BibTex RIS Kaynak Göster

Red Globe Sofralık Üzüm Çeşidinde Salkım Ucu Kesme ve Yaprak Gübresi Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 2, 17 - 21, 01.12.2014

Öz

Bu çalışma, 2012 yılı vejetasyon periyodunda Muğla ili-Milas ilçesi’nde 140 Ruggeri anacı üzerine aşılı Red Globe üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol (K), 1/3 Salkım ucu kesme (SUK), TARİŞ–ZF (3 kez), 1/3 SUK+TARİŞ–ZF (3 kez), TARİŞ–ZF (5 kez) ve 1/3 SUK+TARİŞ–ZF (5 kez)’nin yapraktan uygulamalarının Red Globe üzüm çeşidinde üzüm verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuçta, en uzun salkım (21,02 cm) Kontrol uygulaması ile; en yüksek 100 tane ağırlığı (800,18 g) 1/3 SUK+TARİŞ–ZF (3 kez) uygulaması ile; en yüksek pH (4,27) TARİŞ–ZF (3 kez) ve (4,26) 1/3 SUK+TARİŞ–ZF (3 kez) uygulamaları ile; en yüksek oBriks (17,00) 1/3 SUK ve (16,62) Kontrol uygulamaları ile; en yüksek TA (0,68 g TAE/100 ml) 1/3 SUK+TARİŞ–ZF (5 kez) ve (0,63 g TAE/100 ml) TARİŞ–ZF (5 kez) uygulamaları ile; en yüksek olgunluk indisi (32,97) 1/3 SUK ve (28,79) Kontrol uygulamaları ile; en yoğun L* renk değeri (39,46) TARİŞ–ZF (5 kez) uygulamaları ile elde edilmiştir. Uygulamaların üzüm verimi, salkım ağırlığı, salkım genişliği, tane uzunluğu, tane genişliği, tane uzunluğu/tane genişliği, şıra randımanı, a* ve b* renk yoğunluk değerleri üzerine etkisi önemli bulunmamıştır.

Kaynakça

  • Akbulut, M., Çoklar, H., 2008. Physicochemical and rheological properties of sesame pastes (Tahın) processed from hulled and unhulled roasted sesame seeds and their blends at various levels, Journal of Food Process Engineering. 31, 488–502.
  • Akçay, K.., Akın, A., 2013. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidindefarklı seviyede yaprak alma ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yyü. Tar. Bil. Derg. (Yyu J Agr Scı). 23 (3): 249–255.
  • Akın, A., Kısmalı, İ., 2004. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Dergisi. 41 (43): 1–10. Bornova–İzmir.
  • Akın, A., 2011a. Effects of cluster reduction, herbagreen and humic acid applications on grapeyield and quality of Horoz Karası and Gök üzüm grape cultivars. African Journal of Biotechnology. 10 (29): 5593–5600.
  • Akın, A., 2011b. Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri.Yyü. Tar. Bil. Derg. (Yyu J Agr Scı). 21 (2): 134–139.
  • Akın, A., Sarıkaya, A., 2012. Hasandede üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve hümik asit uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi. 14 (1):267–274.
  • Akın, A., Dardeniz, A, Ateş, F., Çelik, M., 2012. The effects of various crop loads and leaf fertilizer on grapevine. Journal of Plant Nutrition. 35: 1949–1957.
  • Amerine, M.A., Cruess, M.V., 1960. The technology of wine making. The Avi Publishing Comp., Inc. Westport, Connecticut, U.S.A. 709 pp.
  • Anonim, 2012. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. (www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: 01.05.2013).
  • Anonymous, 2012. FAO statistical database. Available at: http://faostat.fao.org.Rome: FAO. (Erişim tarihi: 01.05.2013).
  • Çoban, H., Kara, S., 2002. Studies on the effects of different croploads on yield and quality in round seedless cultivar (Vitis vinifera L.) Asian J Plant Sci. 4: 414–416.
  • Minolta, 1994. Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd.,Osaka (Japan).
  • Topuz, E., Akın, A., 2013. Kara Dimrit üzüm çeşidinde farklı seviyede şarj (ürün yükü) ve yaprak gübresi Uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Bildiri Özetleri, Poster No: 57, s: 90–91, 25–28 Eylül Dedeman–Konya.

