BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2016, Cilt: 37 Sayı: 4, 426 - 438, 13.11.2016

Öz

Şeyl Gazı (Kaya Gazı) ve Çevresel Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 37 Sayı: 4, 426 - 438, 13.11.2016

Öz

Özet. Son yıllarda şeyl formasyonlarından doğal gaz üretimi (şeyl gaz) karadaki hidrokarbon (petrol ve gaz) arama ve üretimlerindeki en hızlı gelişen eğilimdir. Şeyl gaz operasyonlarında teknolojik gelişmeler özellikle Amerika’da son birkaç yılda daha da hızlanmış ve bu süreç küresel olarak ilerlemeye devam etmektedir. Petrol ve gaz sektöründeki yeni gelişmeler çevre ve sosyo-ekonomik alanda, özellikle de doğal gaz gelişiminin yeni olduğu alanlarda birçok değişimi de beraberinde getirmiştir. Şeyl gaz ile ilgili çevresel etkiler küresel ve yerel düzeylerde etkili olmaktadır. Bunlar iklim değişikliği, sera gazı (GHG) emisyonları, yerel hava kalitesi, su temini, su kalitesi, sismik aktivite, yerleşim yeri ve toplumsal etkilerdir. Yoğun kuyu aralıkları, operasyonlardan dolayı oluşan gürültü, artan kamyon trafiği halk ve çevre için düşünülmesi gereken diğer konuları oluşturmaktadır. Bazı çevresel etkiler ise yeni teknolojik gelişmeleri kullanarak azaltılmıştır. Örneğin, şeyl gazı üretimi sırasındaki sera gazları azaltılmaya başlanmış ve tatlı su ihtiyacı ise operasyonda kullanılan suyun arıtılması ve yeniden kullanılmasının yaygınlaşması sonucunda azalmaya başlamıştır. Sismik aktivitenin önlenmesi gibi diğer konular ise hala detaylı inceleme ve araştırmaya ihtiyaç duymaktadır.

Anahtar Kelimeler: Şeyl gazı, hidrokarbon, çevre kirliliği, sera gazı, doğal gaz, su kirliliği

 

Abstract. In recent years, natural gas production from shale formations (shale gas) is one of the most rapidly expanding trends in onshore hydrocarbon (oil and gas) exploration and production. Especially in the United States the development of technology within shale gas operations has been rapid within the last few years and is still ongoing globally. New developments about oil and gas sector create change to the environmental and socio-economic view, particularly in those areas where gas development is a new activity. Effective environmental impacts related with shale gas development occur at the global and territorial levels. These include impacts to climate change, greenhouse gas (GHG) emissions, local air quality, water availability, water quality, seismicity, and local communities. Dense well-spacings, noise from operations and increased truck traffic are further concerns for the environment and the public. Some environmental effects have already been effectively reduced using these new technological progress. For example, the reduction of greenhouse gas emissions during shale gas production and the reduction of freshwater demands by increased recycling and re-use of wastewater. Other issues still need more attention from research and development, e.g. the prevention of induced seismicity.

Keywords: Shale gas, hydocarbons, environmental pollution, greenhouse gas, natural gas, water pollution

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Derleme
Yazarlar

Nazan Yalcın Erik

Yayımlanma Tarihi 13 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 37 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yalcın Erik, N. (2016). Şeyl Gazı (Kaya Gazı) ve Çevresel Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, 37(4), 426-438.
AMA Yalcın Erik N. Şeyl Gazı (Kaya Gazı) ve Çevresel Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. Kasım 2016;37(4):426-438.
Chicago Yalcın Erik, Nazan. “Şeyl Gazı (Kaya Gazı) Ve Çevresel Etkileri”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 37, sy. 4 (Kasım 2016): 426-38.
EndNote Yalcın Erik N (01 Kasım 2016) Şeyl Gazı (Kaya Gazı) ve Çevresel Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 37 4 426–438.
IEEE N. Yalcın Erik, “Şeyl Gazı (Kaya Gazı) ve Çevresel Etkileri”, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 37, sy. 4, ss. 426–438, 2016.
ISNAD Yalcın Erik, Nazan. “Şeyl Gazı (Kaya Gazı) Ve Çevresel Etkileri”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 37/4 (Kasım 2016), 426-438.
JAMA Yalcın Erik N. Şeyl Gazı (Kaya Gazı) ve Çevresel Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2016;37:426–438.
MLA Yalcın Erik, Nazan. “Şeyl Gazı (Kaya Gazı) Ve Çevresel Etkileri”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 37, sy. 4, 2016, ss. 426-38.
Vancouver Yalcın Erik N. Şeyl Gazı (Kaya Gazı) ve Çevresel Etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2016;37(4):426-38.