Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Doublecortin-like kinase 1 levels and oxidant status in Alzheimer's disease

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 4, 687 - 693, 31.12.2017
https://doi.org/10.17826/cutf.325707

Öz

Purpose: Alzheimer disease (AD) is a progressive neurodegenerative disease that affects the neurons in various parts of the central nervous system. Recently discovered protein Doublecort like kinase-1 (DCLK-1) is one of the microtubule-associated protein. Our goal is to investigate the relationship of the role of the DCLK-1 in AD disease and oxidative stress.

Material and Methods: The study included Alzheimer-disease-diagnosed 60 patients admitted to the clinic with memory disorders, and 30 healthy subjects. In the serum of patient and control group, DCLK-1, tau protein and zinc levels were measured. To assess the presence of oxidative stress, malondialdehyde (MDA), protein carbonyl group (PCG), protein thiol groups (PTG), glutathione (GSH) and catalase levels were detected. Dementia level was staged with Mini-Mental State Examination (MMSE) and Dementia Clinical Staging Scale (CDR). 

Results: Serum DCLK-1 and tau levels were determined significantly higher in AD compared to the control group). In the group with AD, levels of MDA, and PCG levels were significantly higher and GSH, catalase levels were determined significantly lower. DCLK-1 and MDA levels were determined significantly higher in the group with severe AD compared to the group with mild AD. In AD group, a positive correlation between DCLK-1 and, CDR and MDA; and negative correlation was found between MMSE and B12 vitamin 

Conclusions: The presence of a relation with increase in DCLK1 levels in AD and risk factors shows that it can be a new marker in assessing the disease. 

Alzheimer hastalığında doublecortin-like kinaz-1 düzeyleri ve oksidan durumu

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 4, 687 - 693, 31.12.2017
https://doi.org/10.17826/cutf.325707

Öz

Amaç: Alzheimer hastalığı (AH); merkezi sinir sisteminin çeşitli kısımlarında nöronları etkileyen progresif bir nörodejeneratif hastalıktır. Yeni keşfedilen bir protein olan Doublecortin like kinaz-1 (DCLK-1) mikrotübül ilişkili proteinlerden biridir. Amacımız AH’de DCLK-1’in rolünü ve oksidatif stresle ilişkisini araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu bellek bozuklukları nedeniyle polikliniğe başvuran AH tanısı konan 60 hasta ve 30 sağlıklı bireyden oluşturuldu. Hasta ve kontrol grubunun serumlarında DCLK-1, tau protein ve çinko düzeyleri ölçüldü. Oksidatif stresin varlığını değerlendirmek için malondialdehit (MDA), protein karbonil grup (PCG), protein tiyol grup (PTG), glutatyon (GSH) ve katalaz düzeyleri saptandı. Demans derecesi Mini Mental Durum Muayenesi (MMSE) ve Demansın Klinik Evrelendirilme Ölçeği (CDR) ile evrelendirildi. 

Bulgular: Serum DCLK-1 ve tau düzeyleri AH’da kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı. AH olan grupta MDA, PCG düzeyleri anlamlı olarak yüksek ve GSH, katalaz düzeyleri anlamlı olarak düşük saptandı. DCLK-1 ve MDA düzeyleri ciddi AH olan grupta hafif gruba göre anlamlı olarak yüksek saptandı. AH grubunda DCLK-1 ile CDR ve MDA arasında pozitif korelasyon ve çinko, MMSE ve B12 vitamini değerleri arasında negatif korelasyon saptandı 

Sonuç: AH’da DCLK-1 düzeylerinin artışı ve risk faktörleri ile ilişkili bulunması hastalığın değerlendirilmesinde yeni bir belirteç olabileceğini göstermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Savaş Güzel

Özlem Yıldız Bu kişi benim

Aysun Ünal Bu kişi benim

Ali Rıza Kızıler Bu kişi benim

Tevfik Gülyaşar Bu kişi benim

Eda Çelik Güzel Bu kişi benim

Çiğdem Fidan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Kabul Tarihi 14 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 4

Kaynak Göster

MLA Güzel, Savaş vd. “Alzheimer hastalığında Doublecortin-Like Kinaz-1 düzeyleri Ve Oksidan Durumu”. Cukurova Medical Journal, c. 42, sy. 4, 2017, ss. 687-93, doi:10.17826/cutf.325707.