BibTex RIS Kaynak Göster

Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen “Deveci” Armut Çeşidinde Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane Uygulamalarının Depolama Süresince

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 1, 109 - 116, 01.06.2014

Öz

Bu çalışmada Marmara bölgesinde önemli bir üretime sahip olan “Deveci” armut çeşidinde hasat sonrası 1–Methylcyclopropane (1–MCP) uygulamalarının muhafaza süresince kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Çanakkale Biga bölgesinden hasat edilen armut meyvelerinde sırasıyla 312,5 ppb, 625 ppb ve 1.250 ppb dozlarında 1–MCP uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Farklı uygulamalara tabi tutulan meyveler 2°C ile 3°C arasında sıcaklık ile %85–%90 oransal nem koşullarında sırasıyla 60, 120 ve 180 gün süreyle muhafaza edilmişlerdir. Meyveler her muhafaza süresinin sonunda 20°C ile 22°C arası sıcaklık ile %50–60 oransal nem koşullarında 7 gün süresince raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Armut meyvelerinde hasattan sonra ve her depolama süresinden sonra meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, meyve kabuk rengi değişimi, etilen üretim miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı ve toplam çürüme oranı gibi bazı kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; depolama süresi uzadıkça tüm meyvelerde farklı düzeylerde olmak üzere kalite kayıpları meydana gelmiştir. Bunun yanında; söz konusu kalite özelliklerinin depolama ve raf ömrü süresince korunumu açısından en etkili uygulamalar 625 ppb ve 1.250 ppb dozunda 1–MCP uygulamaları olmuştur. Buna karşın 312,5 ppb uygulama dozunun kalite özellikleri üzerinde önemli seviyede etkinliği saptanamamıştır

Kaynakça

  • Anonymous, 1968. International Federation of Fruit Juice Producers, No: 3.
  • Argenta, L.C., Fan, X.T., Mattheis, J.P., 2003. Influence of 1–methylcyclopropene on ripening, storage life and volatile production by d’Anjou cv. Pear fruit, J. Agric. Food Chem. 51: 3585–3564.
  • Baritelle, A.L., Hyde, G.M., Fellman, J.K., Varith, J., 2001. Using 1–MCP to inhibit the influence of ripening on impact properties of pear and apple tissue. Postharvest Biol. Technol. 23: 153– 160.
  • Dong, L., Zhou, H., Sonego, L., Lers, A., Lurie, S., 2001. Ethylene involvement in the cold storage disorder of “Flavortop” nectarine. Postharvest Biol. Technol. 23, 105– 115.
  • Erkan, M., Karasahin, I., Sahin, G., Eren, İ., Karamürsel, F., 2005a. Modified Atmosphere and 1–MCP Combination Affect Postharvest Quality of Japanese Type Plums. 9th International Controlled Atmosphere Research Conference. 5–10 July, 2005, Michigan State University, USA.
  • Erkan, M., Pekmezci, M., Gübbük, H., Karaşahin, I., Şahin, G., 2005b. Muz Muhafazası Üzerine 1– Methylcyclopropene (1–MCP)’nin Etkisi. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6–9. Eylül. 2005. Antakya–Hatay, 228–235.
  • Fan, X., Blankenship, S.M., Mattheis, J.P., 1999. 1–methylcyclopropene inhibits apple ripening. J. Am. Soc. Hort. Sci. 124, 690– 695.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P., 2000. Inhibition of ethylen eaction by 1–methylcyclopropene prolongs storage life of apricots. Postharvest Biol. Technol. 20, 135– 142.
  • Hiwasa, K., Kinugasa, Y., Amano, S., Hashimoto, A., Nakano, R., Inaba, A., Kubo, Y., 2003. Ethylene is required for both initiation and progression of softening in pear (Pyrus communis L.) fruit, J.Exp. Bot. 54(383): 771–779.
