BibTex RIS Kaynak Göster

Competition Structure of Turkish Pharmaceutical Industry and Concentration Analysis

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 49 - 66, 01.09.2016

Öz

Pharmaceutical industry has a quite strategic significance due to its high cost, Including R & D
work for a long time, being employed outnumber of skilled labour, being a sector that requires
advanced technology and related to the health of individuals. In addition, pharmaceutical industry
affects all the units of market decision directly or indirectly; positively or negatively. The
competitive level of pharmaceutical sector and knowledge of market structure are crucial for the
units of decision and policy makers. The purpose of the study is that the concentration level of
Turkish pharmaceutical industry and its competitive structure is analyzed by means of n-Firms
concentration rates and Herfindahl-Hirschman index. According to CR4 and CR8 it has been found
that the Turkish pharmaceutical concentration rate is low in the sector. But, domestic firms of
Turkish origin and foreign firms of foreign origin are overrepresented concentration in the
pharmaceutical industry, according to CR8 and it is observed that an oligopolistic structure is
dominated. Also, according to the HH index, it is found that there is not high concentration rate in
the both domestic and import pharmaceutical industry.

Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 49 - 66, 01.09.2016

Öz

İlaç sektörü; yüksek maliyetli olması, uzun süren Ar-Ge çalışmaları içermesi, çok sayıda nitelikli işgücünün istihdam edilmesi, ileri teknoloji gerektiren bir sektör olması ve bireylerin sağlığını ilgilendirmesi nedeniyle stratejik öneme sahip bir sektördür. Ayrıca piyasadaki tüm karar birimleri, ilaç sektöründen doğrudan veya dolaylı, olumlu veya olumsuz olarak etkilenmektedir. İlaç sektörünün rekabetçi düzeyi ve piyasa yapısının bilinmesi karar birimleri ve politika yapıcıları için önem arz etmektedir. Bu nedenlerden hareketle yapılan bu çalışmanın amacı, n-Firma yoğunlaşma oranı (CRn) ve Herfindahl Hirschman indeksi (HHI) ile Türk ilaç sektörünün yoğunlaşma düzeyini ve rekabetçi yapısını analiz etmektir. Elde edilen bulgulara göre Türk ilaç sektöründe CR4 ve CR8’e göre yoğunlaşma oranın düşük olduğu ancak yerli firmaların Türk menşeli ilaç sektöründe ve yabancı firmaların yabancı menşeli ilaç sektöründe CR8’e göre yoğunlaşmanın yüksek ve oligopolistik bir piyasa yapısının hakim olduğu görülmüştür. H-H indeksine göre ise hem yerli hem de ithal ilaç sektöründe yoğunlaşma oranının yüksek olmadığı görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA76DR74CD
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selahattin Kaynak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaynak, S. (2016). Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 49-66.
AMA Kaynak S. Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2016;6(2):49-66.
Chicago Kaynak, Selahattin. “Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı Ve Yoğunlaşma Analizi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, sy. 2 (Eylül 2016): 49-66.
EndNote Kaynak S (01 Eylül 2016) Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 2 49–66.
IEEE S. Kaynak, “Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 49–66, 2016.
ISNAD Kaynak, Selahattin. “Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı Ve Yoğunlaşma Analizi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/2 (Eylül 2016), 49-66.
JAMA Kaynak S. Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:49–66.
MLA Kaynak, Selahattin. “Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı Ve Yoğunlaşma Analizi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2016, ss. 49-66.
Vancouver Kaynak S. Türk İlaç Sektörünün Rekabet Yapısı ve Yoğunlaşma Analizi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(2):49-66.