BibTex RIS Kaynak Göster

Assessing the Current State of Foreign Trade in Isparta through SWOT Analysis

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014, 299 - 324, 01.04.2014

Öz

Foreign trade deficits are among the most essential problems experienced by developing countries.
In the fight against these deficits, maximizing the power of local actors of foreign trade has
emerged as an obligation. Within this framework, the aim of this study is to determine the current
state of foreign trade in the Turkish province of Isparta through SWOT analysis. To this aim, 20
foreign trade firms whose business transactions constitute about 95,8% of Isparta’s total foreign
trade are covered in the study. It is determined that Isparta’s biggest strengths in foreign trade are
international connections, proximity to customs clearance firms, popularity and brand images, raw
material supply, and links with logistics firms; whereas its biggest weaknesses are limited
transportation facilities, underdeveloped state of the organized industrial zones, and lack of
industrial clusters. On the other hand, the province’s most important opportunities in terms of
foreign trade are Turkey’s international image, opportunities to participate in foreign trade fairs,
domestic and international competitiveness, and proximity to raw materials; whereas the biggest
threats are Turkey’s economic and political instability, constraints imposed by international
agreements, and insufficiency of government incentives.

Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014, 299 - 324, 01.04.2014

Öz

Dış ticaret açıkları günümüzün gelişmekte olan ülkelerinin en temel problemleri içerisinde yer almaktadır. Bu açıklarla mücadelede yerel dış ticaret aktörlerinden en üst düzeyde faydalanılması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlayış çerçevesinde çalışmanın amacı Isparta dış ticaret sektörünün mevcut durumunu SWOT analizi kapsamında değerlendirmek olarak belirlenmiş ve bu kapsamda Isparta’nın toplam ihracatının yaklaşık %95,8’ini gerçekleştiren dış ticaret firmasına (20 adet) ulaşım sağlanmıştır. Çalışma neticesinde Isparta ili dış ticaret sektörünün en güçlü yanları yurtdışı bağlantılar, gümrükleme firmalarına yakınlık, tanınmışlık ve marka imajı, hammadde temini, lojistik firma bağlantıları olarak belirlenirken, en zayıf yönleri ulaşım imkanlarının zayıflığı, OSB’lerin gelişmemişliği ve sektörel kümelenmelerin oluşturulamaması olarak tespit edilmiştir. İlin dış ticaret sektörü açısından en önemli fırsatları Türkiye’nin yurtdışındaki imajı, dış ticaret fuarlarına katılım olanakları, ülke içi ve ülke dışı rekabet gücü, hammaddeye yakınlık olarak ortaya çıkarken, en önemli tehditler ise Türkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarsızlığı, uluslararası anlaşmaların kısıtlayıcılığı, devlet teşviklerinin yetersizliği olarak kendisini göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA39TF39SJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nurdan Kuşat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 4 Ay:04 Yıl:2014

Kaynak Göster

APA Kuşat, N. (2014). Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 299-324.
AMA Kuşat N. Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Nisan 2014;4(1):299-324.
Chicago Kuşat, Nurdan. “Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4, sy. 1 (Nisan 2014): 299-324.
EndNote Kuşat N (01 Nisan 2014) Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4 1 299–324.
IEEE N. Kuşat, “Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 299–324, 2014.
ISNAD Kuşat, Nurdan. “Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4/1 (Nisan 2014), 299-324.
JAMA Kuşat N. Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4:299–324.
MLA Kuşat, Nurdan. “Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, 2014, ss. 299-24.
Vancouver Kuşat N. Isparta Dış Ticaret Sektörünün Swot Analizi Kapsamında Mevcut Durum Değerlendirmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4(1):299-324.