  • Jeong, J., Huber, D.J., Sargent, S.A., 2002. Influence of 1–MCP on ripening and cell–wall matrix polysaccharids of avocado (Persea americana) fruit. Postharvest Biol. Technol. 25, 241– 364.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kuzucu, F.C., 2006. Hasat sonrası 1–MCP Uygulamalarının Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Domateslerde Depolama Süresi ve Meyve Kalitesi Üzerine Olan Etkileri, VI. Sebze Tarımı Sempozyumu, KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, s. 70–75.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Yurt, U., 2010. The Effects of Different Postharvest Applications and Different Modified Atmosphere Packaging Types on Fruit Quality of Angeleno Plums. Acta Hort., 876: 209–216.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kocakurt, Ş., 2011. Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen “Eşme” Ayva Çeşidinde Hasat Sonrası 1– Methylcyclopropane Uygulamalarının Meyve Kalitesine Olan Etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04–08. Ekim. 2011, Şanlıurfa (Basımda).
  • Kluge, R.A., Jacomino, A.P., 2002. Shelf life of peaches Treated with 1–methylcyclopropene. Scientia–Agricola 59, 69–72.
  • Kubo, Y., Hiwasa, K., Omondi Owino, W., Nakano, R., Inaba, A., 2003. Influence of time and concentration of 1–MCP application on the shelf life of pear “La France” fruit. HortScience 38(7): 1414–1416.
  • Mitcham, B., Mattheis, J., Bower, J., Biasi, B., Clayton, M., 2001. Responses of European Pears to 1–MCP. Persihables Handling Quarterly, 108: 16–19.
  • Nakano, R., Harima, S., Ogura, E., Inoue, S., Kubo, Y., Inaba, A., 2001. Involvementof stres–induced ethylene biosynthesis in fruitv softening of “Saijo” persimmon. J. Jpn. Soc.Hort. Sci. 70, 581– 585.
  • Özelkök, S., Kaynaş, K., Ertan, Ü., 1997. Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Gözlenen Fizyolojik Bozukluklar. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu. 21–24 Ekim 1997 Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 145–151.
  • Reid, M.S., 1992. Maturation and Maturity Indices, Postharvest Technology of Horticultural Crops p:21–28, University of California, Div. Agr. And Natural Resources Publ. No. 3311. USA.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş, K., Yalav, F., Yurt, U., 2010. Combined Effects of Controlled Atmosphere Storage and 1–Methylcyclopropene on Stored Fruit Quality of “Abbé Fétel” Pear. Acta Hort., 876: 115–122.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş, K., 2011. Pink Lady Elma Çeşidinde Kontrollü Atmosfer Depolama ve Hasat Sonrası 1– Methylcyclopropane Uygulamasının Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04–08. Ekim. 2011, Şanlıurfa (Basımda).
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; recent developments. Physiol. Plant. 100, 577–582.
  • Villalobos–Acuńa, M., Mitcham, E.J., 2008. Ripening of European pears: The chilling dilemma. Postharvest Biology and Technology 49: 187–200.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Pres, pp. 180– 224.
  • Watkins, C.B., Nock, J.F., Whitaker, B.D., 2000. Responses of early, mid, and late season apple cultivars to postharvest application of 1–MCP under air and controlled atmosphere conditions. Postharvest Biol. Technol. 19, 17–32.
  • Zheng, W., Wang, S.Y., 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem., 49: 5165–5170.

