BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2017, Cilt: 38 Sayı: 1, 119 - 130, 16.02.2017

Öz

PSO, CS ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT'li Yükselteç Tasarımı

Yıl 2017, Cilt: 38 Sayı: 1, 119 - 130, 16.02.2017

Öz

Özet. BJT’lerin, elektronik devrelerde önemli bir yeri olan yükselteçlerde kullanımı hala popülerliğini korumaktadır. Diğer taraftan, BJT’li yükselteçlerin istenilen karakteristiklerde tasarlanması önemli bir problemdir. Özellikle standart eleman değerleri ile istenilen yükselteç özelliklerini sağlamak için klasik tasarım yöntemlerini kullanmak önemli bir işlem yükü ve aşırı zaman kaybına neden olur. Bunun yanı sıra, elde edilen sonuçlarda, istenilen karakteristiklerden bir veya birkaçının elde edilememesi ihtimali de vardır. Yine, değişen bir parametre için yukarıda sayılan işlem yükünün tekrarlanması da gerekecektir.

Bu çalışmada, bu probleme çözüm olarak ortak emiterli bir BJT’li yükseltecin standart eleman değerleri kullanarak tasarımı, Cuckoo Search, Parçacık Sürü Optimizasyonu ve Ateşböceği algoritmaları kullanılarak yapılmıştır. Yine elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Bu algoritmalar sayesinde geleneksel yönteme göre işlem yükleri ortandan kalkmış ve yükseltecin istenilen karakteristikte çalışması için gereken standart eleman değerleri, belirlenen hata oranının altında seçilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yükselteç Tasarımı, PSO, Cuckoo Search, FireFly, Optimizasyon

 

Abstract. Basic purpose in the amplifier circuits design is to solve and select the standard component values for obtaining  the desired circuit characteristics. If the classical design methods are selected then the process will take long time and need a lot of mathematical efforts. As a solution of these problems, in this work Cuckoo Search Algorithm, Partical Swarm Optimization Algorithm and FireFly Algorithm are proposed to determine the standard components values, which are in the market, for Common-Emiter Amplifier. Also, comparisons of the obtained results are given. By those algorithms, required mathematical efforts are reduced substantially. In addition to this, proposed methods provide to choose standard component values to obtain desired circuit characteristics under the specified process error.

Keywords: Amplifier Design, PSO, Cuckoo Search, FireFly, Optimization

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Mühendislik Bilimleri Makalesi
Yazarlar

Murat Erhan Çimen

Ali Fuat Boz

Yayımlanma Tarihi 16 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 38 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çimen, M. E., & Boz, A. F. (2017). PSO, CS ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, 38(1), 119-130.
AMA Çimen ME, Boz AF. PSO, CS ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. Şubat 2017;38(1):119-130.
Chicago Çimen, Murat Erhan, ve Ali Fuat Boz. “PSO, CS Ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 38, sy. 1 (Şubat 2017): 119-30.
EndNote Çimen ME, Boz AF (01 Şubat 2017) PSO, CS ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 38 1 119–130.
IEEE M. E. Çimen ve A. F. Boz, “PSO, CS ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı”, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, ss. 119–130, 2017.
ISNAD Çimen, Murat Erhan - Boz, Ali Fuat. “PSO, CS Ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi 38/1 (Şubat 2017), 119-130.
JAMA Çimen ME, Boz AF. PSO, CS ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2017;38:119–130.
MLA Çimen, Murat Erhan ve Ali Fuat Boz. “PSO, CS Ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı”. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 38, sy. 1, 2017, ss. 119-30.
Vancouver Çimen ME, Boz AF. PSO, CS ve FA Algoritmalarıyla Ortak Emiterli BJT’li Yükselteç Tasarımı. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi. 2017;38(1):119-30.