BibTex RIS Kaynak Göster

An Analysis about Determining The Regional Distribution Of Investment Incentives: Turkey Case

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 525 - 556, 01.04.2016

Öz

In literature, the “incentive” concept includes the concepts such as encouragement, subvention,
supporting and governmental aids, or is considered to be same with these concepts. Besides
closing the gap between the countries and developed countries or developed countries’ effort for
sustaining their leadership in strategic domains, the incentives are also applied in order to decrease
the developmental differences between the regions or cities. The presence of the investment
incentives in Turkey in order to eliminate the developmental differences between the regions has
become more attention-grabbing especially after the implementation of incentive packages after
the year 2000. Within this context, what the socioeconomic and political determinants of the
incentives given to 26 regions of Turkey grouped according to nomenclature d'unités territoriales
statistiques (NUTS) and being within the scope of Level II are has been investigated for the period
of 2004-2012. According to the analysis results, it has been observed that the degree of benefitting
from investment incentives in Turkey exhibited parallelism with developmental status of the
regions, and this situation indicated that the incentive policies implemented in order to eliminate
the regional imbalances deviated from the desired objectives.

Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 525 - 556, 01.04.2016

Öz

Literatürde teşvik kavramı; özendirme, sübvanse etme, destekleme ve devlet yardımı gibi kavramları kapsamakta veya bu kavramlarla eş tutulmaktadır. Ülkeler gelişmiş ülkelerle aralarındaki farkı kapama veya gelişmiş ülkelerin stratejik önemi olan alanlarda liderliğini sürdürme çabaları yanı sıra bölgeler veya iller arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla da teşvik düzenlemelerine başvurmaktadır. Türkiye’de de bölgeler arası gelişmişlik farklarını gidermek amacıyla teşvik uygulamalarının varlığı özellikle 2000 yılı sonrasında uygulamaya konan teşvik paketleriyle daha dikkat çeker olmuştur. Bu bağlamda Türkiye’de İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırmasına göre ayrımı yapılan ve Düzey-2 kapsamında olan 26 alt bölgeye verilen yatırım teşviklerinin sosyo-ekonomik ve siyasal belirleyicilerinin neler olduğu 2004-2012 arası dönem için inceleme konusu yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Türkiye’de yatırım teşviklerinden faydalanma derecesinin bölgelerin gelişmişlik düzeyleriyle paralellik arz ettiği gözlenmiş ve bu durum bölgesel dengesizlikleri giderme amaçlı uygulanan teşvik politikalarının arzulanan amaçlarının saptığına işaret etmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA72EB65CK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Haktan Sevinç Bu kişi benim

Ö. Selçuk Emsen Bu kişi benim

Eda Bozkurt Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sevinç, H., Emsen, Ö. S., & Bozkurt, E. (2016). Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 525-556.
AMA Sevinç H, Emsen ÖS, Bozkurt E. Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Nisan 2016;6(1):525-556.
Chicago Sevinç, Haktan, Ö. Selçuk Emsen, ve Eda Bozkurt. “Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, sy. 1 (Nisan 2016): 525-56.
EndNote Sevinç H, Emsen ÖS, Bozkurt E (01 Nisan 2016) Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 1 525–556.
IEEE H. Sevinç, Ö. S. Emsen, ve E. Bozkurt, “Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, ss. 525–556, 2016.
ISNAD Sevinç, Haktan vd. “Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/1 (Nisan 2016), 525-556.
JAMA Sevinç H, Emsen ÖS, Bozkurt E. Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:525–556.
MLA Sevinç, Haktan vd. “Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 1, 2016, ss. 525-56.
Vancouver Sevinç H, Emsen ÖS, Bozkurt E. Yatırım Teşvik Politikalarının Bölgesel Belirleyicilerine Yönelik Bir Analiz: Türkiye Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(1):525-56.