BibTex RIS Kaynak Göster

State-Citizen Interaction in Turkey With Respect to Societal Dimension of Communication

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 149 - 174, 01.09.2016

Öz

Communication is an indispensable element of individual existence. Communication shapes our
humanly and societal relationship network. Without communication, an individual cannot gain an
identity and collectivity in the society. On the other hand, visible communication channels to provide
state-citizen interaction is important for the wealth, happiness, peace and trust of citizens to their
authorities. In this context, the aim of this research is to evaluate the social dimension of
communication in government-citizen interaction in Turkey. Developments in information and
communication technologies (ICT) are assumed to have positive effect on government-citizen
interaction. In the research part of the study, data about the information and communication technology
of Turkish Statistics Institution and Ministry of Development have been analyzed by using file analysis
method. Obtained data has been examined by descriptive analysis and interpreted. The results of the
study put forward that youth, males, people with higher education levels used internet and
communication more than their counterparts namely, elderly, females and people with lower education
attainment levels. Moreover, the study also stresses that the investment efforts over development of
information and communication technologies (ICT) have increased, applications of e-state programme
and the number of its users have increased, social media ranked first for internet use and that it caused
some problems.

İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 149 - 174, 01.09.2016

Öz

İletişim, bireysel varoluşun vazgeçilmez öğesidir. İletişimle beşeri ve toplumsal ilişkiler ağımız şekillenmektedir. İletişim olmaksızın bireyin, toplumda kendisine ait bir kimlik ve kolektiflik kazanması olanaksızdır. Diğer yandan, devlet-yurttaş etkileşimini sağlamaya yönelik iletişim kanallarının açık olması yurttaşların refahı, mutluluğu, huzuru ve güveni için önemlidir. İletişimsizlik devletin yurttaşına, yurttaşın da devletine güvenini zedeleyebilir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, Türkiye’de devlet-yurttaş etkileşiminde iletişimin toplumsal boyutunun değerlendirilmesidir. Bilgi-iletişim teknolojilerindeki (BİT) gelişmelerin devlet-yurttaş etkileşimini olumlu yönde etkileyeceği varsayılmıştır. Araştırmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Kalkınma Bakanlığı’nın BİT’ne ilişkin verileri doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiş ve anlamlı hale getirilmiştir. Araştırma sonucunda, gençlerin yaşlılardan, erkeklerin kadınlardan, eğitim düzeyi yüksek olanların düşük olanlardan daha fazla bilgisayar ve internet kullandıkları anlaşılmıştır. Yine, BİT’nin geliştirilmesine yönelik yatırımların artarak sürdüğü, e-devlet hizmet ve kullanıcı sayısının arttığı; internet kullanım amaçları arasında sosyal medyanın ilk sırada yer aldığı ve bunun da bazı sorunlara yol açtığı görülmüştür.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA94VS39NK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Kara

Celalettin Yanık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kara, M., & Yanık, C. (2016). İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 149-174.
AMA Kara M, Yanık C. İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2016;6(2):149-174.
Chicago Kara, Mustafa, ve Celalettin Yanık. “İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, sy. 2 (Eylül 2016): 149-74.
EndNote Kara M, Yanık C (01 Eylül 2016) İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 2 149–174.
IEEE M. Kara ve C. Yanık, “İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 149–174, 2016.
ISNAD Kara, Mustafa - Yanık, Celalettin. “İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6/2 (Eylül 2016), 149-174.
JAMA Kara M, Yanık C. İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6:149–174.
MLA Kara, Mustafa ve Celalettin Yanık. “İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 6, sy. 2, 2016, ss. 149-74.
Vancouver Kara M, Yanık C. İletişimin Toplumsal Boyutu Bağlamında Türkiye’de Devlet-Yurttaş Etkileşimi. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;6(2):149-74.