Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Doğum şeklinin yenidoğan kordon kanı hematolojik parametrelerine etkisi

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 4, 735 - 740, 31.12.2017
https://doi.org/10.17826/cutf.325747

Öz

Amaç: Bu çalışmada doğum şeklinin yenidoğan kordon kanı hematolojik parametreler üzerindeki etkisini değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel karşılaştırmalı çalışma, Temmuz 2014'ten Ekim 2015'e kadar Sudan Gezira State'de bulunan Wad Madani Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 400 gebe ve yeni doğan bebekleri ile gerçekleştirildi. Normal vajinal doğum yapacak olan annelerin, antekübital fossasından doğumdan önce ya da elektif sezaryen yapan annelerden doğum sırasında, iyi tecrübeli ebeler tarafından kordon kanları toplandı. 

Sonuç: Bu araştırma normal vajinal doğum ile doğan yenidoğanların kordon kanındaki alyuvar, akyuvar, nötrofil ve monosit sayımlarının sezaryen ile doğanlara göre daha yüksek seviyelerde olduğunu ortaya koymuştur. Ortalama eritrosit hemoglobini, ortalama eritrosit hacmi, retikülosit sayısı ve lenfosit ise sezaryen grubunda daha yüksekti. Tartışma: Bu çalışma ile doğum şeklinden, bazı tam kan sayımı parametrelerinin etkilendiği ancak diğer parametrelerin etkilenmediği gözlemlendi. Doğum şekli, hemoglobin, hematokrit, ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonu, trombosit sayısı eozinofil ve bazofil üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip değildi.


Effect of delivery mode on newborns cord blood hematological parameters

Yıl 2017, Cilt: 42 Sayı: 4, 735 - 740, 31.12.2017
https://doi.org/10.17826/cutf.325747

Öz

Purpose: The aim of this study is to evaluate the influence of the mode of delivery on hematological parameters of newborns cord blood.

Material and Methods: This a cross-sectional comparative study carried out at Wad Madani Teaching Maternity Hospital, Gezira State, Sudan, from July 2014 to October 2015. 400 pregnant women and their respective newborns were enrolled in the study. Blood was collected before delivery from antecubital fossa of the mothers when admitted for normal vaginal delivery or in labor for elective caesarean section and cord blood was collected by well-experienced midwives. 

Results: The study revealed the results of red blood cells count, white cells count count neutrophil and monocyte, were found to be higher in newborns cord blood delivered by normal vaginal delivery than those delivered by caesarean section . Mean corpuscular hemoglobin, man corpuscular volume, reticulocyte count and lymphocyte were higher in caesarean section group. 

Conclusion: The study observed that some complete blood count parameters affected by the mode delivery and other parameters cannot affect.The delivery route had no statistically significant effect on hemoglobin, hematocrit, mean cell hemoglobin concentration, platelet count eosinophil and basophil.


Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Mohammed Siddig Younis

Mahmoud Mohamed Elgari Bu kişi benim

Babiker Ahmed Mohamed Bu kişi benim

El Fadil Eissa Idris Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Kabul Tarihi 25 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 4

Kaynak Göster

MLA Younis, Mohammed Siddig vd. “Doğum şeklinin yenidoğan Kordon Kanı Hematolojik Parametrelerine Etkisi”. Cukurova Medical Journal, c. 42, sy. 4, 2017, ss. 735-40, doi:10.17826/cutf.325747.