Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Maize and Sorghum-Sudangrass Crosses intercropped with Soybean, Cowpea, Guar On, Silage Yield and Quality

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 99 - 104, 01.08.2017

Öz

Silage is gaining popularity as animal feed every day. Maize and sorghum are the most common silage crops. Besides yield, quality and nutritional value are also significant attributes for silage. In this study, maize and sorghum-sudangrass crosses were grown alone and intercropped with soybean, cowpea and guar and harvested plants were ensilaged. Silage yield, silage pH, crude protein, crude ash, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL) values were investigated. High silage yields were obtained from pure maize and low values were obtained from pure guar sowings. Intercropping systems had higher silage yields than pure-sown legumes. The pH values of all silages produced from all treatments (except for guar silage) were lower than 4.30. Legume silages had high and cereal silages had low crude protein ratios. Intercropping systems had higher crude protein ratios than pure sowings. Maize silage had the lowest and sorghum + guar silage had the greatest crude ash ratio. Pure-sown sorghum and maize silages had high NDF and ADF ratios, but intercropping systems had low NDF and ADF ratios. Sorghum sudangrass + guar silage had high and pure-sown cowpea had low ADL ratio. Although pure maize silage had quite high silage yield, quality and nutritional value of maize + soybean and maize + cowpea silages were better. Therefore, these two intercropping systems were recommended for high-quality silage. Incorporating legumes into cropping patterns will also contribute to sustainability of agricultural practices. 

Kaynakça

  • Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F., 1999. İzmir ili ve civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitesinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 39-40: 54-63.
  • Anonim, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001.
  • Anonim, 2017. Çanakkale Meteoroloji İl Müdürlüğü İklim Verileri.
  • AOAC 1995. Association of Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 16th ed. Washington: AOAC Internetional.
  • Arslan, M., Erdurmuş C., Öten, M., Aydınoğlu, B., Çakmakçı, S., 2017. Mısır (Zea mays L.) ile Leucaena leucocephala L. bitkisinin karıştırılmasıyla hazırlanan silajların besin değerinin belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2017, 54 (1):101-106.
  • Arslangiray, C., Tansı, V., Sağlamtimur, T., 1991. Çukurova koşullarında II.ürün olarak yetiştirilen mısır (Zea maysL.) ve sorgum (Sorghumsp.) tür ve çeşitlerinin gelişme dönemlerine göre biyolojik üretimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma, Türkiye 2.Çayır Mera ve Yembitkiler Kongresi, 28-31 Mayıs 1991, İzmir, s:369-378.
  • Eskandari, H., Ghanbari, A., Javanmard, A., 2009. Intercropping of Cereals and Legumes for Forage Production. Not. Sci. Biol. 1:7-13.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Teknolojisi. Hakan Ofset, İzmir
  • Geren, H., Kavut, Y.T., 2009. İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı sorgum (Sorghum sp.) türlerinin mısır (Zea mays L.) ile verim ve silaj kalitesi yönünden karşılaştırılması üzerine bir araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2009, 46 (1): 9-16
  • Hashemi, M., Farsad, A., Sadeghpour, A., Weis, S., Herbert, S.J., 2013. Cover crop seeding date influence on fall nitrogen recovery. Journal of Plant Nutritional and Soil Science, 176, 69-75.
  • Jahanzad, E., Sadeghpour, A., Hashemi, M., Keshavarz Afshar, R., Hosseini, M.B., Barker, A.V., 2015. Silage Fermentation profile, chemical composition and economic evaluation of millet and soya bean grown in monocultures and as intercrops. Grass and Forage Science. 71, 584-594.
  • Marsalis, M.A., Angadi, S., Contreras-Govea, F.E, Kirksey, R.E., 2009. Harvest timing and by product addition effects on corn and forage sorghum silage grown under water stress. Bull. 799. NMSU Agric. Exp. Stn., Las Cruces, NM.
  • Martin, R.C., Arnason, J.T., Lambert, J.D.H., Isabeile, P., Voldeng, H.D., Smith, D.L., 1989. Reduction of European Corn Borer (Lepidoptera: Pyralidae) Damage by Intercropping Corn with Soybean. J. Econ. Entomol, 82:1455-1459.
  • Tansı, V., Ülger, A.C., Sağlamtimur, T., Baytekin, H., Okant , M., Kılınç, M., 1991. Güneydoğu Anadolu bölgesinde I. ve II. ürün olarak yetiştirilebilecek sorgum tür ve çeşitlerinin saptanması üzerinde araştırmalar, Çukurova Üniv.Ziraat Fak. Genel Yay.No:39, GAP Yay.No:66, 44s.
  • Titterton, M., Maasdorp, B:V., 1997. Nutritional improvement of maize silage for dairying: mixed crop silages from sole and intercropped legumes and a long season variety of maize. 2. Ensilage. Animal Feed Science and Technology, 69, 263-270.
  • Van Soest P.J., J.B. Robertson., B.A. Lewis., 1991. Methods of Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber and Non-Starch Poly Saccharides in Relation to Animal Nutrition. J. Dairy Sci., 74:3583-3597.
  • Zandvakili, O.R., Allahdadi, I., Mazaheri, D., Akbari, G.A., Jahanzad E., Mirshekari, M., 2013. Effect of different planting proportions and nitrogen fertilizer in intercropping forage sorghum and lima bean. African Journal of Agricultural Research, 8, 6488-6498.

