BibTex RIS Kaynak Göster

Renewable Energy and Proven Oil Reserves Relation: Evidence from OPEC Members

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 2 - Sayı: 2 Cilt: 4 Ay:09 Yıl:2014, 121 - 136, 01.09.2014

Öz

The well documented literature on the relation between energy consumption and climate change
has been extended by the addition of renewable energy consumption. Several studies show its
impact on technical efficiency, per capita income or carbon dioxide (CO2) emission levels for
developed and developing countries. However, to the extent of our knowledge, very few of them
state the importance of renewable energy for the countries where the main type of fossil fuels, oil,
is exported. This study aims to explore the association between renewable energy, real gross
domestic product (GDP), CO2 emission level, real oil prices as well as the proven oil reserves for
seven members of Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC). The analyses are
conducted using panel data techniques, namely fixed effect – random effect tests. Our results show
a positive and significant relation between renewable energy consumption, and real GDP and CO2
emission level. A statistically not significant coefficient is found for the relation between
renewable energy and the proven oil reserves. The relation between energy and real oil prices is
also insignificant

Yenilenebilir Enerji ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular

Yıl 2014, Cilt: 4 Sayı: 2 - Sayı: 2 Cilt: 4 Ay:09 Yıl:2014, 121 - 136, 01.09.2014

Öz

Enerji tüketimi ve küresel ısınma arasındaki ilişkiyle ilgili literatür yenilenebilir enerji tüketiminin eklenmesiyle genişlemiştir. Birçok çalışma, bu ilişkinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde teknik etkinlik, kişi başına gelir veya karbondioksit salınım düzeyleri üzerindeki etkilerini göstermektedir. Ancak hiçbiri fosil yakıt ve petrol ihraç eden ülkeler için yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yapmamıştır. Bu çalışma, yenilenebilir enerji ile reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), karbondioksit salınım düzeyi, reel petrol fiyatları ve kanıtlanmış petrol rezervleri arasındaki ilişkiyi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün altı üyesi Cezayir, Angola, Ekvator, İran, Nijerya ve Venezüella ile örgüte üye olmayan Endonezya için açıklamaya amaçlamaktadır. Analizler, sabit etki - rastsal etki testleri olarak bilinen panel veri tekniği kullanılarak yürütülmektedir. Bulgularımız kişi başına yenilenebilir enerji tüketimi ile kişi başına reel GSYİH ve kişi başına karbondioksit tüketimi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir. Hem kanıtlanmış petrol rezervleri hem de reel petrol fiyatları ile yenilenebilir enerji tüketimi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA76GB53KA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sevgi Eda Tuzcu Bu kişi benim

Arcan Tuzcu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 4 Sayı: 2 - Sayı: 2 Cilt: 4 Ay:09 Yıl:2014

Kaynak Göster

APA Tuzcu, S. E., & Tuzcu, A. (2014). Yenilenebilir Enerji ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 121-136.
AMA Tuzcu SE, Tuzcu A. Yenilenebilir Enerji ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2014;4(2):121-136.
Chicago Tuzcu, Sevgi Eda, ve Arcan Tuzcu. “Yenilenebilir Enerji Ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4, sy. 2 (Eylül 2014): 121-36.
EndNote Tuzcu SE, Tuzcu A (01 Eylül 2014) Yenilenebilir Enerji ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4 2 121–136.
IEEE S. E. Tuzcu ve A. Tuzcu, “Yenilenebilir Enerji ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 2, ss. 121–136, 2014.
ISNAD Tuzcu, Sevgi Eda - Tuzcu, Arcan. “Yenilenebilir Enerji Ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 4/2 (Eylül 2014), 121-136.
JAMA Tuzcu SE, Tuzcu A. Yenilenebilir Enerji ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4:121–136.
MLA Tuzcu, Sevgi Eda ve Arcan Tuzcu. “Yenilenebilir Enerji Ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 2, 2014, ss. 121-36.
Vancouver Tuzcu SE, Tuzcu A. Yenilenebilir Enerji ile Kanıtlanmış Petrol Rezervleri Arasındaki İlişki: OPEC’den Bulgular. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014;4(2):121-36.