The Effects of Postharvest 1-Methylcyclopropane Treatments on Quality of “Deveci” Pear Variety Grown in Canakkale Region during Storage

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 1, 109 - 116, 01.06.2014

Öz

In this research the effects of postharvest 1–Methylcyclopropane (1–MCP) treatments on quality during storage were carried out. For this purpose, 1–MCP treatments were materialized on pear fruits harvested from Çanakkale Biga region with 312,5 ppb, 625 ppb and 1.250 ppb doses respectively. Fruits of different treatments were stored between 2°C and 3°C storage temperature and 85%–90% relative humidity conditions for 60, 120 and 180 days respectively. Fruits were kept between 20°C and 22°C temperature and 50%–60% relative humidity conditions for 7 days as shelf life after each storage period. Some quality parameters such as fruit firmness, soluble solids content, titratable acidity, skin color development, ethylene production, total phenolics compound and fungal decay incidence were assessed after harvest and each storage and shelf life periods. According to the results, quality losses increased with prolonging the storage period. Besides 625 ppb and 1.250 ppb treatment doses were found as the most effective on keeping the quality during storage and shelf life. However any significant effects of 312.5 ppb treatment dose can be determined on quality parameters

Kaynakça

  • Anonymous, 1968. International Federation of Fruit Juice Producers, No: 3.
  • Argenta, L.C., Fan, X.T., Mattheis, J.P., 2003. Influence of 1–methylcyclopropene on ripening, storage life and volatile production by d’Anjou cv. Pear fruit, J. Agric. Food Chem. 51: 3585–3564.
  • Baritelle, A.L., Hyde, G.M., Fellman, J.K., Varith, J., 2001. Using 1–MCP to inhibit the influence of ripening on impact properties of pear and apple tissue. Postharvest Biol. Technol. 23: 153– 160.
  • Dong, L., Zhou, H., Sonego, L., Lers, A., Lurie, S., 2001. Ethylene involvement in the cold storage disorder of “Flavortop” nectarine. Postharvest Biol. Technol. 23, 105– 115.
  • Erkan, M., Karasahin, I., Sahin, G., Eren, İ., Karamürsel, F., 2005a. Modified Atmosphere and 1–MCP Combination Affect Postharvest Quality of Japanese Type Plums. 9th International Controlled Atmosphere Research Conference. 5–10 July, 2005, Michigan State University, USA.
  • Erkan, M., Pekmezci, M., Gübbük, H., Karaşahin, I., Şahin, G., 2005b. Muz Muhafazası Üzerine 1– Methylcyclopropene (1–MCP)’nin Etkisi. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6–9. Eylül. 2005. Antakya–Hatay, 228–235.
  • Fan, X., Blankenship, S.M., Mattheis, J.P., 1999. 1–methylcyclopropene inhibits apple ripening. J. Am. Soc. Hort. Sci. 124, 690– 695.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P., 2000. Inhibition of ethylen eaction by 1–methylcyclopropene prolongs storage life of apricots. Postharvest Biol. Technol. 20, 135– 142.
  • Hiwasa, K., Kinugasa, Y., Amano, S., Hashimoto, A., Nakano, R., Inaba, A., Kubo, Y., 2003. Ethylene is required for both initiation and progression of softening in pear (Pyrus communis L.) fruit, J.Exp. Bot. 54(383): 771–779.
  • Jeong, J., Huber, D.J., Sargent, S.A., 2002. Influence of 1–MCP on ripening and cell–wall matrix polysaccharids of avocado (Persea americana) fruit. Postharvest Biol. Technol. 25, 241– 364.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kuzucu, F.C., 2006. Hasat sonrası 1–MCP Uygulamalarının Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Domateslerde Depolama Süresi ve Meyve Kalitesi Üzerine Olan Etkileri, VI. Sebze Tarımı Sempozyumu, KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, s. 70–75.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Yurt, U., 2010. The Effects of Different Postharvest Applications and Different Modified Atmosphere Packaging Types on Fruit Quality of Angeleno Plums. Acta Hort., 876: 209–216.
  • Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Kocakurt, Ş., 2011. Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen “Eşme” Ayva Çeşidinde Hasat Sonrası 1– Methylcyclopropane Uygulamalarının Meyve Kalitesine Olan Etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04–08. Ekim. 2011, Şanlıurfa (Basımda).
  • Kluge, R.A., Jacomino, A.P., 2002. Shelf life of peaches Treated with 1–methylcyclopropene. Scientia–Agricola 59, 69–72.
  • Kubo, Y., Hiwasa, K., Omondi Owino, W., Nakano, R., Inaba, A., 2003. Influence of time and concentration of 1–MCP application on the shelf life of pear “La France” fruit. HortScience 38(7): 1414–1416.
  • Mitcham, B., Mattheis, J., Bower, J., Biasi, B., Clayton, M., 2001. Responses of European Pears to 1–MCP. Persihables Handling Quarterly, 108: 16–19.
  • Nakano, R., Harima, S., Ogura, E., Inoue, S., Kubo, Y., Inaba, A., 2001. Involvementof stres–induced ethylene biosynthesis in fruitv softening of “Saijo” persimmon. J. Jpn. Soc.Hort. Sci. 70, 581– 585.
  • Özelkök, S., Kaynaş, K., Ertan, Ü., 1997. Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Gözlenen Fizyolojik Bozukluklar. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu. 21–24 Ekim 1997 Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 145–151.
  • Reid, M.S., 1992. Maturation and Maturity Indices, Postharvest Technology of Horticultural Crops p:21–28, University of California, Div. Agr. And Natural Resources Publ. No. 3311. USA.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş, K., Yalav, F., Yurt, U., 2010. Combined Effects of Controlled Atmosphere Storage and 1–Methylcyclopropene on Stored Fruit Quality of “Abbé Fétel” Pear. Acta Hort., 876: 115–122.
  • Sakaldaş, M., Kaynaş, K., 2011. Pink Lady Elma Çeşidinde Kontrollü Atmosfer Depolama ve Hasat Sonrası 1– Methylcyclopropane Uygulamasının Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04–08. Ekim. 2011, Şanlıurfa (Basımda).
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; recent developments. Physiol. Plant. 100, 577–582.
  • Villalobos–Acuńa, M., Mitcham, E.J., 2008. Ripening of European pears: The chilling dilemma. Postharvest Biology and Technology 49: 187–200.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Pres, pp. 180– 224.
  • Watkins, C.B., Nock, J.F., Whitaker, B.D., 2000. Responses of early, mid, and late season apple cultivars to postharvest application of 1–MCP under air and controlled atmosphere conditions. Postharvest Biol. Technol. 19, 17–32.
  • Zheng, W., Wang, S.Y., 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem., 49: 5165–5170.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA65PS82UF
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Sakaldaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sakaldaş, M. (2014). Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen “Deveci” Armut Çeşidinde Hasat Sonrası 1-Methylcyclopropane Uygulamalarının Depolama Süresince. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 109-116.