Mısır, Sorgum Sudanotu Melezi ile Soya, Börülce ve Guarın Karışık Ekimlerinin Silaj Verimi ve Kalitesine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 1, 99 - 104, 01.08.2017

Öz

Silaj yapımı her geçen gün artmaktadır.
Silaj yapımında yaygın olarak mısır, sorgum bitkileri kullanılmaktadır. Silajın
verimi yanında besleme değeri ve kalitesi de oldukça önemlidir. Bu çalışmada
mısır ve sorgum sudanotu melezi ile soya fasulyesi, yemlik börülce ve guar
bitkileri yalın ve ikili karışım halinde yetiştirilerek silaj yapılmıştır.
Ekilen bitkilerin silaj verimine, yapılan silajlarında pH, ham protein, ham
kül, NDF, ADF ve ADL miktarlarına bakılmıştır. Silaj verimi yalın yetiştirilen
mısır bitkisinden yüksek, yalın yetiştirilen guarda ise düşük olmuştur. İkili
karışım halinde yetiştirilen bitkilerin silaj verimi yalın yetiştirilen
baklagillerden yüksek olmuştur. Tüm uygulamalardan yapılan silajların pH değeri
guar haricinde 4,30’un altında olmuştur. Silajların ham protein oranı baklagil
silajlarında yüksek, tahıl silajlarında düşük fakat ikili karışımlarda ise ham
protein oranlarında yalın ekilen tahıllara göre artış belirlenmiştir. Ham kül
oranı en düşük mısır silajında belirlenmiş, en yüksek ise sorgum+guar silajında
tespit edilmiştir. Sorgum sudanotu ve mısırın yalın ekilen parsellerinden
yapılan silajın NDF ve ADF oranları yüksek olurken, ikili karışımlarından
yapılan silajın NDF ve ADF oranları düşmüştür. Sorgum+guar ikili karışımında
ADL yüksek, yalın börülcede ise düşük olmuştur. Sonuç olarak yalın mısır
ekimlerinde silaj verimi yüksek çıksa da, silajın besleme değeri ve kalitesi
bakımından mısır+soya fasulyesi, mısır+börülce ikili karışımı önerilebilir.
Bunların yanında üretimimize baklagillerin sokulması sürdürülebilir tarımda
kaçınılmazdır. 

