266.
AMA Ömürbek N, Mercan Y. İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Nisan 2014;4(1):237-266.
Chicago Ömürbek, Nuri, ve Yasin Mercan. “İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS Ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4, sy. 1 (Nisan 2014): 237-66.
EndNote Ömürbek N, Mercan Y (01 Nisan 2014) İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4 1 237–266.
IEEE N. Ömürbek ve Y. Mercan, “İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 237–266, 2014.
ISNAD Ömürbek, Nuri - Mercan, Yasin. “İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS Ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4/1 (Nisan 2014), 237-266.
JAMA Ömürbek N, Mercan Y. İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4:237–266.
MLA Ömürbek, Nuri ve Yasin Mercan. “İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS Ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, 2014, ss. 237-66.
Vancouver Ömürbek N, Mercan Y. İmalat Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS ve ELECTRE Yöntemleri İle Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4(1):237-66.