Effects of Cluster Tip Cutting and Leaf Fertilizer Applications on Grape Yield and Quality of Red Globe Table Grape Variety

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 2, 17 - 21, 01.12.2014

Öz

This study was conducted Red Globe (Vitis vinifera L.) grape cultivar and its vine which was grown on 140 Ruggeri rootstocks in a vegetation period of 2012 in Muğla province. In this research, , it was examined the effects on Control (C), 1/3 Cluster Tip Reduction (1/3 CTR), TARIS–ZF foliar fertilizer (3 times), 1/3 CTR+TARIS–ZF foliar fertilizer (3 times), TARIS–ZF foliar fertilizer (5 times) and 1/3 CTR+TARIS–ZF foliar fertilizer (5 times) on grape yield and quality of Red Globe grape variety. The results were obtained as the longest cluster (21.02 cm) with C; the highest 100 berry weight (800.18 g) with 1/3 CTR+TARIS–ZF foliar fertilizer (3 times); the highest pH (4.27) with TARIS–ZF foliar fertilizer (3 times) and (4.26) with 1/3 CTR+TARIS–ZF foliar fertilizer (3 times); the highest oBrix (17.00) with 1/3 CTR and (16.62) with C; the highest TA (0.68 g TAE/100 ml) with 1/3 CTR+TARIS–ZF foliar fertilizer (5 times) and (0.63 g TAE/100 ml) with TARIS–ZF foliar fertilizer (5 times); the highest maturity index (32.97) with 1/3 CTR and (28.79) with C; the highest intensity of L* color (39.46) with TARIS–ZF foliar fertilizer (5 times). No significant effects were found on grape yield, cluster weight, cluster width, berry length, berry width, berry length/berry width, must yield, a* and b* color intensity values.

Kaynakça

  • Akbulut, M., Çoklar, H., 2008. Physicochemical and rheological properties of sesame pastes (Tahın) processed from hulled and unhulled roasted sesame seeds and their blends at various levels, Journal of Food Process Engineering. 31, 488–502.
  • Akçay, K.., Akın, A., 2013. Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidindefarklı seviyede yaprak alma ve yaprak gübresi uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yyü. Tar. Bil. Derg. (Yyu J Agr Scı). 23 (3): 249–255.
  • Akın, A., Kısmalı, İ., 2004. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Dergisi. 41 (43): 1–10. Bornova–İzmir.
  • Akın, A., 2011a. Effects of cluster reduction, herbagreen and humic acid applications on grapeyield and quality of Horoz Karası and Gök üzüm grape cultivars. African Journal of Biotechnology. 10 (29): 5593–5600.
  • Akın, A., 2011b. Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri.Yyü. Tar. Bil. Derg. (Yyu J Agr Scı). 21 (2): 134–139.
  • Akın, A., Sarıkaya, A., 2012. Hasandede üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve hümik asit uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi. 14 (1):267–274.
  • Akın, A., Dardeniz, A, Ateş, F., Çelik, M., 2012. The effects of various crop loads and leaf fertilizer on grapevine. Journal of Plant Nutrition. 35: 1949–1957.
  • Amerine, M.A., Cruess, M.V., 1960. The technology of wine making. The Avi Publishing Comp., Inc. Westport, Connecticut, U.S.A. 709 pp.
  • Anonim, 2012. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. (www.tuik.gov.tr). (Erişim Tarihi: 01.05.2013).
  • Anonymous, 2012. FAO statistical database. Available at: http://faostat.fao.org.Rome: FAO. (Erişim tarihi: 01.05.2013).
  • Çoban, H., Kara, S., 2002. Studies on the effects of different croploads on yield and quality in round seedless cultivar (Vitis vinifera L.) Asian J Plant Sci. 4: 414–416.
  • Minolta, 1994. Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd.,Osaka (Japan).
  • Topuz, E., Akın, A., 2013. Kara Dimrit üzüm çeşidinde farklı seviyede şarj (ürün yükü) ve yaprak gübresi Uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Bildiri Özetleri, Poster No: 57, s: 90–91, 25–28 Eylül Dedeman–Konya.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA38BP79NB
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma Demet Yılmaz Bu kişi benim

Aydın Akın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz, F. D., & Akın, A. (2014). Red Globe Sofralık Üzüm Çeşidinde Salkım Ucu Kesme ve Yaprak Gübresi Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 17-21.