Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yaygın Fiğ ile Yem Bezelyesinin Arpa ve Yulaf ile Karışımlarında Uygun Karışım Oranının Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 2, 55 - 62, 26.12.2017

Öz

Bu
araştırma Yozgat İli Çekerek İlçesi ekolojik
koşullarında yaygın fiğ ile yem bezelyesinin arpa ve yulaf ile karışımlarında
uygun karışım oranının belirlenmesi amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında
yürütülmüştür. Materyal olarak yem
bezelyesinde Taşkent, yaygın fiğde Seğmen, yulafta Checota ve arpada Karatay-94
çeşidi kullanılmıştır. Deneme Tesadüf Blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş olup, bitkiler yalın ve
ikili karışımlar (farklı karışım oranları) 
halinde yetiştirilmişlerdir. Araştırmada kuru ot verimi, protein verimi,
ADF ve NDF oranları açısından işlemler arasında önemli farklılıkların olduğu
belirlenmiştir. Yılların birleştirilmiş ortalamalarına göre, kuru ot verimi, protein
verimi, ADF ve NDF oranları sırasıyla 330.2 kg/da, 58.7 kg/da, % 30.53 ve % 52.09
olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda karışımların kuru ot, protein
verimleri ve diğer veriler dikkate alındığında 
% 30 yulaf + % 70 yem bezelyesi ve % 40 arpa + % 60 yem bezelyesi
karışımlarının bölgemiz şartlarında erken ilkbahar ekimlerinde başarıyla
yetiştirilebileceği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Aasen, A., Baron, V.S., Clayton, G.W., Dick, A.C., McCartney, D.H., 2004. Swath grazing potential of spring cereals, field pea and mixtures with other species. Canadian Journal of Plant Science. 84(4): 1051 – 1058.
  • Akman, N., Aksoy, F., Şahin, O., Kaya, Y., Erdoğdu, G., 2007. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’nin hayvansal üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yayınları No: 4, (Erişim Tarihi: 15.06.2016), (http://www.kooptr.com/ekitap/hayvan_su/hayvansal_uretim.pdf).
  • Anonymous, 2016. American forage and grassland council, alfalfa hay quality makes the difference. http://www.uky.edu/Ag/AnimalSciences/extension/pubpdfs/agr137.pdf, (Erişim Tarihi: 15.06.2016).
  • Atış, İ., Kökten, K., Hatipoğlu, R., Yılmaz, Ş., Atak, M., Can, E., 2012. Plant density and mixture ratio effects on the competition between common vetch and wheat. Australian Journal of Crop Science. 6(3): 498 – 505.
  • Carr, P.M., Horsley, R.D., Poland, W.W., 2004. Barley, oat and cereal–pea mixtures as dryland forages in the Northern Great Plains. Agronomy Journal. 96(3): 677 – 684.
  • Doğan, S., 2010. Van koşullarında yem bezelyesi (Pisum arvense L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarının ot verimi ve silaj kalitesine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Erol, A., Kaplan, M., Kızılşimşek, M., 2009. Oats (Avena sativa) – common vetch (Vicia sativa) mixtures grown on a low-input basis for a sustainable agriculture. Tropical Grasslands. 43(3): 191 – 196.
  • Gülümser, A., Bozoğlu, H., Pekşen, E., 2006. Araştırma ve Deneme Metotları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No 48, 264 s, Samsun.
  • Hoy, M.D., Moore, K.J., George, J.R., Brummetr, E.C., 2002. Alfalfa yield and quality as in fluenced by establishment method. Agronomy Journal. 94: 65 – 71.
  • Kara, İ., 2013. Farklı dönemlerde hasat edilen adi fiğ macar fiği ve yem bezelyesinde ot verimi ve kalitesinin değişimi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Karaca, S., 2001. Adi fiğ (Vicia sativa L.)+arpa (Hordeum vulgare L.) karışımında azot ve fosforlu gübrelemenin verim ve kaliteye etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Koçer, A., 2011. Yem bezelyesi (Pisum sativum spp. arvense L.)’nin yulaf ve arpa ile karışımlarında ot verim ve kalitelerinin belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Lithourgidis, A.S.,Vasilakoglou, I.B., Dhima, K.V., Dordas, C.A., Yiakoulaki, M. D., 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Reseach. 99(2-3): 106 – 113.
  • Özaslan Parlak, A., Göçmen, N., 2017. Yem bezelyesi ile arpa, yulaf ve tritikale karışım oranlarının belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 5 (1): 119 – 124.
  • Özel, A., 2010. Arpa (Hordeum vulgare L.) + macar fiği (Vicia pannonica Cratz.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) + adi fiğ (Vicia sativa L.) karışık ekimlerinde uygun karışım oranlarının belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Hatay.
  • Ross, S.M., King, J.R., O’Donovan, J.T., Spaner, D., 2004. Forage potential of ıntercropping berseem clover with barley, oat or triticale. Agronomy Journal. 96:1013 – 1020.
  • Soya, H., Avcıoğlu R., Çelen. A.E., Sabancı. İ., (1991). Kimi tek yıllık baklagil yem bitkilerinin hasat kalıntıları ile toprak verimliliğine katkıları. Türkiye 2. Çayır – Mer’a Yem bitkileri Kongresi, 28 – 31 Mayıs, İzmir, 416 – 423.