Kaynakça

  • Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F., 1999. İzmir ili ve civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitesinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim 39-40: 54-63.
  • Anonim, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu İstatistiksel Tablolar ve Dinamik Sorgulama Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001.
  • Anonim, 2017. Çanakkale Meteoroloji İl Müdürlüğü İklim Verileri.
  • AOAC 1995. Association of Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 16th ed. Washington: AOAC Internetional.
  • Arslan, M., Erdurmuş C., Öten, M., Aydınoğlu, B., Çakmakçı, S., 2017. Mısır (Zea mays L.) ile Leucaena leucocephala L. bitkisinin karıştırılmasıyla hazırlanan silajların besin değerinin belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2017, 54 (1):101-106.
  • Arslangiray, C., Tansı, V., Sağlamtimur, T., 1991. Çukurova koşullarında II.ürün olarak yetiştirilen mısır (Zea maysL.) ve sorgum (Sorghumsp.) tür ve çeşitlerinin gelişme dönemlerine göre biyolojik üretimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma, Türkiye 2.Çayır Mera ve Yembitkiler Kongresi, 28-31 Mayıs 1991, İzmir, s:369-378.
  • Eskandari, H., Ghanbari, A., Javanmard, A., 2009. Intercropping of Cereals and Legumes for Forage Production. Not. Sci. Biol. 1:7-13.
  • Filya, İ., 2001. Silaj Teknolojisi. Hakan Ofset, İzmir
  • Geren, H., Kavut, Y.T., 2009. İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı sorgum (Sorghum sp.) türlerinin mısır (Zea mays L.) ile verim ve silaj kalitesi yönünden karşılaştırılması üzerine bir araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2009, 46 (1): 9-16
  • Hashemi, M., Farsad, A., Sadeghpour, A., Weis, S., Herbert, S.J., 2013. Cover crop seeding date influence on fall nitrogen recovery. Journal of Plant Nutritional and Soil Science, 176, 69-75.
  • Jahanzad, E., Sadeghpour, A., Hashemi, M., Keshavarz Afshar, R., Hosseini, M.B., Barker, A.V., 2015. Silage Fermentation profile, chemical composition and economic evaluation of millet and soya bean grown in monocultures and as intercrops. Grass and Forage Science. 71, 584-594.
  • Marsalis, M.A., Angadi, S., Contreras-Govea, F.E, Kirksey, R.E., 2009. Harvest timing and by product addition effects on corn and forage sorghum silage grown under water stress. Bull. 799. NMSU Agric. Exp. Stn., Las Cruces, NM.
  • Martin, R.C., Arnason, J.T., Lambert, J.D.H., Isabeile, P., Voldeng, H.D., Smith, D.L., 1989. Reduction of European Corn Borer (Lepidoptera: Pyralidae) Damage by Intercropping Corn with Soybean. J. Econ. Entomol, 82:1455-1459.
  • Tansı, V., Ülger, A.C., Sağlamtimur, T., Baytekin, H., Okant , M., Kılınç, M., 1991. Güneydoğu Anadolu bölgesinde I. ve II. ürün olarak yetiştirilebilecek sorgum tür ve çeşitlerinin saptanması üzerinde araştırmalar, Çukurova Üniv.Ziraat Fak. Genel Yay.No:39, GAP Yay.No:66, 44s.
  • Titterton, M., Maasdorp, B:V., 1997. Nutritional improvement of maize silage for dairying: mixed crop silages from sole and intercropped legumes and a long season variety of maize. 2. Ensilage. Animal Feed Science and Technology, 69, 263-270.
  • Van Soest P.J., J.B. Robertson., B.A. Lewis., 1991. Methods of Dietary Fiber, Neutral Detergent Fiber and Non-Starch Poly Saccharides in Relation to Animal Nutrition. J. Dairy Sci., 74:3583-3597.
  • Zandvakili, O.R., Allahdadi, I., Mazaheri, D., Akbari, G.A., Jahanzad E., Mirshekari, M., 2013. Effect of different planting proportions and nitrogen fertilizer in intercropping forage sorghum and lima bean. African Journal of Agricultural Research, 8, 6488-6498.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Altıngül Özaslan Parlak

Barış Alaca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özaslan Parlak, A., & Alaca, B. (2017). Mısır, Sorgum Sudanotu Melezi ile Soya, Börülce ve Guarın Karışık Ekimlerinin Silaj Verimi ve Kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 99-104.