BibTex RIS Kaynak Göster

The Use of Partial Least Squares Path Modeling in Investigating the Relationship between Leadership, Motivation and Rewarding

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 591 - 614, 01.09.2015

Öz

The aim of this study is to introduce the partial least squares path modeling which is a new
approach to structural equation modeling, representing the joint point between path analysis and
confirmatory factor analysis. The use of this method was tried to be explained by examining the
relationship between leadership, motivation and rewarding. Self-designed questionnaire was used
for data collection. A private hospital was taken as the sample of the study. The analysis results
conclude that there are statistically significant relationship between leadership and motivation and
leadership and rewarding, separately. Additionally, the results show that rewarding has a
statistically significant effect on motivation. The study also shows that the concepts that led to the
establishment of leadership have an important place in the relationship between leadership and
motivation. The positive effect of the fair rewarding system on motivation is also located between
the results obtained from this study.

Liderlik, Motivasyon ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 591 - 614, 01.09.2015

Öz

Bu çalışmanın amacı sosyal bilimler alanında yapılan çalışmalarda sıkça kullanılan, yol analizi ve doğrulayıcı faktör analizi gibi çok değişkenli istatistiksel yöntemler arasında ortak noktayı temsil eden yapısal eşitlik modellemesine yeni bir yaklaşım olan kısmi en küçük kareler yol analizi yöntemini tanıtmak ve yöntemin kullanılabilirliğini liderlik, motivasyon ve ödüllendirme üçgeninde kavramların birbirine etkisini inceleyerek ve kavramlar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartarak açıklamaktır. Çalışma için verilerin toplanmasında anket formu kullanılmış olup çalışma özel bir hastanede gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular liderliğin motivasyon ve ödüllendirme üzerinde ve ödüllendirmenin motivasyon üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma sonucunda, liderlik kavramının yerleşmesine etki eden unsurların lider-motivasyon ilişkisinde de önemli bir yeri olduğu sonucuna varılmıştır. Ödüllendirme mekanizmasının motivasyonu olumlu etkilediği de elde edilen sonuçlar arasında yer almaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37NR55FE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Elif Bulut Bu kişi benim

Gamzenur Çavuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bulut, E., & Çavuş, G. (2015). Liderlik, Motivasyon ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 591-614.
AMA Bulut E, Çavuş G. Liderlik, Motivasyon ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2015;5(2):591-614.
Chicago Bulut, Elif, ve Gamzenur Çavuş. “Liderlik, Motivasyon Ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5, sy. 2 (Eylül 2015): 591-614.
EndNote Bulut E, Çavuş G (01 Eylül 2015) Liderlik, Motivasyon ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 2 591–614.
IEEE E. Bulut ve G. Çavuş, “Liderlik, Motivasyon ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, ss. 591–614, 2015.
ISNAD Bulut, Elif - Çavuş, Gamzenur. “Liderlik, Motivasyon Ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/2 (Eylül 2015), 591-614.
JAMA Bulut E, Çavuş G. Liderlik, Motivasyon ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5:591–614.
MLA Bulut, Elif ve Gamzenur Çavuş. “Liderlik, Motivasyon Ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2015, ss. 591-14.
Vancouver Bulut E, Çavuş G. Liderlik, Motivasyon ve Ödüllendirme İlişkilerinin İncelenmesinde Kısmi En Küçük Kareler Yol Analizinin Kullanılması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5(2):591-614.