  • Temel, S., Keskin, B., Yıldız, V., Kır, A.E., 2015. Iğdır ovası taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin kuru ot verimi ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 5(3): 67 – 76.
  • Uzun, A., Aşık, F.F., 2009. Bezelye+yulaf karışımında farklı karışım oranları ile biçim zamanlarının otun verimi ve kalitesi üzerine etkisi. Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim, Hatay, 584 – 588.
  • Yolcu, H., Tan, M., 2008. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım Bilimleri Dergisi. 14(3): 303 – 312.
Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 2, 55 - 62, 26.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Aasen, A., Baron, V.S., Clayton, G.W., Dick, A.C., McCartney, D.H., 2004. Swath grazing potential of spring cereals, field pea and mixtures with other species. Canadian Journal of Plant Science. 84(4): 1051 – 1058.
  • Akman, N., Aksoy, F., Şahin, O., Kaya, Y., Erdoğdu, G., 2007. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’nin hayvansal üretimi. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yayınları No: 4, (Erişim Tarihi: 15.06.2016), (http://www.kooptr.com/ekitap/hayvan_su/hayvansal_uretim.pdf).
  • Anonymous, 2016. American forage and grassland council, alfalfa hay quality makes the difference. http://www.uky.edu/Ag/AnimalSciences/extension/pubpdfs/agr137.pdf, (Erişim Tarihi: 15.06.2016).
  • Atış, İ., Kökten, K., Hatipoğlu, R., Yılmaz, Ş., Atak, M., Can, E., 2012. Plant density and mixture ratio effects on the competition between common vetch and wheat. Australian Journal of Crop Science. 6(3): 498 – 505.
  • Carr, P.M., Horsley, R.D., Poland, W.W., 2004. Barley, oat and cereal–pea mixtures as dryland forages in the Northern Great Plains. Agronomy Journal. 96(3): 677 – 684.
  • Doğan, S., 2010. Van koşullarında yem bezelyesi (Pisum arvense L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarının ot verimi ve silaj kalitesine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Erol, A., Kaplan, M., Kızılşimşek, M., 2009. Oats (Avena sativa) – common vetch (Vicia sativa) mixtures grown on a low-input basis for a sustainable agriculture. Tropical Grasslands. 43(3): 191 – 196.
  • Gülümser, A., Bozoğlu, H., Pekşen, E., 2006. Araştırma ve Deneme Metotları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, No 48, 264 s, Samsun.
  • Hoy, M.D., Moore, K.J., George, J.R., Brummetr, E.C., 2002. Alfalfa yield and quality as in fluenced by establishment method. Agronomy Journal. 94: 65 – 71.
  • Kara, İ., 2013. Farklı dönemlerde hasat edilen adi fiğ macar fiği ve yem bezelyesinde ot verimi ve kalitesinin değişimi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Karaca, S., 2001. Adi fiğ (Vicia sativa L.)+arpa (Hordeum vulgare L.) karışımında azot ve fosforlu gübrelemenin verim ve kaliteye etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Koçer, A., 2011. Yem bezelyesi (Pisum sativum spp. arvense L.)’nin yulaf ve arpa ile karışımlarında ot verim ve kalitelerinin belirlenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Lithourgidis, A.S.,Vasilakoglou, I.B., Dhima, K.V., Dordas, C.A., Yiakoulaki, M. D., 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Reseach. 99(2-3): 106 – 113.
  • Özaslan Parlak, A., Göçmen, N., 2017. Yem bezelyesi ile arpa, yulaf ve tritikale karışım oranlarının belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 5 (1): 119 – 124.
  • Özel, A., 2010. Arpa (Hordeum vulgare L.) + macar fiği (Vicia pannonica Cratz.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) + adi fiğ (Vicia sativa L.) karışık ekimlerinde uygun karışım oranlarının belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Hatay.
  • Ross, S.M., King, J.R., O’Donovan, J.T., Spaner, D., 2004. Forage potential of ıntercropping berseem clover with barley, oat or triticale. Agronomy Journal. 96:1013 – 1020.
  • Soya, H., Avcıoğlu R., Çelen. A.E., Sabancı. İ., (1991). Kimi tek yıllık baklagil yem bitkilerinin hasat kalıntıları ile toprak verimliliğine katkıları. Türkiye 2. Çayır – Mer’a Yem bitkileri Kongresi, 28 – 31 Mayıs, İzmir, 416 – 423.
  • Temel, S., Keskin, B., Yıldız, V., Kır, A.E., 2015. Iğdır ovası taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin kuru ot verimi ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 5(3): 67 – 76.
  • Uzun, A., Aşık, F.F., 2009. Bezelye+yulaf karışımında farklı karışım oranları ile biçim zamanlarının otun verimi ve kalitesi üzerine etkisi. Türkiye 8. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim, Hatay, 584 – 588.
  • Yolcu, H., Tan, M., 2008. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım Bilimleri Dergisi. 14(3): 303 – 312.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmail Ay Bu kişi benim

Hanife Mut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ay, İ., & Mut, H. (2017). Yaygın Fiğ ile Yem Bezelyesinin Arpa ve Yulaf ile Karışımlarında Uygun Karışım Oranının Belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), 55-62.